Fryslân, 27-01-2009 • Politieberichten van maandag 26 januari 07.00 uur t/m dinsdag 27 januari 07.00 uur

Leeuwarden: inbraak in woning.
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan het Van Eesterenplein. De inbraak vond het afgelopen weekend plaats. Uit de woning werden sierraden weggenomen. Het is nog onduidelijk hoe de daders binnen zijn gekomen. Een 43-jarige bewoonster van Leeuwarden deed aangifte.

Drachten: diefstal navigatieapparatuur uit auto.
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een auto. Deze stond geparkeerd op het erf van een woning aan De Slag. De inbraak vond plaats in de nacht van zondag op maandag. Uit de auto werd navigatieapparatuur gestolen. De 40-jarige eigenaar deed aangifte van diefstal.

Leeuwarden: politie lost diefstal op.
De politie heeft een diefstal van een tas met daarin een groot geld bedrag opgelost. De diefstal werd op 16 april 2008 bij een restaurant aan de Wirdumerdijk gepleegd. Door de beelden van de diefstal uit te zenden in het programma “Dader Gezocht” bij GPTV, kreeg de politie via Meld Misdaad Anoniem en via 0900-8844 meerdere tips binnen. Na onderzoek konden twee 18-jarige inwoners van Leeuwarden worden aangehouden. Beide verdachten werden verhoord en legden een bekentenis af. De jongen en het meisje kregen een proces-verbaal. Ook vanavond is “Dader Gezocht” vanaf 17.00 uur wederom te zien op GPTV.

Leeuwarden: politie zoekt mogelijke getuige beroving juwelierszaak.
De politie is op zoek naar een bestuurder van een zwarte auto die vlak voor de overval van vrijdagmorgen op een juwelierszaak aan de Nieuwestad, de Torenstraat is ingereden. Om 10.10 uur kwamen drie mannen de zaak binnen en bedreigden de eigenaar, die op dat moment alleen in de zaak was, met een mes. Eén van hen sloeg een vitrine stuk en deed daar een greep uit. Vervolgens liepen de mannen weg richting Oldehoofsterkerkhof via de Torenstraat. Volgens een getuige reed vlak voor de overval een zwarte auto vanaf de Nieuwestad de Torenstraat in. De politie wil graag in contact komen met de bestuurder van deze auto, omdat deze mogelijk bijzonderheden heeft gezien die voor het onderzoek van belang kunnen zijn. Hij of zij wordt verzocht via 0900-8844 contact op te nemen. Van de drie daders is bekend dat ze een donkere huidskleur hadden, twee van hen droegen een donkere jas, de derde een rood met witte jas of vest met capuchon.

Lemmer: rijden met een ongeldig rijbewijs, auto in beslag genomen.
De politie heeft maandagmiddag op de A 6 de auto van een 23-jarige automobilist uit Grou in beslag genomen. Surveillerende agenten controleerden deze auto. Uit onderzoek bleek, dat het rijbewijs van de bestuurder ongeldig was verklaard. De Grouster is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar kreeg de man een proces-verbaal en werd zijn auto en het rijbewijs zijn beslag genomen.

Sint Annaparochie: fietsster gewond bij aanrijding.
De politie onderzoekt een aanrijding die maandagmiddag op de Middelweg-oost plaatsvond. Daarbij raakte een 15-jarige inwoonster uit Hallum gewond. Volgens getuigen stak het meisje, die op haar fiets reed, plotseling de weg over. Een 39-jarige automobilist uit Minnertsga kon de fietsster niet meer ontwijken. Het slachtoffer is met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Bureau Verkeers Ongevallen Analyse stelt een nader onderzoek naar de mogelijke oorzaak van de aanrijding.

Drachten: rijden terwijl het rijbewijs is ingevorderd.
De politie heeft maandagmiddag op de Uitgang het rijbewijs van een 38-jarige inwoner van Drachten ingevorderd. Uit onderzoek bleek dat de man zijn rijbewijs in had moeten leveren en dat hij niet meer een auto mocht besturen. De bestuurder is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij een proces-verbaal kreeg.

Dokkum: verlaten plaats ongeval, rijden onder invloed.
De politie heeft maandagavond het rijbewijs van een 48-jarige inwoner van Dokkum ingevorderd. De automobilist die op de Oostersingel reed, veroorzaakte een aanrijding. De bestuurder stapte vervolgens uit zijn auto en liep weg. Een getuige die 1-1-2 belde, kon de man aanwijzen. Toen de politie de man aansprak, bleek dat hij alcohol had gedronken. De politie heeft de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Op de ademanalyse blies de man 525 ug/l waarna een proces-verbaal werd opgemaakt en een rijverbod van 5 uur opgelegd.

Leeuwarden: inbraak school, daders aangehouden.
De politie heeft rond middernacht twee mannen, een 24-jarige inwoner van Leeuwarden en een 23-jarige inwoner van Zeist aangehouden die ervan worden verdacht een inbraak te hebben gepleegd in een school aan de Cornelis Trooststraat. Beveiligers die glasgerinkel hoorden, belden direct 1-1-2. Op dat moment zagen zij twee mannen wegrennen. De beveiligers zetten direct de achtervolging in. De twee mannen konden op aanwijzing van de beveiligers uiteindelijk worden aangehouden. De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en zijn daar ingesloten.

Fryslân: drie aanhoudingen tijdens executieactie.
De politie heeft maandag in de gemeente Lemsterland drie personen aangehouden en voor 2.285 euro aan openstaande boetes geïnd tijdens een zogenaamde executieactie. Bij deze actie werden 28 woningen van veroordeelden bezocht, die nog een straf hadden openstaan. Op deze adressen werden 3 mannen aangehouden, die bij elkaar nog 125 dagen cel hadden openstaan.

Franeker: getuigen gezocht in verband met aanrijding
De politie zoekt getuigen in verband met een aanrijding die maandagmiddag rond vijf uur plaatsvond op de Hertog van Saxenlaan. Een 37-jarige inwoner van Franeker reed in zijn auto op de minrotonde nabij het Zorgcentrum Saxenoord. Daar werd aan hem geen voorrang verleend door een bestuurder van nog een onbekende auto. De politie komt graag in contact met deze bestuurder en roept getuigen op om zich via 0900-8844 te melden.

112Fryslan

})