Politieberichten van dinsdag 26 oktober.

Overval op bejaarde vrouw in Opsporing Verzocht
GROU – In het programma Opsporing Verzocht is vanavond onder andere aandacht voor de overval op een 88-jarige inwoonster van Grou. De vrouw werd op 4 oktober in haar woning aan de Meersweg door een nog onbekende man overvallen. De uitzending is dinsdagavond te zien op Nederland 1 om 21.50 uur. Deze uitzending wordt herhaald op woensdag 27 oktober op Nederland 2 om 13.20 uur.

Politie zoekt getuigen van aanrijding
SINT-NICOLAASGA- De politie is op zoek naar getuigen van een aanrijding die in de nacht van zaterdag 23 oktober op zondag 24 oktober tussen 02.00 en 05.00 uur plaatsvond op de Kerkstraat. Daarbij werd een lantaarnpaal volledig uit de grond gereden door een auto. Na de botsing moet de auto in de richting van Scharsterbrug zijn gereden. Op de plaats van het ongeval werd een blauwe bumper en glasscherven van een auto van het merk Nissan aangetroffen. De politie wil graag in contact komen met getuigen. Zij kunnen met de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Motorrijder gewond na ongeluk
HEERENVEEN – De politie heeft maandagochtend een aanrijding afgehandeld waarbij een 51-jarige motorrijder uit Eastermar gewond raakte. De betrokkene reed over de K.R. Poststraat en begon volgens getuigen plotseling over de weg te slingeren en kwam daarbij onder een vrachtwagen terecht. Hij kon zich van het ongeval weinig herinneren, maar was wel goed aanspreekbaar toen de agenten ter plaatse kwamen. De vrachtwagen was tijdens het ongeluk dwars over de kruising komen te staan waardoor de politie de weg moest afzetten voor het overige verkeer. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft op de plaats van het ongeval sporenonderzoek verricht. Het slachttoffer werd met lichte verwondingen aan het gezicht per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht.

Koffer met drugs aangetroffen
FRANEKER- De politie stelt een onderzoek in naar de vondst van een koffer met daarin 3 kilo Ketamine. Een inwoner van Friesland trof maandag rond 09.00 uur op het terrein van het tankstation aan de A-7 vlak voor de Afsluitdijk (Noord-Holland) een koffer aan. Aangezien er niemand in de buurt was, nam de man de koffer mee. Bij het openen van de koffer trof hij geen adresgegevens maar een hoeveelheid witpoeder aan. De koffer leverde hij af bij een politiebureau. Uit een voorlopig onderzoek blijkt dat het vermoedelijk gaat om Ketamine. De koffer met inhoud is voor nader onderzoek overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag. Ketamine is een narcosemiddel wat soms nog wordt toegepast in de diergeneeskunde maar er zijn mensen die het als een (feest)drug gebruiken.

Scooter botst op auto
WOLVEGA – de politie heeft maandag rond 17.00 uur op de Tinweg geassisteerd bij de afhandeling van een verkeersongeval waarbij een scooter tegen een auto gereden was. Een personenauto bestuurd door een 26-jarige inwoner van Heerenveen reed vanaf een bedrijfsterrein de Tinweg op en verleende hierbij geen voorrang aan de scooter. De 16-jarige bestuurder van de scooter raakte door de aanrijding gewond en is met de ambulance overgebracht naar het Tjongerschans ziekenhuis in Heerenveen. Na behandeling mocht hij weer naar huis.

Belediging
GORREDIJK – De politie heeft maandag rond 19.00 uur op de Hoofdstraat een 19-jarige inwoner van Akkrum aangehouden op verdenking van belediging. Surveillerende agenten reden door de Hoofdstraat en bij het passeren van de Akkrummer schold deze hen uit. De 19-jarige is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Bromfietser gewond na aanrijding
IJLST – De politie heeft maandag rond 18.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een aanrijding in de Rinnert Anemastraat waarbij een bromfietser tegen een auto gereden was. De bestuurder van een personenauto, een 23-jarige inwoner van Sneek, sloeg vanaf het Mientlân rechtsaf de Rinnert Anema straat in. Hij moest hierbij de bocht ruim nemen omdat er vlak bij de kruising, aan de voor hem rechterzijde, een auto geparkeerd stond. Halverwege de bocht botste er een bromfietser tegen zijn auto die bestuurd werd door een 34-jarige inwoner van IJlst. De bromfietser raakte gewond en is met de ambulance overgebracht naar het Antonius ziekenhuis in Sneek. Omdat het vermoeden bestond dat de 34-jarige alcohol gedronken had, is een bloedproef afgenomen. Na behandeling mocht hij weer naar huis.

Invordering rijbewijs
GORREDIJK – De politie heeft maandag rond 22.30 uur op de Stokerij het rijbewijs ingevorderd van een 44-jarige automobilist van Gorredijk. Bij de politie werd via 1-1-2 een melding ontvangen dat er op de A-7 vlak bij de afslag naar Gorredijk een auto reed waarvan de bestuurder dusdanig rijgedrag vertoonde dat deze mogelijk onder invloed van alcohol was. Door surveillerende agenten is de auto aangetroffen. Aangezien het vermoeden bestond dat de Gorredijkster onder invloed van alcohol zijn auto bestuurde is hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij bij de ademanalyse 655 ug/l/. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Auto rijdt tegen paard
EASTERLITTENS – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag op de Froonackerdyk geassisteerd bij een verkeersongeval waarbij een auto tegen een paard was gereden. Een 32-jarige automobilist uit Dronrijp reed vanuit de richting Dearsum over de Froonackerdyk in de richting van Winsum. Vlakbij Easterlittens stond er een paard voor hem op de rijbaan. Een aanrijding was niet meer te voorkomen. Het aangereden paard belandde in de sloot en kon hier op eigen kracht niet meer uitkomen. Het politieonderzoek wees uit dat het paard losgebroken was uit een weiland. Door de brandweer is het paard uit de sloot gehaald en zijn de verwondingen behandeld door een dierenarts. Na behandeling is het dier overgebracht naar de 34-jarige eigenaresse uit Jelsum.

De auto raakte door het ongeval total loss.

Keet in de brand
YSBRECHTUM – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag rond 03.30 uur geassisteerd bij een brand in een keet aan de Kleasterwei. Getuigen zagen dat de keet in brand stond en belden de hulpdiensten. De keet, die gold als ontmoetingsplaats voor jong- en oud, werd door de brand volledig vernield. Naar de oorzaak van de brand wordt nog onderzoek gedaan.

Biketeam van start in Smallingerland/Opsterland
DRACHTEN – De politie van Smallingerland en Opsterland gaat vandaag officieel met een bikteam van start. Dit team, bestaande uit zeven bikers, zal voornamelijk worden ingezet bij evenementen, tijdens overlast- en horecadiensten en voor toezicht in bos- en natuurgebieden.

Loco-burgemeester Nieske Ketelaar zal de officiële start van het biketeam op 26 oktober om 15.00 uur verrichten tijdens de najaarskermis op het Kiryat Onoplein in Drachten. Na deze officiële start zal het biketeam de voordelen van de inzet van bikers tijdens een presentatie aan het publiek tonen.

Het inzetten van bikers biedt een groot aantal voordelen ten opzichte van surveillance per wagen. Zo hebben bikers een beter contact met het publiek, zijn ze geluidslozer, wendbaarder en is het minder schadelijk voor het milieu. Het voordeel ten opzichte van de wandelende surveillance is uiteraard dat bikers veel sneller zijn. Bovendien kunnen de fietsen in bepaalde situaties ook als wapen of dranghek gebruikt worden.

In Leeuwarden zet de politie al geruime tijd bikers in, waar zowel politie als burgers positief op reageren. Ook in Heerenveen gaat de politie binnenkort van start met een biketeam.

Harddrugs aangetroffen bij controle
WOLVEGA – De politie heeft maandag rond 15.00 uur op de Steenwijkerweg het rijbewijs ingevorderd van een 22-jarige inwoner van Den Haag. Tijdens een snelheidscontrole met de lasergun reed de bestuurder 148 kilometer waar 80 kilometer toe is gestaan. Tijdens de staandehouding kon de man zich niet legitimeren en is overgebracht naar het politiebureau. In de auto van de Hagenaar troffen agenten een aantal grammen heroïne en cocaïne aan. Ook bleek de verdachte in het bezit te zijn van een behoorlijk bedrag aan contant geld. De drugs en het geld zijn in beslag genomen. Tegen de 22-jarige is proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan