Fryslân, 26-05-2009 • Politieberichten van maandag 25 mei 07:00 uur tot dinsdag 26 mei 07:00 uur

De Blesse: automobilist rijdt scooter aan
De politie heeft maandagmiddag op de Steenwijkerweg een aanrijding afgehandeld waarbij een 18-jarige man uit Steenwijkerwold gewond raakte. Een 62-jarige man uit Langedijke stak vanaf een parkeerterrein de parallelweg over om de Steenwijkerweg op te rijden. Hierbij zag hij de 18-jarige scooterbestuurder over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer is met letsel in schouder en heup per ambulance naar het ziekenhuis in Meppel vervoerd.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie heeft maandag een onderzoek ingesteld naar de inbraak in een woning aan de Harlingerstraat. Tussen 07:50 en 17:00 uur kwam men hier via een raam binnen, waarna een televisie, een fotocamera en een laptop weggenomen werden. De 34-jarige bewoner deed aangifte.

Harlingen: man rijdt 200 kilometer per uur
De politie heeft maandagmiddag op de A31 een 21-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden. Bij een lasersnelheidscontrole kwam de man met een snelheid van 174 kilometer per uur voorbij. Toen de agent de man staande wilde houden, voerde hij de snelheid op tot ruim 200 kilometer per uur. Uiteindelijk kon hij bij Midlum staande gehouden worden. De man bleek zijn rijbewijs niet bij zich te dragen, waarop de auto in bewaring genomen werd.

Leeuwarden: voetbalwedstrijd verloopt goed
De politie kijkt terug op een goed verloop van de voetbalwedstrijd Cambuur Leeuwarden tegen FC Zwolle. In totaal kwamen 10.000 supporters op de wedstrijd af, waarvan 270 uit Zwolle. De sfeer in en om het stadion was goed. Twee inwoners van Leeuwarden werden aangehouden voor het gooien van flessen en/of stenen. Zij kregen een stadion omgevingsverbod.

Burgum: woningbrand door blikseminslag
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag de brandweer geassisteerd bij een brand in een woning aan de Weinmakkersstrjitte. Rond 00:30 uur kwam een melding binnen dat er een uitslaande brand op de zolder van de woning zou zijn, ontstaan door blikseminslag. Hierop werden direct alle bewoners door de politie uit de woning gehaald. Ook de bewoners van de naastgelegen woningen werden geëvacueerd. De brandweer was met twee blusvoertuigen uit Burgum en een ladderwagen uit Leeuwarden begonnen met blussen, maar kon niet voorkomen dat de bovenverdieping van de woning geheel uitbrandde. De twee naastgelegen woningen liepen naast rook- en waterschade, ook brandschade aan het dak op. Alle bewoners konden voor onderdak bij familie en vrienden terecht.

Harlingen: twee mannen aangehouden na inbraak
De politie heeft maandagnacht op de Kimswerderweg twee mannen aangehouden op verdenking van inbraak. Na een melding dat iemand bij een oude fabriek een paar fietsen had zien liggen, gingen agenten ter plaatse. Uit het gebouw kwamen een 41-jarige man uit Minnertsga en een 27-jarige man uit Kimswerd gelopen. In de tas die zij bij zich droegen werden koperen kabels gevonden. Hierop werden de mannen aangehouden en overgebracht naar het bureau voor nader onderzoek. Bij fouillering werden bij de 27-jarige nog een aantal zakjes wiet aangetroffen. Deze werden in beslag genomen en vernietigd.

Drachten: brand door blikseminslag
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag de brandweer geassisteerd bij een brand in een woning aan de Leeuwerikstraat. Rond 02:30 kwam een melding binnen dat de bliksem in het dak van een woning geslagen was. De brandweer wist het vuur door middel van een ladderwagen te blussen.

Kollumerzwaag: woningbrand
De politie heeft dinsdagochtend vroeg de brandweer geassisteerd bij een brand in een woning aan de Achterwei. Omstreeks vier uur zag een buurtbewoner dat de bijkeuken van de woning in brand stond en belde 1-1-2. Hierna ging hij onmiddellijk de bewoner wekken en uit de woning halen. Toen de politie en brandweer per plaatse kwamen, was alleen de hond van de bewoner nog in de woning aanwezig. De brandweer kreeg de brand snel onder controle en kon de hond veilig stellen. De brand is waarschijnlijk in de meterkast ontstaan.

112Fryslan

})