Politieberichten van dinsdag 27 april.

Team subjectieve verkeersonveiligheid waarschuwt eerst op nieuw wegvak
NOORDOOST-FRYSLAN – Team subjectieve verkeersonveiligheid van de politie Fryslân controleert sinds een ruime week op nieuwe wegvakken in Noordoost Fryslân. Het gaat om de Trekweg (N910) die zich bevindt tussen Dokkum en de Lauwersmeerweg. Op de weg is gedeeltelijk 80 en voor een deel 60 kilometer per uur toegestaan.

Na klachten van buurtbewoners heeft Veilig Verkeer Nederland een meting uitgevoerd op het gedeelte waar 60 kilometer per uur toegestaan is. Gebleken is dat er inderdaad te hard gereden wordt. Ook blijkt dat veel vrachtwagens deze weg nemen terwijl dat verboden is als ze breder dan 2.20 meter zijn. Reden genoeg om te controleren.

Sinds halverwege april wordt er intensief gecontroleerd. De eerste paar weken, tot halverwege mei, wordt er voornamelijk gewaarschuwd. De overtreders worden aangesproken op hun rijgedrag en krijgen een zogenaamde gele kaart. Excessief rijgedrag wordt niet toegestaan en wel bekeurd. Inmiddels hebben zes bestuurders de maximum toegestane snelheid met meer dan 30 kilometer per uur overschreden. De hoogst gemeten snelheid tot nu toe is 106 km/uur waar 60 kilometer per uur is toegestaan. Daarnaast werden twee vrachtwagens bekeurd die te breed waren. Half mei is de waarschuwingsperiode voorbij en zal er bekeurd worden. Het project op de Trekweg zal minstens enkele maanden duren.

Doelstelling van Team subjectieve verkeersonveiligheid van de politie Fryslân
Uit onderzoek naar het aantal letselongevallen in de provincie Fryslân blijkt dat de vijf noordoostelijke gemeenten, te weten Achtkarspelen, Dantumadeel, Dongeradeel, Kollumerland en Tytsjerkstradeel koploper zijn. Er is hier sprake van een zeer fijnmazige infrastructuur. Elke weg is een alternatief voor een andere weg. Daarnaast heerst onder de mensen een gevoel van onveiligheid dat niet direct wordt ondersteund met cijfers. Veilig Verkeer Nederland krijgt via het Meldpunt regelmatig klachten binnen. Wanneer na analyse de klacht terecht blijkt dan is handhaving en toezicht dè oplossing om de onveiligheid te verminderen. Het hoofddoel is een veilige infrastructuur in Noordoost-Fryslân gecombineerd met goede communicatie naar de burgers toe.

Gewonden bij verkeersongeval
HEE (TERSCHELLING) – De politie heeft zondagmiddag een eenzijdig verkeersongeval op de Hoofdweg afgehandeld waarbij een 58-jarige bestuurster en haar twee inzittenden gewond raakten. De bestuurster uit Kinnum raakte door onbekende oorzaak met beide rechterwielen naast het asfalt en verloor hierdoor de macht over het stuur. Via een dam, over een sloot kwam het voertuig in een weiland tot stilstand. Medeweggebruikers verleenden eerste hulp en ontfermden zich over de slachtoffers. Twee ambulances, de brandweer en een traumahelikopter kwamen ter plaatse. Van de auto werd een deel door de brandweer weggeknipt om de bestuurster uit haar benaderde positie te bevrijden. Met letsel aan haar nek is zij per traumahelikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De andere inzittenden, de kleinkinderen van de bestuurster, een 4-jarig jongetje en een 3-jarig jongetje, beide uit Workum, zijn met onbekend letsel per SAR-helikopter overgebracht naar het UMC in Groningen. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeval. De kinderen konden zondagavond na onderzoek het UMCG weer verlaten. Of de bestuurster naar huis kan is op dit moment nog niet bekend.

Politie nog volop bezig met onderzoek geweldincidenten club Q
Noardburgum – De politie is nog volop bezig met het onderzoek naar de twee geweldincidenten in en rondom club Q. Het rechercheteam is van 25 rechercheurs uitgebreid naar 35 rechercheurs. Het team heeft gesproken met veel getuigen. Ook de ruim 80 binnen gekomen tips worden onderzocht.

Aanleiding
In de nacht van zaterdag 17 april op zondag 18 april deden zich in- en rond club Q twee geweldsincidenten voor. Daarbij kwam de 16-jarige Redmar Smedema uit Burgum om het leven en raakte de 20-jarige Gerard Dijkstra uit Damwâld zwaar gewond. De politie startte direct een groot onderzoek met 25 rechercheurs.

Uitbreiding rechercheteam
Het onderzoeksteam heeft de afgelopen week met tientallen getuigen gesproken. Ook deze week vinden weer talrijke gesprekken plaats. Op deze manier brengt het onderzoeksteam in kaart wat er die zaterdagnacht is gebeurd. De rechercheurs willen precies weten wat zich op de dansvloer en buiten op het parkeerterrein heeft afgespeeld. Het horen van getuigen is intensief en neemt veel tijd in beslag. Daarom is het team eind vorige week uitgebreid naar 35 rechercheurs afkomstig uit Drenthe, Groningen en Fryslân.

Onderzoek
Het onderzoeksteam heeft inmiddels een beeld gekregen wie er aanwezig waren op de dansvloer van 2e verdieping. Op deze dansvloer was een Urban Dance feest gaande. Er ontstond tumult en daarbij werd Redmar Smedema geslagen. Verklaringen van getuigen en de meer dan 80 tips waren hierbij erg waardevol.

Het team heeft inmiddels ook vastgesteld dat Gerard Dijkstra niet in club Q is geweest. Gerard en zijn vrienden bleven op het parkeerterrein en daar raakte hij betrokken bij een vechtpartij. Het is nog steeds onduidelijk waarom Gerard Dijkstra daar aanwezig was. De politie komt dan ook graag in contact met mensen die daar een antwoord op kunnen geven. Gerard Dijkstra ligt nog steeds in het UMCG in Groningen. Zijn toestand is nog steeds kritiek, maar stabiel.

Getuigen en beeldmateriaal gezocht
Het onderzoeksteam heeft al gesproken met tientallen getuigen. Toch is de politie nog op zoek naar meer getuigen. Het is bekend dat een aantal bezoekers van club Q in de week na het incident op excursie/uitwisseling/schoolreis naar het buitenland is geweest. Het team komt dan ook graag met hen in contact. Daarnaast is de politie nog steeds op zoek naar foto- en/of videobeelden. Ondanks diverse oproepen in de media heeft het team nog geen materiaal ontvangen. Ben je in het bezit van beeldmateriaal? Neem dan contact op met de politie.

Fietsendieven op heterdaad aangehouden
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van maandag 26 april op dinsdag 27 april rond 02.00 uur twee fietsendieven op heterdaad aangehouden. Een getuige zag dat de twee op het Breedpad een slot van een fiets door knipten en de fiets mee namen. Via 1-1-2 belde de getuige met de politie en aan de hand van het opgegeven signalement werden de fietsendieven, een 24-jarige inwoonster uit Heerenveen en een 26 jarige inwoner uit Joure, in de omgeving van de Azeleastraat aangehouden. Beide verdachte zijn voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

De fiets, een zwarte ATB van het merk Cameleon Terano Special, is in beslag genomen. De politie is nog wel op zoek naar de eigenaar van deze fiets.

Inbraak tankstation
DRACHTEN – De politie onderzoek een inbraak in een tankstation aan de Eems in Drachten. In de nacht van maandag 26 april op dinsdag 27 april om 03.15 uur werd bij de politie een melding ontvangen dat er ingebroken werd in het tankstation. Toen de surveillerende agenten ter plaatse kwamen waren de inbrekers al gevlucht. Op de beelden van de bewakingscamera was te zien dat drie personen een raam forceerden en naar binnen gingen. Nadat de dieven een grote hoeveelheid sigaretten gestolen hadden, reden zij weg in een auto.

De politie wil graag in contact komen met getuigen van de inbraak of met mensen die meer informatie over deze inbraak hebben. De politie is te bereiken via het telefoonnummer 0900-8844 of als u liever anoniem wilt blijven, belt u dan met de Stichting Meld Misdaad anoniem, bereikbaar via het nummer 0800-7000.

Winkeldief op heterdaad aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft een 17-jarige winkeldief uit Drachten op heterdaad aangehouden. Rond 17.30 uur werd er bij de politie een melding ontvangen dat er een winkeldiefstal gepleegd was in een winkel aan de Insulindestraat. De verdachte was door het personeel op heterdaad betrapt en ging er vandoor. Een medewerker van de winkel zette de achtervolging in en probeerde de Drachtster aan te houden. Hij kreeg hierbij hulp uit onverwachte hoek want een bewoner van de Insulindestraat,die zijn auto stond te wassen, zag wat er gebeurde. Hij aarzelde geen moment en gooide een emmer met water over de 17-jarige. Door deze actie kon zij aan worden gehouden en werd ze overgedragen aan de ter plaatse gekomen agenten. De verdachte is voor nader verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Visser veroorzaakt ongeluk
KOUDUM – De politie zoekt getuigen van een ernstig ongeval in Koudum. Op zaterdag 24 april rond 10.00 uur fietste er een groep wielrenners over de Slaperdijk. Hier kwamen zij een visser tegen die met een hengel over deze weg liep. Toen de wielrenners vlak bij de visser reden, stak deze zijn hengel over de rijbaan waardoor de wielrenners uit moesten wijken. Door deze manoeuvre kwamen drie van de zes wielrenners ten val. Twee van hen liepen dusdanig letsel op dat zij zich onder doktersbehandeling moesten stellen. De veroorzaker van het ongeval is doorgelopen en zijn identiteit is niet bekend geworden. Uit het politieonderzoek is wel vast komen te staan dat deze visser mogelijk deel uit maakt van een groep vissers die in de provincie Groningen wonen.

De politie wil graag in contact komen met deze visser of met getuigen van dit ongeval.

De politie is te bereiken via het telefoonnummer 0900-8844 of als u liever anoniem wilt blijven, belt u dan met de Stichting Meld Misdaad anoniem, bereikbaar via het nummer 0800-7000.

Bekeuring voor verkopen zonder vergunning
HARLINGEN – De politie heeft een 19-jarige inwoner van Zwolle een bekeuring gegeven voor het verkopen van contracten voor containerreiniging. Inwoners van Harlingen belden maandagmiddag met de politie omdat er verkopers langs de deuren gingen om contracten voor containerreiniging te verkopen. Afgelopen vrijdag had de politie een waarschuwingsbericht over deze vorm van colportage uitgedaan. Toen de verkopers aan De Valk werden gesignaleerd, werd direct de politie gewaarschuwd. De 19-jarige inwoner van Zwolle werd overgebracht naar het politiebureau. Al snel bleek dat de man geen vergunning bij de gemeente had aangevraagd om langs de deuren te gaan om contracten te verkopen. Hiervoor kreeg hij dan ook een bekeuring. Daarnaast werd het bedrijf, waar de man voor werkzaam was, ingelicht.

3500 aanmeldingen voor Burgernet in tien Friese gemeenten
FRYSLÂN – Al 3500 mensen hebben zich de afgelopen dagen aangemeld voor Burgernet. Op donderdag 22 april 2010 ging Burgernet van start in tien Friese gemeenten. Het aantal aanmeldingen ligt ver boven verwachting. Projectleider Teun Vet: “Ik ben aangenaam verrast met deze vele aanmeldingen. Burgernet voorziet blijkbaar in een behoefte van inwoners van de tien gemeenten om mee te werken aan een veilige woon- en leefomgeving.” Tot nu toe komen de meeste aanmeldingen uit de gemeente Sneek, maar ook in de andere negen gemeenten melden veel inwoners zich aan voor Burgernet. Aanmelden kan nog steeds via [url=http://www.burgernet.nl]www.burgernet.nl[/url]

Wat is Burgernet
Burgernet is een telefonisch netwerk van inwoners en (medewerkers van) bedrijven uit de gemeenten. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Burgernet ging afgelopen donderdag van start in de gemeenten Sneek, Boarnsterhim, Tytsjerksteradiel, Wymbritseradiel, Littenseradiel, Lemsterland, Het Bildt, Leeuwarderadeel, Ferwerderadiel en Ameland.

Burgernet werkt
Burgernet is sinds november 2008 succesvol actief in de gemeenten Dantumadiel en Leeuwarden en er zijn in die gemeenten al 5600 Burgernetdeelnemers, waarvan 4900 in Leeuwarden en 700 in Dantumadiel. Na meer dan een jaar zijn er zo’n 100 Burgernetacties geweest, waarbij in totaal meer dan 25 verdachten zijn opgepakt en verscheidene vermiste kinderen of ouderen zijn teruggevonden.

Politie zoekt getuigen diefstal schapen
HAULERWIJK – De politie zoekt getuigen van de diefstal van 14 Drentse heideschapen. De schapen stonden in een weiland naast een bedrijf aan de Leeksterweg. De eigenaresse van de schapen had de dieren donderdagavond 22 april nog gezien. Toen de dieren op zaterdag weer zouden worden gevoerd, bleken ze allemaal weg te zijn. De politie komt graag in contact met getuigen van de diefstal van de 14 schapen. Heeft u iets gezien of anderszins informatie over deze diefstal? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

112Fryslan