Politieberichten van dinsdag 28 februari

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding

BREEZANDDIJK – De politie heeft zondagavond op de Afsluitdijk bij Breezanddijk het rijbewijs van een 46-jarige automobilist uit Assen ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een onopvallende politieauto met 191 kilometer per uur, terwijl op de A7 130 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de bestuurder uit Assen ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Automobiliste gewond na eenzijdig ongeval

NES – De politie heeft maandagmorgen op de Dongerawei een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 31-jarige automobiliste uit Kollum gewond raakte. De vrouw kwam met haar auto in de berm en verloor toen vermoedelijk de macht over het stuur. Uiteindelijk kwam de auto tot stilstand in een sloot. Het slachtoffer werd door het personeel van de ambulance en de brandweer uit het beschadigde voertuig gehaald. Vervolgens werd ze per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Vals geld in beslag genomen

HEERENVEEN – De politie heeft maandagochtend in een supermarkt aan de Passage een 57-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van het uitgeven van vals geld. De man probeerde bij de kassa een aantal artikelen af te reken met een vals vijf euro biljet. De caissière had dit echter door. De politie werd gewaarschuwd en de agenten gingen naar de supermarkt. Daar werd de 57-jarige man aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Het valse geld werd in beslag genomen.

Man aangehouden voor bedreiging

BUITENPOST – De politie heeft maandagmiddag op het Stationsplein een 29-jarige inwoner van Engwierum aangehouden op verdenking van bedreiging. De man werd in de trein aangesproken door conducteurs op het drinken van alcohol. Aangekomen bij het station in Buitenpost verliet de man de trein. Hij weigerde op verzoek van de conducteurs een identiteitsbewijs te laten zien. Er ontstond een worsteling waarbij de 29-jarige de conducteurs bedreigde. Die wisten met de nodige moeite de man onder controle te krijgen. De inmiddels gearriveerde agenten hielden de verdachte aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten. Het tumult op het station trok de nodige kijkers. Eén daarvan liep na de afhandeling over de rails, net op het moment dat de trein wilde vertrekken. De man werd aangesproken door een agente. Omdat de man een nogal verwarde indruk maakte, werd hij overgebracht naar het politiebureau. Daar werd de man beoordeeld door een arts. Die besloot dat hij het bureau weer mochten verlaten.

Voorbijgangers pakken sleutels af van automobilist

HOORNSTERZWAAG – Voorbijgangers hebben maandagmiddag de autosleutels van een 28-jarige automobilist uit Jubbega afgepakt en vervolgens de politie gewaarschuwd. De man had midden op de Schoterlandseweg zijn auto tot stilstand gebracht. Voorbijgangers hadden het sterke vermoeden dat de man onder invloed van alcohol of drugs verkeerde. Daarom werden de autosleutels uit het voertuig gehaald en de politie via 1-1-2 gewaarschuwd. Toen de agenten arriveerden was de bestuurder erg druk. In de auto werden twee flesjes aangetroffen met daarin GHB. De 28-jarige werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd een bloedproef bij hem afgenomen. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en de automobilist kreeg een rijverbod. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Twee winkeldieven aangehouden

BURGUM – De politie heeft maandagmiddag een man en een vrouw uit Burgum van 24 en 25 jaar aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Het duo had bij twee winkels in het centrum goederen gestolen. Ze werden daarbij betrapt en vervolgens werd de politie gewaarschuwd. De twee werden vervolgens door de politie aangehouden. Bij de aanhouding was de 24-jarige nog in het bezit van een gestolen fles drank. Ze werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man rijdt tegen boom

BRANTGUM – De politie heeft maandagmiddag op de Ids Wiersmastrjitte een 47-jarige man uit Holwerd aangehouden. De man was met drank op tegen een betonnen paal aangereden en half in de tuin van een woning tot stilstand gekomen. Hierna wilde hij de plaats van het ongeval weer verlaten. Omstanders wisten dit te voorkomen door de sleutels van de bestuurder in te nemen. Toen de politie arriveerde troffen zij de man in zijn auto aan met een blik bier in zijn handen. De man weigerde het blik weg te leggen en op het moment dat de agenten hem uit de auto wilde trekken, maakte hij een trappende beweging naar een van de agenten. Hij werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het bureau. Hier blies de man 455 ug/l. Na verhoor mocht de man het bureau met proces-verbaal en een rijverbod van 4 uur weer verlaten. Volgens een getuige reed de verdachte ter hoogte van Foudgum met hoge snelheid in de berm en tolde de auto daarna om zijn as. De auto werd weggesleept en het kenteken van de auto ingevorderd.

Man aangehouden na mishandeling

MINNERTSGA – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 52-jarige man uit Minnertsga aangehouden op verdenking van mishandeling. Rond 23.45 uur kwam een melding binnen dat op de Meinardswei een ruzie plaatsgevonden had waarbij iemand gewond geraakt was. Ter plaatse werden agenten door een buurtbewoner naar de woning van het slachtoffer gebracht. Deze 55-jarige man vertelde na een ruzie door een benedenbuurman met een knuppel geslagen te zijn waarbij hij aan zijn hoofd gewond raakte. De agenten hielden de verdachte in zijn woning aan en brachten hem over naar het bureau waar hij voor nader onderzoek ingesloten werd. De knuppel werd in beslag genomen. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Overval in woning

BEETSTERZWAAG – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een overval die in de nacht van maandag op dinsdag plaatsgevonden heeft in een woning aan de Lycklama a Nijenholtlaan. Rond 00.30 uur drongen twee mannen hier de woning binnen. De 83-jarige bewoonster was op dat moment in de woning aanwezig. De overvallers bonden de bejaarde vrouw vast, maar werden daarna vermoedelijk gestoord bij de overval en vluchten uit de woning. De politie kwam ter plaatse en deed onderzoek in en rondom de woning. Met speurhonden werden mogelijke vluchtroutes afgegaan, maar de daders werden niet meer aangetroffen. Uit de woning werd niets weggenomen. De politie is op zoek naar getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over de overval of iets is opgevallen de afgelopen dagen in de omgeving van de woning. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan u kunt bellen met meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Brandstichting

LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een brandstichting die in de nacht van maandag op dinsdag plaatsgevonden heeft in een geparkeerde aanhanger aan de Tsjibbe Geertswei. De aanhanger zat vol met huisraad en matrassen. Het vuur sloeg over naar een schutting van een woning en een personenauto. De brandweer heeft de brand geblust. De 39-jarige eigenaar van de schutting en de 47-jarige eigenaar van de auto hebben aangifte gedaan. De eigenaar van de aanhangwagen moet nog aangifte doen.

Fietsendief door eigenaar aangehouden

MENAAM – De politie heeft maandagavond een 19-jarige man uit Sint Annaparochie overgebracht naar het bureau, nadat deze door een 42-jarige man uit Dronrijp was aangehouden. De 42-jarige had zijn fiets onafgesloten tegen een hek bij tennisvereniging Schatzenburg neergezet en was gaan tennissen. Op een gegeven moment ziet hij dat de verdachte zijn fiets optilt en ermee wegfietst. De man stapt bij zijn tennisleraar in de auto en samen achtervolgen zij de dief. Op de Ryksstrjitwei rijden ze hem klem en houden hem aan. De inmiddels gealarmeerde politie brengt de man over naar het bureau waar hij voor nader onderzoek ingesloten wordt.

112Fryslan