Politieberichten van maandag 25 januari 07.00 uur t/m dinsdag 26 januari 07.00 uur.

Nijetrijne: politie en gemeente maken einde aan illegale activiteiten in sauna
De politie heeft zaterdagavond in samenwerking met de gemeente Weststellingwerf een inval gedaan in een saunabedrijf aan de Pieter Stuyvesantweg. Bij de gemeente was informatie binnen gekomen dat er in het bedrijf activiteiten plaatsvonden die buiten de afgegeven vergunning vielen. Zo zouden er sexfeesten georganiseerd worden. Daarnaast kwamen er meerdere tips bij de politie binnen. Onder ander via dadergezocht.nl werd gemeld dat er winkeldieven in het bedrijf verbleven. Al deze informatie was aanleiding om zaterdagavond het bedrijf te controleren. Medewerkers van de gemeente en agenten gingen naar binnen en troffen 60 bezoekers aan. Vier van hen werden aangehouden, de overigen werden weggestuurd. Onder de vier aangehouden verdachten bevonden zich drie Polen. Zij hadden zich schuldig gemaakt aan winkeldiefstallen op 8 en 9 januari in Wolvega. Een 39-jarige inwoner van Nijetrijne werd meegenomen naar het politiebureau, omdat hij nog een boete had openstaan van ruim 600 euro. Nadat hij de boete had betaald, mocht hij weer gaan. De drie Polen, van 27, 30 en 34 jaar, werden voor nader onderzoek ingesloten. De uitbaters van het saunabedrijf worden bestuurlijk en strafrechtelijk aangepakt.

Drachten: diefstal airbags uit vier personenauto’s
De politie onderzoekt de diefstal van acht airbags uit een viertal personenauto’s die geparkeerd stonden op een terrein van een autobedrijf aan de Roef. Vermoedelijk kwam men tussen zondagmiddag en maandagochtend het afgesloten terrein op. Bij alle vier auto’s werd een zijruit ingeslagen waarna de airbags van zowel de passagier als de bestuurder werden weggenomen. De technische recherche onderzoekt de diefstal. Een 46-jarige man uit Drachten deed aangifte.

Kollum, Dokkum, Zwaagwesteinde : snelheidscontroles
De politie heeft maandag tussen 7.30 en 17.00 uur verschillende snelheidscontroles gehouden.

[ul][li]In Zwaagwesteinde werd een controle gehouden op de Voorstraat van 7.30 tot 10.30 uur. Hier werden 923 passerende voertuigen gecontroleerd. 71 reden te snel terwijl de snelste 79 kilometer per uur reed.[/li][/ul]
[ul][li]In Kollum werd tussen 10.35 en 13.35 uur gecontroleerd op de Foarwei. 707 passerende voertuigen, waarvan 52 te snel reden. De snelste reed 75 kilometer per uur[/li][/ul]
[ul][li]Op de Woudweg in Dokkum werd gecontroleerd van 13.50 tot 16.30 uur. Hier passeerden 691 voertuigen, waarvan 44 te snel reden. De snelste reed 75 kilometer per uur.[/li][/ul]

Op alle drie de wegen geldt een maximum snelheid van 50 kilometer per uur. De 167 bestuurders die te snel hebben gereden, krijgen een proces-verbaal.Workum: drankrijder na lange achtervolging aangehouden
De politie heeft maandagavond na een lange achtervolging een 35-jarige man uit Workum aan kunnen houden in zijn woonplaats. Tijdens een snelheidscontrole tussen Berlikum en Marsum reed de bestuurder 113 kilometer per uur, terwijl 80 kilometer per uur is toegestaan. Een surveillanceauto van het team Verkeershandhaving van de politie Fryslân zette de achtervolging in en gaf de bestuurder een stopteken. Dit stopteken werd genegeerd, waarna de bestuurder richting Leeuwarden reed op een kruising met verkeerslichten door rood. Vervolgens reed hij via Marsum richting Bolsward. Hierbij negeerde hij verschillende verkeersregels en nam zelfs een rotonde in tegengestelde richting. Op de Westergoawei richting Bolsward bereikte hij snelheden van boven de 160 kilometer per uur. In Bolsward reed hij via de bebouwde kom. Op de Twibaksdyk haalde de verdachte een andere auto in terwijl er uit tegengestelde richting een fietser kwam. Deze heeft een aanrijding kunnen voorkomen door sterk naar rechts uit te wijken. De politie wil graag in contact komen met deze fietser om deze als getuige te horen. Aan het einde van de Twibaksdyk omzeilde de bestuurder een dwars op de weg geplaatst politievoertuig via de berm om vervolgens weer door rood te rijden. De rit ging met onverminderde snelheid door, waarbij hij vluchtheuvels links passeerde en het overige verkeer ernstig in gevaar bracht. Uiteindelijk bracht hij z’n voertuig op de Hearewei in Workum tot stilstand en kon hij door de politie worden aangehouden. Hij bleek alcohol te hebben gedronken. Op het politiebureau blies hij op het ademanalyseapparaat 635 ug/l. De man bleek niet over een geldig rijbewijs te beschikken. Zijn voertuig is inbeslaggenomen en hij is ingesloten op het politiebureau.

De politie wil graag in contact komen met de fietser die maandagavond rond kwart acht bijna van de weg werd gereden op de Twibaksmarkt in Bolsward. Deze bestuurder kan zich melden via 0900-8844.

Tjallebert: weigeren ademanalyse
De politie heeft maandagavond twee mannen van 47 en 46 jaar uit Sneek aangehouden op de A7 bij Tjallebert. Een getuige had de bestuurder van de auto dronken in zijn auto zien stappen bij een tankstation aan de A7 en waarschuwde de politie. De politie wist de auto bij Tjallebert aan de kant te zetten. De bestuurder ging zelf op de achterbank zitten en verklaarde niet gereden te hebben. Hierop zijn beide mannen door de politie aangehouden. De 47-Sneker, de vermoedelijke bestuurder, weigerde mee te werken aan een ademanalyse aan het politiebureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd. De andere man is als getuige gehoord.

Buitenpost: politie houdt twee mannen aan voor koperdiefstal
De politie heeft maandagavond twee mannen van 25 en 28 jaar, beide inwoners van Drachten aangehouden. Een getuige zag beide mannen zich verdacht ophouden bij een leegstaande woning en belde direct via 1-1-2 de politie. Eenmaal ter plaatse troffen de agenten de twee mannen aan die zich vreemd gedroegen. Daarnaast roken de agenten een sterke gaslucht waarna de brandweer en het gasbedrijf werden gewaarschuwd. Ook bleek de waterleiding lek te zijn. De mannen verklaarden dat zij daar rechtmatig waren en bezig waren om de woning leeg te halen. Toen de agenten vroegen om in de kofferbak van hun auto mochten kijken, troffen zij afgeknipte koperen leidingen aan. De mannen werden vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. De auto en het koper werden in beslag genomen. Het gas en water lek werd gerepareerd. De eigenaar doet aangifte.

112Fryslan