Fryslân, 25-11-2008 • Politieberichten van maandag 24 november 07.00 uur t/m dinsdag 25 november 07.00 uur

Leeuwarden: nieuw onderzoek brandstichting in monumentale boerderij
De politie heeft het onderzoek hervat naar de mogelijke brandstichting in een monumentale boerderij aan de Zwemmer (wijk Zuiderburen) in de vroege ochtend van zondag 13 mei 2007. Direct na de brand werd destijds al door de politie een onderzoek gestart. Dat leidde uiteindelijk niet tot de aanhouding van een verdachte. Inmiddels heeft de politie nieuwe informatie gekregen, die aanleiding geeft om het onderzoek te heropenen. Onmiddellijk na de brand werd onder andere een uitgebreid buurtonderzoek gehouden en met een aantal getuigen gesproken. Uit dat politieonderzoek, waar door zes rechercheurs aan is gewerkt, werd al duidelijk dat de brand met opzet is gesticht. Getuigen worden opgeroepen om zich te melden bij de politie via 0900 – 8844 of via Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Drachten: aanrijding met licht letsel
De politie heeft maandagmorgen geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op De Drift. Een 59-jarige bromfietser had daar geen voorrang gekregen van een hem tegemoetkomende en linksaf slaande bestelbus, bestuurd door een 58-jarige inwoner van Damwoude. De bromfietser liep bij de daarop volgende aanrijding gekneusde ribben op, waarvoor hij ter plaatse door ambulancepersoneel werd behandeld.

Hollum: diefstal uit woning in aanbouw
De politie onderzoekt de diefstal van diverse gereedschappen uit een in aanbouw zijnde woning aan de Fennweg. Afgelopen weekend werden daar een handcirkelzaag en luchtnietmachine weggenomen. Een 53-jarige inwoner van Buren deed aangifte.

Appelscha: aanrijding met letsel
De politie heeft maandagmorgen hulp verleend bij een ongeval op de Vaart Zuidzijde. Een 71-jarige fietsster verzuimde daar voorrang te verlenen aan een personenauto, bestuurd door een 75-jarige inwoner van Appelscha. Een aanrijding was het gevolg, waarbij de fietsster letsel opliep aan hoofd en schouder. Ze werd per ambulance naar het ziekenhuis in Assen vervoerd.

Heerenveen: diefstal auto
De politie onderzoekt de diefstal van een personenauto die tussen vrijdagavond en zondagavond op de Trambaan gestolen is. Het gaat om een groene Volkswagen Golf met het kenteken JG-FL-82. Een 25-jarige man uit Surhuisterveen deed aangifte.

Stiens/Marssum: snelheidscontrole
De politie heeft maandag tussen 08:00 en 17:00 uur twee snelheidscontroles gehouden. Op de Wythusterwei in Stiens werden 486 passanten gecontroleerd. Hierbij werden 48 overtredingen geconstateerd. De hoogste snelheid die hier gemeten werd, was 76 kilometer per uur, waar 50 kilometer per uur is toegestaan. Op de Ljouwerterdyk in Marssum werden 287 passanten gecontroleerd en werden 57 overtredingen geconstateerd. Hier was de hoogst gemeten snelheid 120 kilometer per uur, waar 80 kilometer per uur is toegestaan.

Boksum: 58 bekeuringen voor negeren gesloten verklaring
De politie heeft maandagmorgen tussen 07.30 en 08.50 uur 22 bekeuringen uitgeschreven aan automobilisten die op de Nylansdyk de gesloten verklaring negeerden. Later op de dag, tussen 16:15 en 18:00 uur werden hiervoor 36 bekeuringen uitgedeeld. Tussen 07.00 en 9.00 uur en tussen 16.00 en 18.00 uur is deze weg gesloten voor al het gemotoriseerde verkeer. Veel fietsers maken gebruik van deze weg. Omdat de weg vrij smal is, levert dit gevaarlijke situaties op als auto’s voorbij rijden. De komende periode zal vaker gecontroleerd worden.

Berlikum: samenwerking TDF en politie in tegengaan drankgebruik jongeren
De politie heeft afgelopen vrijdag in samenwerking met The Dance Factory (TDF) een actie ingezet om het alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan. Die avond had TDF een teenageparty georganiseerd waar geen alcohol geschonken werd en waar jongeren met alcohol op niet naar binnen mochten. Bij de deur werden jongeren door de politie gecontroleerd op het bezit van drank. Hierbij werden negen proces verbalen uitgedeeld. Bij de jongeren onder de 16 jaar werden de ouders ingelicht. Jongeren waarbij het vermoeden bestond dat ze alcohol gedronken hadden werden hierop aangesproken en preventiefolders uitgedeeld.

Oudehorne: ongeval met gewonde
De politie heeft maandag aan het einde van de middag op de Schoterlandseweg een ongeval afgehandeld waarbij een 19-jarige vrouw uit Oppenhuizen gewond raakte. De vrouw kwam van de J.K. Bosmalaan en reed in de richting van het Sevenaerpad. Na een flauwe bocht verloor zij om onbekende reden de macht over het stuur, kwam in de berm terecht en sloeg over de kop. De vrouw is per ambulance met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd.

Leeuwarden: auto in brand gestoken
De politie heeft maandagavond op het Jacobijnerkerkhof een onderzoek ingesteld naar een autobrand waarbij de auto van een 32-jarige man uit Leeuwarden uitbrandde. De brandweer gaf aan dat de auto waarschijnlijk in brand gestoken is. Een andere auto van een 56-jarige man uit Terschelling West, liep bij de brand schade op.

Leeuwarden: aanrijding, Groningerstraatweg tijdelijk afgesloten
De politie heeft maandagmiddag de Groningerstraatweg tijdelijk afgesloten in verband met schade die was veroorzaakt door een aanrijding. Een 26-jarige man uit Leeuwarden reed richting het centrum toen hij moest uitwijken voor een andere auto en tegen twee geparkeerde auto’s tot stilstand kwam. Nadat de voertuigen waren afgesleept werd de weg weer vrijgegeven.

Drachten: man gewond bij brand in woning
De politie heeft dinsdagochtend vroeg de brandweer geassisteerd bij een brand in een woning aan de Westerwird. De brand was ontstaan in de slaapkamer waar op dat moment nog een 57-jarige man aanwezig was. Zijn 56-jarige vrouw was beneden en kon vanwege de rookontwikkeling niet naar boven. De man is door de brandweer naar beneden gehaald en met ademhalingsproblemen per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht.

112Fryslan