Fryslân, 28-07-2009 • Politieberichten van maandag 27 juli 07.00 uur tot dinsdag 28 juli 07.00 uur

Menaldum: politie houdt man aan na rijden onder invloed
De politie heeft maandagochtend op de Boskranne een 55-jarige automobilist uit Menaldum aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Surveillerende agenten zagen de man rijden en wisten dat zijn rijbewijs was ingevorderd. Toen ze de bestuurder een stopteken gaven, negeerde hij dit. De agenten zijn vervolgens voor de man gaan rijden waarna het voertuig uiteindelijk tot stilstand kwam. Omdat er een vermoeden bestond dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 765 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uur. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed, rijden met ingevorderd rijbewijs en het negeren van een stopteken.

Leeuwarden: politie houdt vrouw met drugs aan
De politie heeft maandagochtend op de Harlingertrekweg een 40-jarige vrouw uit Ouwsterhaule aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. Agenten kregen de melding dat de vrouw in een auto zat en mogelijk onder invloed van drugs verkeerde. Ter plaatse troffen de agenten de vrouw achter het stuur van de auto aan en stelden een onderzoek in. Ze bleek een hoeveelheid vermoedelijk cocaïne bij zich te hebben. De 40-jarige werd hierop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor mocht zij het bureau weer verlaten. De drugs werd door de politie in beslag genomen.

Eastermar: politie onderzoekt diefstal buitenboordmotor
De politie onderzoekt de diefstal van een buitenboordmotor. Tussen zaterdagmiddag en maandagochtend werd de boot met buitenboordmotor uit de haven aan de Snakkerbuorren gestolen. De havenmeester ontdekte de diefstal en waarschuwde de 47-jarige eigenaar uit Sumar. De boot werd door onbekenden teruggevonden in het riet op de Burgumermar. De boot werd vervolgens terug gesleept naar de haven. Daar ontdekte de Sumarder dat zijn buitenboordmotor was gestolen. De man deed aangifte.

Opsterland/Smallingerland: politie houdt snelheidscontroles op klachtlocaties
De politie heeft maandag in de gemeente Opsterland en Smallingerland op drie locaties waar omwonenden regelmatig klagen over te snel rijdend verkeer gecontroleerd op snelheid. Van 14.30 uur tot 17.45 uur werd er met de radar gecontroleerd op de Badweg in Gorredijk. Tijdens de controle passeerden 1770 bestuurders waarvan er 217 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 79 kilometer per uur. Van 18.00 uur tot 19.45 uur werd er op de Gerdyksterwei in Beetsterzwaag gecontroleerd. Tijdens de radarcontrole passeerden 269 bestuurders waarvan er 44 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 108 kilometer per uur. Tenslotte werd er nog gecontroleerd op de Postlaan in Drachten van 20.00 uur – 22.00 uur. Hier passeerden 539 bestuurders de controle waarvan er 50 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 98 kilometer per uur.

112Fryslan

})