Fryslân, 25-08-2009 • Politieberichten van maandag 24 augustus 07.00 uur tot en met dinsdag 25 augustus 07.00 uur

Leeuwarden: wederom aanhoudingen in onderzoek voetbalrellen
Laatste oproep aan betrokkenen om zich te melden
De politie heeft de afgelopen twee weken 28 aanhoudingen verricht in het onderzoek naar de rellen na afloop van de wedstrijd SC Cambuur – Roda JC op woensdag 3 juni. De teller staat hiermee op 47 aanhoudingen. De komende periode worden er nog meer mensen aangehouden.

In de zomerperiode heeft het onderzoeksteam niet stilgezeten. Zo werden er 69 dossiers gemaakt van verdachten. Van deze verdachten werden er tot nu 47 geïdentificeerd en aangehouden. Tijdens de verhoren bekenden alle verdachten dat ze strafbare feiten hadden gepleegd. De verdachten verklaarden tegenover de rechercheurs dat ze zich hadden mee laten slepen door de grote groep relschoppers. Mede door het verlies van de wedstrijd en het vele alcoholgebruik liep het volledig uit de hand. Tijdens de verhoren toonden de rechercheurs foto’s en videobeelden van de rellen aan de verdachten. Een groot deel van de verdachten was onder de indruk van hetgeen ze hadden gedaan.

Van 22 verdachten is de identiteit tot op heden nog onbekend. De foto’s van deze 22 verdachten worden woensdag 26 augustus gepubliceerd op de opsporingssite www.dadergezocht.nl van de Friese politie. Een week later worden de foto’s eveneens getoond in het tv-programma Opsporing Verzocht van de AVRO. De politie roept mensen op die betrokken zijn geweest bij de ongeregeldheden om zich alsnog te melden. Zo kun je voorkomen dat je foto in de publiciteit komt.

Stiens: automobilist gewond na aanrijding
De politie heeft maandagochtend een eenzijdige aanrijding op de Stienzer Hegedyk afgehandeld. Daarbij raakte een 35-jarige automobilist uit Minnertsga gewond. De bestuurder die alleen in zijn auto zat, verloor door nog onbekende oorzaak in een bocht de macht over het stuur en botste vervolgens tegen een boom. Hij is met rug- en nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Noordwolde: bromfietser gewond na aanrijding
De politie heeft maandagmiddag een eenzijdig ongeval op de Dominee van der Tuukstraat afgehandeld. Daarbij raakte een 38-jarige man uit Noordwolde gewond. De bromfietser reed daarbij tegen een op de straat staande schaftkeet op toen hij vermoedelijk de macht over het stuur verloor. De man is met letsel aan zijn gezicht per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol reed, is een bloedproef afgenomen. De uitslag daarvan is nog niet bekend.

Leeuwarden: burgernetactie na vermissing kind
Maandagmiddag hebben 1596 deelnemers aan Burgernet met de politie uitgekeken naar een jongen van 5 jaar uit Leeuwarden. De jongen had omstreeks 15.15 uur een school aan de Tjerk Hiddesstraat verlaten maar was daarna niet thuis gekomen. Hierop werd door de politie een burgernetactie opgestart. Mede dankzij deze actie werd de jongen na ruim 2 uur teruggevonden.
Kijk voor meer informatie op [url=http://www.burgernet.nl.]www.burgernet.nl.[/url]

Franeker: fietser onderuit
De politie heeft maandagavond een eenzijdig ongeval op de Voorstraat afgehandeld. Een 68-jarige fietser uit Franeker was onderuit gegaan met zijn fiets en was op het wegdek gevallen. Met verwondingen aan zijn elleboog is hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Leeuwarden: bestuurder onder invloed van drugs
De politie heeft maandagavond een 28-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van drugs. Omstreeks 20.50 uur kreeg de politie de melding dat op de Zuidergrachtswal een man in een auto onwel zou zijn geworden. Ter plaatse werd de bestuurder aangesproken maar werd in eerste instantie niet wakker. Na meerdere aanrakingen werd de Leeuwarder wakker. Zijn coördinatie was ver te zoeken en de man was totaal van de wereld. Omdat de motor van de auto nog draaide werd de sleutel uit het contact gehaald. Wat de agenten ook tegen de bestuurder zeiden, het drong niet tot hem door. Hierop is hij uit de auto gehaald en aangehouden. In zijn broekzak werd een flesje aangetroffen, vermoedelijk gevuld met GHB. De man is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Van de verdachte is een bloedproef afgenomen om te onderzoeken in hoeverre de man onder invloed van drugs verkeerde. Deze bloedproef en het flesje met vermoedelijk GHB is verzonden naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. In de loop van de nacht werd hij heengezonden.

