Politieberichten van 28 juni

Twee aanhoudingen in onderzoek roofvogelvervolging

AKKRUM – De politie heeft maandagochtend in een onderzoek naar roofvogelvervolging twee inwoners van Akkrum van 30 en 27 jaar aangehouden. Het Regionaal Milieuteam van de Friese politie had informatie gekregen dat de twee in onder andere het natuurgebied De Deelen nesten van roofvogels hadden beschoten en bomen omgezaagd om zo bij nesten te komen . Er werd een onderzoek opgestart en het team kreeg vervolgens toestemming van de officier van justitie van het functioneel parket om het duo aan te houden. Maandagochtend werden de twee aangehouden. In de woning van één van de verdachten werd huiszoeking gedaan. Daarbij werden nesten en eieren van zeldzame en beschermende vogels gevonden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Schipper onder invloed

LEMMER – De politie heeft zondagmiddag in water nabij de Langestreek een 63-jarige schipper uit Wognum betrapt tijdens het varen onder invloed alcohol. Surveillerende agenten in een politieboot werden aangesproken door enkele watersporters. Ze vertelden de agenten dat ze bijna waren aangevaren. Volgens de getuigen zou de schipper behoorlijk koersonvast zijn. Agenten voeren naar de man toe en vroegen hem mee te werken aan een blaastest. Al snel bleek de man onder invloed van alcohol te verkeren. Hij werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de schipper 600 ug/l, goed voor een vaarverbod van zes uur en een proces-verbaal.

Milieucontrole op het water

HARLINGEN/FRANEKER – De politie heeft zondag in samenwerking met It Fryske Gea een milieucontrole gehouden op en rondom het Van Harinxmakanaal en de aangrenzende wateren. De controle werd uitgevoerd met een politieboot en met een onopvallende politieauto. Het was erg druk op en rondom het water. Tijdens de controle werd 35 vissers gecontroleerd, vier van hen konden geen vispas tonen. Ook hadden de controleurs aandacht voor snelvaarders. Eén van hen ging op de bon, drie anderen werden gewaarschuwd.

Auto in beslag genomen

LEEUWARDEN – De politie heeft maandagochtend de auto van een 23-jarige automobilist uit Leeuwarden in beslag genomen. Surveillerende agenten zagen de man rijden in de Familie van der Weijstraat. Het was de agenten bekend dat hij geen rijbewijs had. De bestuurder kreeg dan ook stopteken. Zijn auto, die hij had gehuurd, werd in beslag genomen omdat hij al diverse malen eerder was betrapt op het rijden zonder rijbewijs. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt. De auto werd door de agenten terug gegeven aan de verhuurder.

Ekstervangkooi in beslag genomen

TERSOAL – De politie heeft maandagochtend een ekstervangkooi in beslag genomen. Agenten hadden informatie gekregen dat achter een woning in het dorp een ekstervangkooi zou staan met daarin een levende lokekster. Achter de woning zagen de agenten de kooi staan. In de kooi zat een levende ongeringde lokekster en enkele eieren. De ekstervangkooi werd in beslag genomen. De ekster, die nog in goede conditie verkeerde, werd door de agenten los gelaten. De eigenaar van de kooi zal nog als verdachte worden gehoord. Tegen hem wordt dan proces-verbaal opgemaakt.

Man gewond na zware mishandeling

DRACHTEN – De politie onderzoekt zware mishandeling van een 19-jarige inwoner van Drachten die maandagmiddag plaatsvond. De man liep over de Stal en zag twee voor hem onbekende mannen op hem af komen. Hij werd zonder enige aanleiding geslagen. Het slachtoffer belandde op de grond en werd ook daar geschopt en geslagen, onder andere met een stok. Hij liep daarbij letsel op aan zijn hoofd. Uiteindelijk wist de Drachtster op te staan en hard weg te rennen, naar huis.

Inbraak

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak die heeft plaatsgevonden in een winkel aan het Cambuurplein. In de nacht van maandag op dinsdag rond 03.30 uur ging het alarm af van deze winkel. Ter plaatse gekomen agenten zagen dat een raam was ingeslagen en dat men hierdoor naar binnen was gegaan. Uit de winkel werden vervolgens sigaretten gestolen. Er moet nog aangifte worden gedaan.

Aanrijding

DRACHTSTERCOMPAGNIE – De politie heeft maandag rond 16.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een aanrijding op kruising Feart met de Alde Laweiswyk. Een 32-jarige inwoner van Kootstertille verleende geen voorrang aan een 40-jarige inwoonster van Drachten waarna de twee auto’s op elkaar botsten. De 40-jarige en haar 9-jarige dochtertje raakten gewond en zijn met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Uit het politieonderzoek bleek dat het rijbewijs van de 32-jarige in april 2011 ongeldig was verklaard. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Auto tegen boom

BOIJL – De politie heeft maandag rond 17.30 uur geassisteerd bij de afhandeling van een aanrijding op de Oostvierdeparten. Een 71-jarige bestuurder uit Noordwolde was tijden het rijden onwel geworden en kwam hierdoor tegen boom tot stilstand. Een 74-inwoonster van Noordwolde en een 83-jarige inwoonster van Hoofddorp die bij hem in de auto zaten, raakten gewond. De brandweer heeft de auto opengeknipt en de slachtoffers bevrijd uit hun benaderde positie. De 71-jarige en de 73-jarige zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen en de 83-jarige is overgebracht naar het ziekenhuis in Zwolle.

Brand

LEEUWARDEN – De politie heeft maandag rond 18.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een brand in een woning aan de PC Hooftstraat. In een schuurtje annex bijkeuken was brand ontstaan met een hevige rookontwikkeling tot gevolg. Aangezien de bewoners niet thuis waren heeft de brandweer een raam kapot gemaakt en is naar binnen gegaan. Het vuur was snel onder controle. Uit onderzoek bleek dat de brand waarschijnlijk is ontstaan door kortsluiting.

Auto over de kop

WOLVEGA – De politie heeft maandag rond 20.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de A 32. Een 22-jarige inwoner van Leeuwarden reed in de richting van Steenwijk maar viel door vermoeidheid en warmte in slaap. Zijn voertuig kwam in de berm terecht waardoor hij wakker schrok. Vervolgens verloor de Leeuwarder de macht over het stuur en sloeg de auto over de kop. De 22-jarige kwam met de schrik vrij maar zijn auto raakte totaal vernield.

Hond bijt schaap

HARLINGEN – De politie heeft maandag rond 20.00 uur een 27-jarige inwoner van Leeuwarden bekeurd omdat hij zijn hond had losgelaten op de Westerzeedijk. De hond was naar de schapen gerend die daar liepen. Vervolgens had het dier een schaap gebeten. Een dierenarts heeft het schaap onderzocht en constateerde dat de kaak gebroken was. Vanwege deze ernstige verwonding moest het dier afgemaakt worden.

Getuigenoproep na aanrijding

STIENS – De politie wil graag in contact komen met getuigen van een aanrijding die vrijdag 24 juni op Gysbert Japixstrjitte plaatsvond. Schuin tegenover de huisartsenparktijk had een 48-jarige inwoonster van Stiens om 13.00 uur haar zwarte personenauto geparkeerd. Toen zij 20 minuten later terug kwam ontdekte zij dat de gehele rechterzijkant van haar auto van voor naar achteren beschadigd was. Dit betrof een brede witte streep met diverse krassen en lakschade. Tevens was de rechterbuitenspiegel tegen het raam gedrukt. De veroorzaker heeft zich niet kenbaar gemaakt. Eerder die dag was door een getuige een lichtgekleurde auto met caravan gezien. Gezien de schade zou deze mogelijk betrokken zijn geweest bij de aanrijding. De politie komt graag in contact met de betreffende bestuurder of andere getuigen op telefoonnummer 0900-8844.

Overval op juwelier

SNEEK – De politie zoekt naar mensen die getuige zijn geweest van een gewapende overval op een juwelier in de Galigastraat. Maandagmiddag rond 13.30 uur toen de winkel net open was, liep een gewapende man de zaak binnen en bedreigde het personeel met een vuurwapen. Na de overval vluchtte de man in de richting van het centrum. De buit bestond uit een kleine hoeveelheid geld en sieraden. De politie heeft onmiddelijk een onderzoek ingesteld en viaburgernetis gevraagd om uit te kijken naar de dader met het volgende signalement:

Signalement:
– licht getinte man
– mager postuur
– lengte tussen de 1.80 – 1.90
– donker gekleed
– mogelijk in bezit van een blauwe tas
– sprak Nederlands

De politie wil graag in contact komen met mensen die getuige zijn geweest van de overval of die deze man voor- of na de overval ergens in Sneek of omstreken gezien hebben. Dat kan via het telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Meerdere vernielingen

VLIELAND – De politie stelt een onderzoek in naar een aantal vernielingen die afgelopen weekend plaatsvond. Tussen zaterdagavond en zondagochtend ontstond het spoor aan vernielingen. Op de kruising Badweg/Havenweg lagen bazaltkeien her en der en op de route van de Dorpsstraat naar de jachthaven waren een aantal keien omgetrokken. Medewerkers van de gemeente en de politie hebben de keien weer teruggeschoven om gevaarlijke situaties te voorkomen. Bij de terminal waren een aantal bierflesjes stuk gegooid.Ook de bloembakken die hangen aan een muurtje tegenover de terminal moesten het ontgelden en waren op straat beland. Tevens kwam de melding dat er fietsen waren gestolen. Zo werd twee fietsen aangetroffen bij een appartementencomplex. Deze konden teruggegeven worden aan de rechtmatige eigenaar. Op de Nieuwestraat werd een onafgesloten zwarte opoe fiets weggenomen. Mogelijk dat getuigen hebben gezien wie of wanneer de vernielingen zijn gepleegd. Voor meer informatie daarover kan contact worden opgenomen met de politie op telefoonnummer 0900-8844.

Aanhoudingen na vernielingen

HEERENVEEN – De politie heeft maandag twee 15-jarige inwoners van Heerenveen aangehouden voor openlijke geweldpleging. In het Hemelvaartsweekend (2 t/m 5 juni) werden omvangrijke vernielingen aangericht in een bedrijfsgebouw aan de Jousterweg in Heerenveen. Tussen de 40 – 50 ramen werden ingeslagen en muren beklad. Op de opsporingssite van de Friese politiewww.dadergezocht.nlwerden beelden van een bewakingscamera getoond waarop vier mogelijke verdachte te zien waren. Aan de hand van deze beelden werden de Heerenveners herkend en maandag aangehouden. De jongens en één van de ouders hadden de beelden ook gezien maar dit had geen aanleiding gegeven om zich zelf bij de politie te melden. De politie sluit niet uit dat de komende dagen meer aanhoudingen volgen

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan