Dinsdag 28 augustus

Politieberichten van dinsdag 28 augustus

Cv-ketels gestolen bij inbraak

DRACHTEN – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning in aanbouw aan het Zuid. De inbraak vond plaats in de nacht van zondag op maandag. Uit de woning werden een cv-ketel, een vloerverwarmingpomp en een groepenkast gestolen. Een 27-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

Verkeerscontrole in het kader van A7 Veilig

BREEZANDDIJK – De politie heeft maandagochtend in samenwerking met het KLPD in het kader van het project A7 Veilig toezicht gehouden op de A7. Het accent lag hierbij op het verkeer op de Afsluitdijk. In totaal werd 19 keer een bekeuring uitgeschreven, waarvan één voor het negeren van het rood licht, drie voor het niet handsfree bellen en vijftien voor het overschrijden van de maximum snelheid. In totaal werden vanwege het overschrijden van de snelheid met meer dan 50 kilometer per uur drie rijbewijzen ingevorderd. Op de Afsluitdijk reden twee bestuurders 160 kilometer per uur waar 100 kilometer per uur is toegestaan. Op de N7 reed een automobilist 145 kilometer per uur waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Eén van de bestuurders op de Afsluitdijk die zijn rijbewijs moest inleveren, een 54-jarige inwoner van Heerenveen, wordt ook bij het CBR aangemeld voor een Educatieve Maatregel Gedrag (EMG). Hij pleegde een reeks aan snelheidsovertredingen en negeerde het rode bruglicht bij Kornwerderzand.

EMG

De Educatieve Maatregel Gedrag is een driedaagse cursus die door het CBR wordt opgelegd aan bestuurders die de verkeersregels herhaaldelijk in ernstige mate overtreden. Dit kunnen zowel beginnende als ervaren bestuurders zijn. Wanneer bestuurders zich bewust schuldig maken aan risicovol verkeersgedrag (bijvoorbeeld snijden, veel te hard rijden, door rood rijden, geen voorrang verlenen, bumperkleven) kan na een staandehouding een EMG worden opgelegd. Cursisten moeten de kosten van zo’n € 800 euro zelf betalen. Als de cursus met goed gevolg wordt afgelegd blijft het rijbewijs geldig. Van cursisten die niet of onvoldoende hebben deelgenomen aan de EMG wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.

Onderzoek naar overlijden bejaarde vrouw

HARLINGEN- De politie heeft zondagmorgen rond 05.15 uur in de Anjelierstraat een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning. De 88-jarige bewoonster werd die morgen wakker en zag dat er in haar woning was ingebroken. Er was niemand meer in haar woning aanwezig. Nadat bewoonster dit via een persoonalarmering aan de alarmcentrale had gemeld, kwam een familielid direct naar de woning. Nadat deze met de bejaarde vrouw had gesproken ging het slachtoffer zitten en overleed ter plaatse. De politie stelde een tactisch en technisch een onderzoek in en een arts onderzocht de doodsoorzaak. Daarbij werd vastgesteld dat de vrouw aan een hartstilstand was overleden. Uit onderzoek bleek dat een sleutelkluisje van de muur was gebroken en dat men vervolgens met de sleutel de woning is binnengedrongen. Uit de woning werden een gouden halsketting en een gouden horloge gestolen. De politie is op zoek naar mogelijke getuigen van de inbraak of mensen die wat verdachts in de buurt van de woning hebben gezien. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

De afgelopen maand werd in Harlingen op dezelfde wijze in twee andere woningen ingebroken. Oook daarbij werden sieraden gestolen. Momenteel wordt onderzocht of hier wellicht sprake is van een landelijke trend. In het programma “Opsporing Verzocht”, dat dinsdag 28 augustus 2012 van 21.30 uur tot 22.1 5 uur, wordt uitgezonden op Ned. 1, zal deze zaak kort behandeld worden. Daarbij richt de aandacht zich met name op de sierraden die uit de woning zijn gestolen. Op de opsporingssite van de politie Fryslân “Dader Gezocht” zijn foto’s van deze sierraden te vinden.

Bromfietsster ten val

BONTEBOK – De politie heeft maandagavond geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Tweede Compagnonsweg. Een 19-jarige inwoonster van Jubbega was daar met haar bromscooter ten val gekomen, toen ze plotseling moest uitwijken voor een overstekende kat. Het slachtoffer werd met hoofd- en beenklachten per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht.

Beschonken bromfietser

LEEWARDEN – De politie heeft maandagavond het rijbewijs ingevorderd van een 35-jarige bromfietsbestuurder uit Leeuwarden. De man bleek bij een controle op de Uranusweg onder invloed te zijn en werd naar het politiebureau overgebracht voor een ademanalyse. Gezien het resultaat van 810 ug/l, werd daar proces-verbaal opgemaakt en het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd.

Automobilist onder invloed

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht op maandag op dinsdag het rijbewijs ingevorderd van een 42-jarige automobilist uit Heerenveen. Tijdens een controle op de Compagnonsstraat bleek de man onder invloed te zijn. Bij de ademanalyse op het politiebureau blies hij 575 ug/l, waarop proces-verbaal werd opgemaakt en het rijbewijs van de man werd ingevorderd.

Aanhouding na vernieling

SNEEK – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 21-jarige inwoner van Sneek aangehouden. De man wordt er van verdacht die nacht de voordeur van een woning aan de Looxmastraat te hebben vernield. De verdachte zou eerder die avond ruzie hebben gehad met een bewoner van de woning. Na de melding kon de politie de verdachte in zijn woning aanhouden. Hij werd naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan