Politieberichten van dinsdag 27 maart

Politie lost diefstallen op

LEEUWARDEN / HEERENVEEN- Met de aanhouding van een 28-jarige inwoner van Heerenveen heeft de politie een aantal inbraken en een insluiping opgelost. De 28-jarige inwoner van Heerenveen werd op 10 maart aangehouden. Hij werd op heterdaad betrapt bij een insluiping in een bedrijf aan de Zwettestraat in Leeuwarden.

Tijdens zijn aanhouding bleek hij een navigatiesysteem bij zich te hebben die van diefstal afkomstig was. Deze diefstal, een auto-inbraak, werd gepleegd op 9 maart in de Vijverstraat in Leeuwarden. Uit de auto werden onder meer een kabelhaspel, een navigatiesysteem, een radio-cd speler, een laptop en een geldkluisje gestolen. Tijdens het verhoor bekende de verdachte ook een inbraak te hebben gepleegd bij een bedrijf aan de Wetterwille in Heerenveen. Om binnen te komen vernielde hij een raam en stal een fles kruidenbitter. Op 14 januari pleegde de verdachte een inbraak in een woning aan de Stationsstraat in Heerenveen. Uit de woning werd een portemonnee met geld weggenomen. Een op de oprit geparkeerde auto werd ook het doelwit van de verdachte. Hij nam een navigatiesysteem uit de auto weg. Vervolgens nam hij nog een fiets bij de woning vandaan. De verdachte zit nog steeds vast en is door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.

CV-ketels gestolen

HARLINGEN – De politie onderzoekt de diefstal van vier cv-ketels. De ketels stonden op een palet achter een loods aan deOude Trekweg.Tussen vrijdagmiddag en maandagochtend werden de ketels gestolen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 36-jarige inwoner van Harlingen aangifte.

Twee fietsendieven aangehouden

BURGUM – De politie heeft maandagmiddag op de H.W. Glinstrastraat twee inwoners van Burgum van 14- en 15 jaar aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. De twee jongens hadden eerder die middag in de Tjalling H. Haismastraat een fiets gestolen. Een getuige had dit gezien en waarschuwde de politie. Op de Glinstrastraat werden de twee jongens aangetroffen met de gestolen fiets. Beide jongens werden aangehouden. De fiets werd in beslag genomen. Tegen het duo werd proces-verbaal opgemaakt.

Inbraak

FERWOUDE – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Scharnebuursterweg. Hier werd tussen donderdag 22 maart en maandag 26 maart tijdens de afwezigheid van de bewoners ingebroken. De inbrekers kwamen binnen via een dakraam. De woning was doorzocht en als buit werden o.a. twee fietsen meegenomen. Deze fietsen werden later door een buurtbewoner teruggevonden op de Scharnebuursterweg.

Rijden zonder rijbewijs

JIRNSUM – De politie heeft een 37-jarige inwoner van Jirnsum bekeurd voor het rijden zonder rijbewijs. Tijdens een controle werd de man staande gehouden terwijl hij in een auto reed. Hij bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Volgens de 37-jarige was het CBR verantwoordelijk voor het feit dat hij zonder rijbewijs reed want ze lieten hem steeds zakken voor het rijexamen.

Schieten met luchtdrukwapen

BEETSTERZWAAG – De politie heeft maandag rond 17.30 uur twee luchtdrukwapens in beslag genomen. Een 35-jarige inwoner van Beetsterzwaag meldde bij de politie dat hij op de Boslaan geraakt was door een kogeltje uit een luchtdrukwapen. Terwijl de 37-jarige langs een woning fietste zag hij twee jongens met luchtdrukwapens schieten en werd hij geraakt. De politie stelde een nader onderzoek in en nam de luchtdrukwapens van een 11-jarige en een 14-jarige in beslag. De ouders van de beide verdachten zijn op de hoogte gebracht van het incident.

Huisvredebreuk

BOLSWARD – De politie heeft maandag rond 17.30 uur een 22-jarige inwoner van Bolsward aangehouden voor huisvredebreuk. De 22-jarige was, zonder toestemming van de bewoner, met behulp van een ladder een woning binnengeklommen aan het Hendrik Nanneshof. De 23-jarige bewoonster, een bekende van de 22-jarige, kon de man met geen mogelijkheid de woning meer uit krijgen waarna de hulp van de politie werd ingeroepen. De verdachte werd aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Hennep gevonden na aanrijding

OOSTERWOLDE – De politie heeft maandagmiddag een 56-jarige inwoner van Een en een 51-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden op verdenking van het bezit van softdrugs. Op de Weperpolder had een aanrijding plaatsgevonden tussen drie voertuigen met alleen materiële schade. Toen de agenten arriveerden werden ze aangesproken door een getuige. Die vertelde dat hij had gezien dat na de aanrijding een aantal vuilniszakken met daarin hennep werden overgeladen van één van de betrokken auto’s in een andere auto. De twee inzittenden van de betrokken auto werden aangehouden. Agenten gingen vervolgens naar de woning van de 51-jarige man uit Oosterwolde. Voor zijn woning werd de auto aangetroffen waar de vuilniszakken met hennep in waren overgeladen. In de auto lagen nog twee gevulde zakken met hennep. In de woning werd vervolgens een hennepkwekerij aangetroffen met 101 hennepplanten. Alle planten en apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. Ook in de woning van de 56-jarige inwoner van Een werd een hennepkwekerij aangetroffen. Daar werden eveneens alle planten en apparatuur in beslag genomen en vernietigd. De twee verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Hennepkwekerij ontmanteld

LEEUWARDEN – De politie heeft maandag in een woning aan de Victoriestraat een hennepkwekerij ontdekt met 110 hennepplanten. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor dankzij anonieme tips en eigen onderzoek. Tijdens de inval in de woning werd de 42-jarige bewoner aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Daar werd na verhoor tegen hem proces-verbaal opgemaakt. ’s Avonds mocht de man het bureau weer verlaten. Alle apparatuur en planten van de hennepkwekerij werden in beslag genomen en vernietigd.

Twee kinderen aangehouden voor brandstichting

DRACHTEN – De politie heeft maandagmiddag twee 12-jarige inwoners van Drachten aangehouden op verdenking van brandstichting. De twee hadden op de geluidswal naast de Waldwei een vuurtje gestookt. Hierdoor raakte de berm in brand. Twee handhavers van de gemeente Smallingerland die op het rook en het vuur afkwamen, zagen dat de jongens het vuur probeerden te doven maar doordat het vuur zich snel verpreidde lukt dit niet. De brandweer moest er aan te pas komen om het vuur te blussen en werd één rijstrook van de Waldwei afgesloten. Hierdoor ontstond een file. Een automobilist zag dit te laat en botste tegen de achterkant van een auto die in de file stond. Niemand raakte gewond, wel ontstond er materiële schade. Beide jongens werden overgebracht naar het politiebureau. De ouders van de kinderen zijn vervolgens geïnformeerd.

112Fryslan