Politieberichten van dinsdag 29 juni.

Vermiste kinderen snel gevonden dankzij Burgernet
LEEUWARDEN – De politie heeft maandag rond 11.30 samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar twee vermiste kinderen op de Swingmastate. Omdat er een duidelijk signalement gegeven was, besloot de meldkamer om een Burgernetactie op te zetten. In totaal keken 345 deelnemers mee met als gevolg dat de twee 11-jarigen snel konden worden gevonden. Zij zaten onder een brug aan de Kanaalweg. Zij zijn vervolgens door de politie thuisgebracht.

Diefstal van buitenboordmotoren
FRYSLAN – Buitenboordmotoren zijn bij dieven de afgelopen weken weer zeer in trek. Zo werden in Bolsward, Sneek, Heeg, Oosterzee, Earnewâld en Grou motoren van boten gestolen. De politie probeert er alles aan te doen om deze diefstallen een halt toe te roepen. Maar u, als booteigenaar, kunt zelf ook veel doen om de diefstal van uw buitenboordmotor te voorkomen. De politie adviseert u om uw buitenboordmotor met een buitenboordmotorslot te beveiligen. Bij enkele sloten worden de knevels afgedekt. Bij andere modellen wordt de bestaande knevel vervangen door een speciale bout met moer. Het merken en registreren maakt de opsporing van gestolen goederen eenvoudiger. Doe bij diefstal altijd aangifte bij de politie. Naast deze algemene tips kunt u ook bouwkundige maatregelen nemen of elektronische signalering aanleggen. De politie vraagt u tenslotte om bij verdachte situaties direct met 1-1-2 te bellen. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie razendsnel in actie komen om de dader(s) te pakken!

Invordering rijbewijs
HEERENVEEN – De politie heeft maandag rond 20.30 uur het rijbewijs ingevorderd van een 34-jarige inwoner uit het Duitse Bad Bentheim. Een surveillerende agent zag de auto met hoge snelheid over de A 32 rijden. De agent ging met de politiemotor achter de automobilist rijden en klokte een snelheid van 184 kilometer per uur waar 120 kilometer per uur toe is gestaan. In opdracht van de Officier van Justitie is het rijbewijs ingevorderd en wordt tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

Invordering rijbewijs
Anjum – De politie heeft het maandag rond 20.00 uur rijbewijs ingevorderd van een 43-jarige inwoner uit Anjum. Agenten zagen de man in een auto rijden zonder dat hij een veiligheidsgordel droeg. De Anjumer is op de Skeanwei staande gehouden. Aangezien het vermoeden bestond dat de bestuurder onder invloed van alkohol was, is hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politie bureau. Hier blies hij 950 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Insluipingen in woningen
SNEEK – De politie stelt een onderzoek in naar insluipingen die tussen woensdag 23 juni en zondag 27 juni plaats hebben gevonden in woningen aan de 1e Oosterkade, Kapelstraat, Borndiep, Het Perk en de Voorlijn. De dader(s) konden gemakkelijk binnen komen doordat deuren en ramen door het mooie zomer weer niet goed afgesloten waren. De buit bestond veelal uit geld, laptops en mobiele telefoons. De politie wil graag in contact komen met mensen die informatie hebben over deze insluipingen of die verdachte personen in deze straten hebben gezien. De politie is te bereiken via het telefoonnummer 0900 – 8844. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan met de Stichting Meld Misdaad Anoniem bereikbaar via het telefoonnummer 0800 – 7000. De politie adviseert om bij het verlaten van de woning ramen en deuren goed af te sluiten.

Aanhouding aanrander
HEERENVEEN – De politie heeft naar aanleiding van een aanranding die op donderdag 17 juni rond plaats had gevonden bij het Nannewiid in Oudehaske een 17-jarige inwoner uit Heerenveen aangehouden.

Aanleiding
Op donderdagavond 17 juni werd bij het Nannewiid in Oudehaske een 21-jarige vrouw uit Groningen aangerand. Zij was hier aan het joggen en werd plotseling vastgepakt door een jongen die haar in de bossages wilde trekken. Tijdens de worsteling die er ontstond verzette de vrouw zich hevig en wist te ontkomen. De vrouw kon een goed signalement van de dader geven.

Getuige
Aan de hand van het in de media gepubliceerde signalement van de aanrander melde een getuige bij de politie die de vermoedelijke dader herkende. Uit het door de politie ingestelde onderzoek kwam vast te staan dat het om de aangegeven persoon ging.

Aanhouding
Op vrijdag 18 juni is de Heerenvener aangehouden en heeft de aanranding inmiddels bekend. Op maandag 21 juni is hij voorgeleid aan de officier van justitie. Op vordering van de officier van justitie is de verdachte de rechter-commissaris in bewaring gesteld.

112Fryslan

})