Oosterwolde: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijfspand aan de Ploeggang. Maandagavond kwam de melding dat er een inbraak gaande was. De politie werd direct gealarmeerd omdat het vermoeden bestond dat de dader(s) nog in het pand aanwezig waren. De verdiepingen werden doorzocht maar er werd niemand aangetroffen. Uit het pand werd een kluis weggenomen. Er moet nog aangifte worden gedaan.

Leeuwarden: politie houdt drie jongens aan voor baldadigheid
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag drie mannen uit Leeuwarden van 16, 23 en 24 jaar aangehouden op verdenking van baldadigheid. Aan het begin van de nacht kreeg de politie de melding dat op de Vuurdoornstraat brand was ontstaan met mogelijk gevaar voor naastgelegen geparkeerde auto’s. Ter plaatse ontdekten de agenten een behoorlijk vuur en zagen dat de 16-jarige jongen iets op het vuur gooide en vervolgens wegrende. Na een korte achtervolging kon de jongen worden aangehouden. Hij werd in de politieauto gezet waar hij verklaarde niet alleen verantwoordelijk te zijn en wees de andere twee verdachten aan die nog in de buurt aanwezig waren. Op dat moment konden ook zij worden aangehouden. Alle drie werden overgebracht naar het politiebureau. Daar werd proces-verbaal tegen hen opgemaakt en werden zij heengezonden.

Burgum: jongen overlijdt na ongeval
Een 16-jarige jongen uit Burgum is maandagmiddag overleden aan de gevolgen van een ongeval. De jongen reed op zijn bromfiets op de Mr. W.M. Oppedijk van Veenweg toen hij door nog onbekende oorzaak uit de bocht raakte. Hij kwam tot stilstand tegen een geparkeerde auto. De jongen werd met inwendig letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden waar hij niet veel later overleed. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeluk.

Tytsjerksteradiel: politie houdt snelheidscontrole op klachtlocaties
De politie heeft maandag in de gemeente Tytsjerksteradiel op 2 locaties waar omwonenden regelmatig klagen over te snel rijdend verkeer gecontroleerd op snelheid. Eerst werd er met de radar gecontroleerd op de Zomerweg in Hurdegaryp. Tijdens de controle passeerden 507 bestuurders waarvan er 40 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 98 kilometer per uur. Daarna werd er op het Noarderein in Tytsjerk gecontroleerd. Tijdens de radarcontrole passeerden 931 bestuurders waarvan er 57 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 78 kilometer per uur.

Olterterp: man met invalidenvoertuig te water
De politie heeft maandagmiddag op de Aldhof een ongeval afgehandeld waarbij een 78-jarige man uit Drachten gewond raakte. De man was door nog onbekende oorzaak met zijn invalidenvoertuig de sloot ingereden. Omstanders wisten hem op het droge te krijgen en verleenden eerste hulp. De Drachtster is met onderkoelingsverschijnselen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Tjalleberd: ongeval mogelijk na rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag op de rijksweg A7 een aanrijding afgehandeld waarbij een 36-jarige man uit Tytsjerk gewond raakte. Agenten kregen de melding dat een getuige in de buurt van het klaverblad een harde klap had gehoord. Ter plaatse troffen zij een auto op de kop naast de sloot aan. Bij de auto stond een 34-jarige man uit Akkrum en lag de 36-jarige man op de grond. Omdat de agenten het vermoeden hadden dat beide mannen onder invloed waren van alcohol en het niet duidelijk was wie de bestuurder was, werden beide mannen aangehouden. De man uit Tytsjerk werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis In Heerenveen. Daar werd een bloedproef van hem afgenomen. De man uit Akkrum werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hij blies 505 ug/l. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelde ter plaatse een onderzoek in en de politie heeft de zaak nog in onderzoek.

112Fryslan

})