Politieberichten van dinsdag 27 juli.

Hennepkwekerij ontmanteld
WOLVEGA – De politie heeft vrijdagavond in een restaurant aan de Hoofdstraat Oost een hennepkwekerij ontmanteld. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor na een melding van stroomuitval. Het energiebedrijf kwam tot de ontdekking dat met de stroom in het pand was geknoeid. De agenten stelden vervolgens een nader onderzoek in en vonden achter in het restaurant een professionele hennepkwekerij met 840 planten. De apparatuur en de planten werden in beslag genomen. De eigenaar van het restaurant moet zich binnenkort op het politiebureau verantwoorden.

Man gewond na val van dak
HARLINGEN- De politie heeft maandagmorgen een ongeval afgehandeld waarbij een 45-jarige man uit Harlingen gewond geraakt is. De man was bij een woning aan de Vaartweg platen op het dak aan het monteren, toen hij uitgleed en zes meter naar beneden viel. Hij werd met onbekend letsel per traumahelikopter naar het ziekenhuis in Groningen overgebracht. Vanwege het ongeval werd de Kanaalweg, ter hoogte van de Koningsweg, enige tijd aan beide zijden afgesloten.

Schouw met buitenboordmotor gestolen
BURGUM – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een blauwe schouw met een witte rand inclusief buitenboordmotor. Tussen zaterdag 11.00 uur en maandag 10.30 uur werd de boot uit een schiphuis aan de Burgumerdaam weggenomen. Vermoedelijk zijn de dieven via het water binnengekomen. De 60-jarige eigenaar uit Burgum deed aangifte.

Op de Burgermermar werden maandagmiddag twee boten aangetroffen die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn. De twee boten werden met behulp van een politieboot weggesleept. De agenten stellen een nader onderzoek in om te achterhalen van wie de boten zijn.

Inbreker aangehouden na insluiping
HARKEMA – De politie heeft maandagmiddag een 22-jarige inwoner van Harkema aangehouden op verdenking van een inbraak in een woning aan De Braek. Surveillerende agenten kregen een goed signalement door waardoor zij de verdachte op het Ds. Tiesingaplein konden aanhouden. De man had een tas in zijn bezit met goederen die hij vermoedelijk uit de woning had ontvreemd. Een 73-jarige bewoner deed aangifte.

Man aangehouden voor vernieling en mishandeling
HARLINGEN – De politie heeft maandagmiddag een 24-jarige inwoner van Tzum aangehouden voor vernieling en mishandeling op de Grote Ossenmarkt. De man werd door een 44-jarige vrouw in haar woning gelaten waarna hij na enige woordenwisseling vernieling toebracht aan haar interieur. De vrouw verzocht de man haar woning te verlaten waarna hij haar mishandelde. De vrouw heeft aangifte gedaan. De oorzaak van dit alles ligt vermoedelijk in de relationele sfeer. De man is vervolgens aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden na rijden met geschorst rijbewijs
KOLLUMERZWAAG – De politie heeft maandagmiddag een 29-jarige inwoner van Kollumerzwaag aangehouden voor het rijden met een geschorst rijbewijs op de Foarwei. Surveillerende agenten herkenden de auto van de 29-jarige bestuurder en gaven een stopteken ter hoogte van de Trije Warpen. Het rijbewijs van de man was eerder dit jaar geschorst voor het rijden onder invloed. De man werd aangehouden voor het rijden met een geschorst rijbewijs en hij werd overgebracht naar het bureau. Daar bleek dat de man nog een boete open had staan. De man heeft vervolgens het bedrag van 558 euro betaald. Daarnaast is er proces-verbaal tegen de man opgemaakt en is hij na verhoor heengezonden.

Burgernetacties na vermissing van meisjes
SNEEK/LEMMER – De politie heeft samen met de deelnemers van Burgernet in Sneek en Lemmer uitgekeken naar vier vermiste meisjes. Maandagmiddag namen de begeleiders van een instelling contact op met de politie omdat twee meisjes van 11 en 14 jaar waren weggelopen. Omdat er een duidelijk signalement beschikbaar was, besloot de centralist van de Meldkamer Fryslân om een Burgernetactie te starten. De actie werd eveneens geplaatst op www.twitter.com/meldkamer_frl Samen met de deelnemers keken de agenten uit naar de twee meisjes. Meerdere deelnemers van Burgernet belden met informatie. Dankzij goede tips hadden de agenten de twee meisjes snel gevonden. Ze waren lopend onderweg in de richting van Lemmer. De twee werden vervolgens teruggebracht naar de instelling. Later die middag werd in Lemmer een Burgernetactie gestart. Ook hier waren twee meisjes van 6 en 8 jaar zoek. De actie was nog maar net gestart of één van de Burgernetdeelnemers wist al te melden dat hij de twee meisjes had gevonden. Hij belde de vader van de meisjes en die kwam zijn dochters vervolgens ophalen.

Verdachte aangehouden voor bedreiging
HEERENVEEN – De politie heeft maandagavond op de Populier een 51-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van bedreiging. Surveillerende agenten hadden de man eerder op de dag al gewaarschuwd dat hij geen geluidsoverlast moest veroorzaken. De man schreeuwde namelijk steeds en in zijn woning had hij de muziek hard aanstaan. Buurtbewoners hadden hierover bij de politie geklaagd. De 51-jarige man beloofde het rustiger aan te gaan doen. ’s Avonds kwam er wederom een melding dat de 51-jarige overlast veroorzaakte. Hij schreeuwde wederom op straat en hij had ook één van de buurtbewoners bedreigd. De agenten gingen ter plaatse en hoorden direct al de muziek uit de woning van de verdachte. De 51-jarige man werd aangehouden op verdenking van bedreiging. Tevens werd zijn muziekinstallatie in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Taxi beschadigd door pallets op rijbaan
FORMERUM – De politie heeft maandagavond laat een eenzijdig ongeval onderzocht, waarbij de taxi van een 32-jarige inwoner van Burgum beschadigd raakte. Door onbekenden waren er pallets op de rijbaan gelegd. De taxichauffeur zag deze te laat en botste met zijn auto tegen de pallets met als gevolg twee kapotte banden en velgen en een beschadigde voorbumper. Op het fietspad lag ook een pallet en hier botste een fietser tegen aan. De man liep daarbij geen letsel op, wel raakte de huurfiets beschadigd. De pallets zijn vermoedelijk weggenomen van een naastgelegen bedrijventerrein. De politie komt graag in contact met getuigen die mensen hebben zien slepen met pallets. Ook als u anderszins informatie heeft dan hoort de politie dat graag. U kunt daarvoor bellen met 0900 – 8844 of even het politiebureau op West binnen stappen.

Vier Duitsers op de bon voor baldadigheid
HOLLUM – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag vier Duitse jongens van 13, 13, 14 en 15 jaar een bekeuring van 80 euro gegeven voor baldadigheid. Een eilander had gezien dat zijn vlag uit de vlaggenmast was gehaald door een aantal jongeren. De man waarschuwde vervolgens de politie. De agenten gingen in het dorp zoeken naar de betreffende jongeren. Uiteindelijk zagen ze er vier lopen op de Kekelburen. Bij het zien van de agenten gingen jongeren er direct vandoor. Eén 14-jarige Duitser kon door de agenten worden gepakt. Hij verbleef in één van de kampeerboerderijen op het eiland. Daar bleken ook de andere drie jongens te verblijven. Na een gesprek met de leiding kwamen er uiteindelijk negen gestolen vlaggen te voorschijn. Alle vier Duitse jongens uit Ahaus-Altstatte kregen een bekeuring van 80 euro voor baldadigheid

Verdachte aangehouden voor poging inbraak
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag op de Raai een 21-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van een inbraak dan wel een poging tot inbraak. Getuigen hadden gezien dat de man over een hek van een school was geklommen en vervolgens via een regenpijp op het dak was geklommen. De politie werd direct via 1-1-2 gewaarschuwd en de agenten waren dan ook snel ter plaatse. Eén van de agenten klom ook over het hek en zag daar de 21-jarige verdachte gehurkt zitten. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens de rit naar het bureau verklaarde de 21-jarige dat hij alleen maar even rustig een sigaretje wilde roken. De agenten troffen echter geen sigaretten bij de man aan.

112Fryslan