Politieberichten van dinsdag 25 mei.

Fiets elfstedentocht

Man overleden na val met fiets
MARSUM – Bij een verkeersongeval is een 76-jarige inwoner uit Beilen om het leven gekomen. Maandag rond 11.00 fietste het slachtoffer over de Hegedyk. Door onbekende oorzaak is de man met zijn fiets naast de weg geraakt. Toen hij weer probeerde om op de weg te komen is de Beilumer ten val gekomen en hierbij zwaar gewond geraakt. Met de ambulance is hij overgebracht naar het MCL in Leeuwarden alwaar hij in de loop van de dag is overleden. De politie doet onderzoek naar de toedracht van dit verkeersongeval en is op zoek naar getuigen. Hebt u iets gezien van dit ongeval? Meldt u zich dan bij de politie via het telefoonnummer 0900 – 8844. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan met de Stichting Meld Misdaad Anoniem bereikbaar op het nummer 0800 – 7000.

Fietser onwel bij Elfstedentocht
MOLKWERUM – De politie heeft geassisteerd bij de afhandeling van een verkeersongeval waarbij een 53-jarige fietser uit Bolsward onwel was geworden. Op maandag rond 15.30 werd via 1-1-2- bij de politie een melding ontvangen dat een fietser op ‘t-Seleantsje door een onwel wording was gevallen. Door omstanders is hij gereanimeerd waarbij de AED gebruikt is. Dankzij deze reanimatie kwam de fietser weer bij kennis en is hij onder begeleiding van politie motorrijders in een ambulance overgebracht naar het MCL ziekenhuis in Leeuwarden.

Man ingereden op publiek
OUDEMIRDUM – De politie heeft maandagmiddag een ongeval op De Brink afgehandeld. Daar was de Elfstedentocht op de fiets in volle gang. Een 91-jarige man uit Ens vergezeld van zijn vrouw wilde vanaf een parkeerplaats wegrijden. In verband met aankomende fietsers werd de bestuurder door verkeersregelaars tegengehouden. Waarschijnlijk raakte hij hier zo van de kaart dat hij in plaats van de rem het gaspedaal intrapte en op het publiek inreed. Daarbij raakte Uiteindelijk zijn een 19-jarige vrouw uit Gorredijk en een 45-jarige vrouw uit Terband per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Zij hadden been- en hoofdletsel en last van enkel en heup. De politie stelde ter plaatse een onderzoek. Er werd gesproken met de bestuurder en getuigen waarbij duidelijk werd dat er geen sprake was van opzet. Voor een aantal getuigen van het incident is Slachtofferhulp ingeschakeld. Van de bestuurder is het rijbewijs ingevorderd en werd er proces-verbaal opgemaakt.


Motor Elfstedentocht

Toeschouwer gewond na stunt motorrijder
DOKKUM – De politie heeft maandagmiddag op de Betterwird een ongeval onderzocht, waarbij een 69-jarige vrouw uit Dokkum gewond raakte. Een 28-jarige motorrijder uit Dokkum had met zijn motor een burnout gemaakt. Hij verloor echter de controle over zijn voertuig en de motor reed zo het publiek in. De 69-jarige vrouw uit Dokkum werd geraakt door de motor en raakte daarbij gewond. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt tegen de 28-jarige motorrijder voor gevaarlijk rijgedrag.

Motorrijder ernstig gewond na aanrijding
MARSSUM – De politie heeft maandagmiddag een aanrijding op de Slotleane onderzocht, waarbij een 44-jarige motorrijder uit Tzummarum ernstig gewond raakte. De motorrijder kwam door nog onbekende oorzaak in botsing met een 23-jarige automobiliste uit Leeuwarden. Het slachtoffer kwam ten val en belandde daarbij in de berm. De man werd gestabiliseerd door het ambulancepersoneel en vervolgens met hersenletsel per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelt een nader onderzoek in.

Rijbewijs ingevorderd
BURDAAD – De politie heeft maandag rond 15:00 het rijbewijs ingevorderd van een 34-jarige motorrijder uit Dronten. Tijdens een snelheid controle met de lasergun op de Iedyk reed de Drontenaar met een snelheid van 180 kilometer per uur waar 80 is toegestaan. Ter plaatse is de rijbaan erg smal maar voor de verdachte was dit geen probleem om met hoge snelheid andere motoren in te halen. Hierdoor bracht hij ook nog de mede weggebruikers in gevaar. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Motorrijder te water
PEINS – De politie heeft maandagmiddag op de Schalsumerweg een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 35-jarige motorrijder uit Leeuwarden gewond geraakte. De man verloor in een bocht de controle over zijn motor en reed zo het water in. De Leeuwarder werd door omstanders uit het water gehaald. Het slachtoffer werd voor nader onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Motorrijder onderuit
SCHETTENS – De politie heeft geassisteerd bij de afhandeling van een verkeersongeval waarbij een 43-jarige bestuurder van een motorfiets en zijn 36- jarige duo passagier, beiden afkomstig uit Kollumerzwaag, gewond zijn geraakt. Rond 13:19 uur werd er via 1-1-2- een melding ontvangen dat op de Filenserwei een motor onderuit was gegaan. De motor reed in een groep mee in de elfsteden tocht. Ter hoogte van het ‘Witmarsumerbos’ sloeg een voor hen rijdende personen auto plotseling naar links af. De bestuurder van de motor fiets schrok hiervan en raakte de achterspatbord van een motor die voor hem reed. Hierdoor kwamen de slachtoffers ten val. Beiden zijn met de ambulance overgebracht naar het Sint Antonius ziekenhuis in Sneek.


Overige berichten

Diefstal van een personenauto
OUDESCHOOT – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een auto vanaf de Wolvegasterweg. Deze stond tussen 06.30 en 10.00 uur maandagochtend geparkeerd aan de Wolvegasterweg (30 meter vanaf de splitsing met De Kuinder). De 59 – jarige eigenaar uit Dordrecht wilde zijn jas halen en kwam tot de ontdekking dat de auto was verdwenen. In de omgeving werd nog gezocht naar het voertuig maar niet meer aangetroffen. Het gaat om een Mercedes – Benz S 320, grijs van kleur met kenteken 98LGFR. De aangifte is inmiddels opgenomen.

Politie houdt man aan voor belediging
HEERENVEEN – De politie heeft op maandag rond 23:30 een 20- jarige man uit Rottum aangehouden voor belediging en verzet bij zijn aanhouding. Surveilleerden agenten reden over de Oude Koemarkt en werden nageroepen en beledigd door een groep jongeren. De agenten hebben hen gesommeerd om hier mee op te houden. De Rottummer, die behoorlijk onder invloed van alkohol was, ging door met het beledigen en is aangehouden. Hij verzette zich tegen zijn aanhouding en is geboeid overgebracht naar het politie bureau. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Verkeersongeval met meerdere voertuigen
APPELSCHA – De politie heeft maandagmiddag een ongeval op de N381 ter hoogte van Appelscha afgehandeld. Daarbij waren 4 voertuigen betrokken waarbij 5 slachtoffers vielen. Twee slachtoffers zijn met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Assen. De weg tussen Appelscha en Smilde is enkele uren afgesloten geweest voor onderzoek door bureau Verkeersongevalsanalyse. Over de toedracht van het ongeval is niets bekend. Aan het begin van de avond kon de weg weer vrijgegeven worden.

Man aangehouden voor bedreiging
WOLVEGA – De politie heeft maandagavond een 31-jarige man uit Wolvega aangehouden op verdenking van mishandeling. Een aantal jongens waren op de Pieter Paulus Rubenstraat aan het voetballen toen de verdachte op het groep afkwam. Hij kwam verward over en was mogelijk onder invloed. Van de jongens vernielde hij een fiets en nam de andere mee. De jongens kregen uiteindelijk de fiets weer terug. Andere jongens gingen de verdachte achterna. Op een bruggetje op de Lepeltjesheide gingen zij met de man in gesprek en alarmeerden de politie. Ter plaatse gekomen agenten hielden de Wolvegaaster aan. Hij had zich even daarvoor schuldig gemaakt aan bedreiging en mogelijk mishandeling. De man is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De aangifte moet nog worden opgenomen.

Man valt door plafond
MINNERTSGA – De politie heeft geassisteerd bij een ongeval waarbij een 52- inwoner uit Minnertsga ernstig gewond is geraakt. Maandag rond 15.00 uur werd via 1-1-2 een melding ontvangen dat in een bedrijfspand aan de Stasjonsstrijitte iemand door een plafond was gevallen. De agenten troffen in het pand de gewonde man aan. Bij het verwisselen van TL buizen is hij waarschijnlijk op het systeemplafond gaan staan en hier doorgezakt. De man is onder begeleiding van twee politie motorrijders in een ambulance overgebracht naar het MCL in Leeuwarden.

112Fryslan