Dinsdag 26 juli

Politieberichten van dinsdag 26 juli

Ravage na inbraak in manage

SONNEGA – De politie onderzoekt een inbraak in een manege aan de Sonnegaweg. Maandagochtend ontdekte de 70-jarige inwoner van Sonnega dat een ruit van de manege was ingegooid. Vervolgens ontdekte de man een grote ravage in de manage. De kluis en de kassalade waren opengebroken. Ook had men huisgehouden in een voorraadkast. De man deed dan ook namens de vereniging aangifte. De forensische opsporing stelt een nader onderzoek in.

Aanhanger met rolsteiger gestolen

NOARDBURGUM – De politie onderzoekt de diefstal van een aanhanger met daarop een rolsteiger. De aanhanger werd in de nacht van zondag op maandag gestolen naast een woning aan de Reiddekkersstrjitte. Het betreft een aanhanger van het merk Anssems voorzien van het kenteken 10-BK-JJ. Op de aanhanger, die met een disselslot aan voertuig vast zat, lag een rolsteiger van het merk Altrex. Ook deze steiger zat met een slot vast aan de aanhangwagen. De 37-jarige eigenaar uit Noardburgum deed aangifte.

Notoire winkeldief aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft maandagmiddag in een winkel aan de Nieuwestad een 37-jarige inwoner van Rotterdam aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Het personeel betrapte de man toen hij met behulp van een tang alarmlabels van kledingstukken knipte. De politie werd gewaarschuwd en de agenten gingen naar de winkel. Daar gaf het personeel aan dat de Rotterdammer in andere filialen in het land ook winkeldiefstallen had gepleegd. Dit was namelijk geregistreerd door bewakingscamera’s en deze beelden waren aan alle filialen in het land verspreid. De verdachte werd dan ook overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De gestolen kleding die bij man werden aangetroffen en onder anderen een kniptang werden in beslag genomen.

Man wil legitimatie niet laten zien

BURGUM – De politie heeft maandagmiddag bij een bushalte op de Trambaan een 34-jarige inwoner van Burgum aangehouden omdat hij zich niet wilde legitimeren. De man wilde met de bus naar Drachten. Hij had echter niet genoeg geld voor een kaartje. De chauffeur maakte de man duidelijk dat hij daarom niet mee kon. Omdat de Burgumer de bus niet wilde verlaten, werd de politie gewaarschuwd. Toen de agenten arriveerden weigerde de man zich te legitimeren. Hij werd dan ook aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd zijn identiteit vastgesteld. De man mocht met een bekeuring voor het niet kunnen tonen van identiteitsbewijs het bureau weer verlaten.

Drie mannen aangehouden voor mishandeling

LEEUWARDEN – De politie heeft maandagmiddag na een vechtpartij op het Ruiterskwartier een 20-jarige inwoner van Tytsjerk, een 20-jarige inwoner van Leeuwarden en een 41-jarige inwoner van Groningen aangehouden op verdenking van mishandeling. Het trio wilde een coffeeshop naar binnen gaan. Een medewerkster vroeg om een legitimatie, maar dat wilden de mannen niet laten zien. Eén van hen bedreigde de vrouw en bespuugde haar. Het trio werd de zaak uitgezet en eenmaal buiten werd de vrouw geslagen door de drie. Ook werd ze bedreigd met een mes. Meerdere agenten kwamen ter plaatse. Ze spraken met diverse getuigen en bekeken de beelden van de bewakingscamera. In de omgeving werd vervolgens gezocht naar de drie daders. Twee van hen werden aangehouden op de Westersingel en niet veel later werd in het Vossenparkje de derde verdachte aangehouden. De drie werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Auto buiten gebruik gesteld

GORREDIJK – De politie heeft maandagmiddag de auto van een 37-jarige automobilist (woonplaats onbekend) buiten gebruik gesteld. Surveillerende agenten zagen de man niet handsfree bellen. Reden om hem een stopteken te geven. Na controle bleek het voertuig niet APK gekeurd en verzekerd te zijn. Daarnaast was het rijbewijs van de bestuurder ongeldig verklaard en tevens had de man nog gevangenisstraf van 28 openstaan. Zijn auto werd door de agenten buiten gebruik gesteld en door een bergingsbedrijf weggesleept. De 37-jarige bestuurder werd overgebracht naar het politiebureau. Daar kreeg hij een bekeuring voor de verlopen APK, het onverzekerd rijden en het niet handsfree bellen. De man werd vervolgens ingesloten. Hij zal vandaag worden overgebracht naar een gevangenis om daar zijn straf uit te zitten.

Winkelier en omstander houden winkeldief aan

BURGUM – Een winkelier heeft met behulp van een omstander maandagmiddag een 26-jarige inwoner van Burgum aangehouden na een winkeldiefstal. De man was in een winkel aan de Schoolstraat geweest. Daar was hij met twee jassen een kleedkamer ingegaan en vervolgens met één jas uitgekomen. Dit vond de winkelier verdacht en hij sprak buiten de winkel de man dan ook aan. Die ging er meteen vandoor, maar dankzij de hulp van een omstander kon de winkeldief worden aangehouden. De politie werd gewaarschuwd en de agenten kwamen ter plaatse. Na onderzoek bleek dat de man niet alleen een jas had gestolen. Hij was ook in het bezit van een broek en nog andere jas. Deze twee kledingstukken waren afkomstig uit een andere winkel in het dorp. De gestolen kleding werd in beslag genomen en gaat retour richting de winkels. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht hij het bureau weer verlaten.

Derde aanhouding na bezit wapens

HEERENVEEN – De politie heeft maandagavond een 45-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden in een onderzoek na het bezit van wapens. Zondagavond werden op de Gedempte Molenwijk twee inwoners van Leeuwarden van 20 en 40 jaar aangehouden. Het duo was in het bezit van een wapen en een mes, zie hiervoor het politiebericht van maandag 25 juli. Net voor de controle van de twee zagen de agenten een man hard wegrennen. Na onderzoek bleek het te gaan om de 45-jarige Leeuwarder. De officier van justitie gaf toestemming om de man buiten heterdaad aan te houden. Dit gebeurde maandagavond door de Aanhoudingseenheid van de politie Fryslân. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Ook de andere twee verdachten zitten nog vast.

Auto in beslag genomen na rijden zonder rijbewijs

BEETSTERZWAAG – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag op de A7 nabij Beetsterzwaag de auto van 22-jarige automobilist uit Terwispel in beslag genomen. Surveillerende agenten kwamen het voertuig tegen en besloten over te gaan tot een controle. De 22-jarige bestuurder kon geen rijbewijs overhandigen en gaf daarbij aan dat hij die ook niet had. De man bleek namelijk een ontzegging van de rijbevoegdheid te hebben. De agenten besloten om de auto in beslag te nemen. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt voor het rijden zonder rijbewijs en het rijden tijdens een rijontzegging.

Inbraak in woning

NIJEGA – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Hegewei. In de nacht van maandag op dinsdag werd één van de bewoners wakker van gestommel op de benedenverdieping. Al snel bleek dat in de woning was ingebroken. Twee agenten kwamen vervolgens ter plaatse. In de tuin achter de woning vonden ze meerdere goederen die afkomstig waren uit woning. Gezien de verse sporen werd besloten om ook een agent met zijn politiehond te laten komen. Die heeft nog in de omgeving gezocht naar de inbreker(s), maar zonder resultaat. Wel werd nog een tv gevonden die ook afkomstig was uit de woning. De 49-jarige bewoner deed aangifte. De forensische opsporing stelt een nader sporenonderzoek in.

Man aangehouden voor diefstal buitenboordmotoren

SUWALD – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag op De Warren een 49-jarige automobilist uit Zuidbroek aangehouden op verdenking van diefstal van buitenboordmotoren. Een surveillerende agent reed door het dorp en kwam een bestelbus tegen. Gezien het late tijdstip en de locatie besloot hij om de bestuurder een stopteken te geven. Toen de agent om het voertuig heen liep zag hij een buitenboordmotor liggen. De 49-jarige kon geen goede verklaring geven wat die in zijn moesten en ook kon hij niet goed aangeven waarom hij midden in de nacht in Suwâld was. De man werd dan ook aangehouden. Zijn auto en twee buitenboordmotoren werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Campinggast aangehouden voor bedreiging

FORMERUM – De politie heeft dinsdagochtend vroeg op een camping in het dorp een 17-jarige inwoner van Leusden aangehouden op verdenking van bedreiging. Eerder die nacht had op de camping een vechtpartij plaatsgevonden. Daarbij had de 17-jarige een mes getrokken en een aantal omstanders bedreigd. Die wisten het mes van hem af te pakken en waarschuwden vervolgens de beveiliging. De 17-jarige wist aan de beveiligers te ontkomen. Die vonden hem dinsdagochtend vroeg weer en droegen de jongen vervolgens over aan de politie. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau op West. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor bedreiging

SINT ANNAPAROCHIE – De politie heeft dinsdagochtend een 62-jarige inwoner van Sint Annaparochie aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had vorige week per telefoon ernstige bedreigingen geuit richting een medewerkster van de sociale dienst in Franeker. Namens de gemeente werd aangifte gedaan omdat fysiek en/of verbaal geweld richting medewerkers niet wordt getolereerd. De officier van justitie gaf toestemming om de 62-jarige man buiten heterdaad aan te houden. Dit gebeurde dinsdagochtend. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor inbraak

FRANEKER – De politie heeft in een onderzoek naar een woninginbraak dinsdagochtend een 29-jarige inwoner van Franeker aangehouden. Afgelopen zondag werd ingebroken in een woning aan de Saturnusbaan, waarbij onder andere een laptop, tv en een spelcomputer werden weggenomen. Na het horen van getuigen en sporenonderzoek kwam de 29-jarige verdachte in beeld. Na toestemming van de officier van justitie werd de man buiten heterdaad aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan