Fryslân, 24-11-2009 • Politieberichten van maandag 23 november 07.00 uur tot dinsdag 24 november 07.00 uur

Sneek: politie zoekt slachtoffers zakkenrollerij
De politie zoekt slachtoffers van zakkenrollerij in de Hema aan de Oosterstraat. Donderdagmiddag 19 november werden drie Roemenen, twee mannen van 53 en 28 jaar en een vrouw van 24 jaar, aangehouden op verdenking van zakkenrollerij. Zie ook de politieberichten van vrijdag 20 november. De bedrijfsleider van de winkel werd die middag omstreeks 14.15 uur aangesproken door twee oudere dames, mogelijk dochter en moeder (40-50 en 50-60 jaar). De twee waren er achter gekomen dat de rits van hun tas was geopend en ze hadden tevens gevoeld dat er in de tas was gerommeld. De bedrijfsleider en de agenten hebben niet de gegevens van deze twee vrouwen. De politie komt dan ook graag met deze twee vrouwen in contact. Ook komt de politie graag in contact met anderen die die middag in de Hema (mogelijk) het slachtoffer van zakkenrollerij zijn geworden. U kunt contact opnemen met de politie via 0900 – 8844. Natuurlijk kunt u ook even langs het politiebureau in Sneek gaan.

Fryslân: politie waarschuwt voor zakkenrollers
De politie waarschuwt wederom voor zakkenrollers. Afgelopen zaterdag 21 november werden bij supermarkten in Harlingen en Sint Annaparochie twee mensen het slachtoffer van zakkenrollerij. Bij het afrekenen bij de kassa zagen de zakkenrollers kans om de pincode af te kijken. Eenmaal buiten werden de twee slachtoffers aangesproken. Een van de daders deed ingewikkeld met een routekaart en schermde de tas af. Zo kon de handlanger de pinpas uit de tas stelen, terwijl de slachtoffers dit niet konden zien. Hierna wordt in de buurt gepind met de gestolen pas. Deze methode komt de laatste periode veelvuldig voor in Nederland. In Fryslân deden tot nu toe zes mensen aangifte van deze vorm van zakkenrollerij. De politie heeft de volgende adviezen voor u:

[ul][li]Scherm het intoetsen van uw pincode goed af met uw hand. [/li]
[li]Stuur mensen weg als die te dicht bij u staan als u pint. [/li]
[li]Let goed op uw tas en uw portemonnee. [/li]
[li]Programmeer het nummer om uw bankpas te blokkeren in uw mobiele telefoon. [/li]
[li]Als u ziet dat iemand iets steelt, of een ander strafbaar feit begaat, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie razendsnel in actie komen om de dader(s) te pakken![/li][/ul]

Augustinusga: politie zoekt mes
De politie is naarstig op zoek naar het mes dat in de nacht van zaterdag op zondag werd gebruikt bij een steekincident in de Boskamp. Mocht u in de omgeving van de voormalige Rabobank-pinautomaat, Basisschool – Boskamp, een mes aantreffen dan verzoekt de politie u dit direct te melden via 0900-8844. Het mes wordt dan door de politie opgehaald. In kader van het onderzoek vragen wij u met klem het mes niet aan te raken. Het onderzoek naar de toedracht van het steekincident is nog in volle gang.

Leeuwarden: burgernetactie na vermissing vrouw en jongetje
De politie heeft maandagmiddag rond 17.00 uur een Burgernetactie gestart nadat een 19-jarige Chinese vrouw en haar 3-jarig kindje, sinds maandagochtend vermist waren. De politie werd gealarmeerd om naar hun uit te kijken. De meldkamer Fryslân startte hierop een Burgernetactie met de volgende signalementen:

Uiterlijk vrouw:
[ul][li]Chinees uiterlijk, klein en tenger postuur, lang zwart haar tot over de schouders.[/li]
[li]Kleding van de vrouw: zandkleurige ‘baggybroek’ met grote zakken, lange zwarte jas en een donker t-shirt. [/li][/ul]

Uiterlijk jongetje:
[ul][li]Chinees uiterlijk, zwart haar. [/li]
[li]Kleding van het jongetje: gebreide trui met daaroverheen een bruin vest met. capuchon. Daarover heen een blauwe of zwarte bodywarmer. Stevige donkere schoenen met klittenbandsluiting. [/li]
[li]Het jongetje zat in een blauw/zwart/grijze buggy. [/li][/ul]

De politie keek samen met 3800 deelnemers uit naar de vrouw en haar kindje. Ondanks enkele tips werden zij niet aangetroffen. De politie stelt nu een nader onderzoek in om te achterhalen waar zij zijn. De politie komt graag in contact met mensen die meer weten of deze vermissing en hun mogelijke verblijfplaats. Zij kunnen daarvoor bellen met 0900-8844.

Drachten: politie houdt graffitispuiters aan
De politie heeft maandagmiddag een 22-jarige man en een 22–jarige vrouw, beide uit Drachten, aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. De twee vielen op toen surveillerende agenten beide zagen staan nabij het fietstunneltje aan de Oude Singelweg. De man probeerde snel iets weg te moffelen. De agenten stapten uit en roken een sterke verflucht. Terwijl zij werden aangesproken zat de hand van de vrouw onder de zwarte verf. Op de muren troffen de agenten net opgedroogde afbeeldingen aan waarna het duo werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Voor nader onderzoek zijn zij ingesloten. Of het tweetal op nog meer plaatsen graffiti aangebracht heeft, is onderdeel van dat onderzoek.

Lemmer: politie onderzoekt bedrijfsinbraak
De politie onderzoekt bedrijfsinbraken die bij twee supermarkten aan de Stationsweg in de nacht van maandag op dinsdag plaatsvonden. Bij beide supermarkten kwam men binnen na het vernielen van een raam. Op dit moment is nog niet bekend wat er precies is weggenomen. Dit wordt onderzocht. Een 49-jarige man uit Lemmer en 28-jarige man uit Dokkum hebben namens de benadeelde bedrijven aangifte gedaan.

Noord-Fryslân: agenten op bezoek bij winkels en bedrijven
De medewerkers van het politieteam Middelsee gaan woensdag in de gemeenten Menaldumadeel, Ferwerderadiel, Leeuwarderadeel en Het Bildt bij bedrijven en winkels op bezoek. De agenten gaan met de ondernemers in gesprek over onder andere skimming en bedrijfsinbraken.

Eind juli bezochten de medewerkers van team Middelsee de 40 dorpen in de vier gemeenten en gingen daarbij in gesprek met de bewoners. In september werden alle jeugdhonken bezocht door de agenten. Komende woensdag worden de bedrijven en winkels in de vier gemeenten bezocht. De politie wil de inwoners van Menaldumadeel, Ferwerderadiel, Leeuwarderadeel en Het Bildt zo alternatieven geven om op verschillende manieren contact te leggen met de politie.

Joure: politie gaat controleren op fietsen in voetgangersgebied
De politie gaat vanaf komende vrijdag actief controleren op het fietsen in het voetgangersgebied in de Midstraat. Bij overtreding wordt er een bekeuring van 60 euro uitgeschreven. Het fietsen in deze drukke winkelstraat levert gevaarlijke situaties op. Dit was dan ook de reden voor vele winkeliers en het winkelende publiek om bij de politie aan de bel te trekken. Agenten hielden vrijdagavond tussen 19.30 uur en 20.30 uur en zaterdagmiddag tussen 15.30 uur en 16.30 uur een zogenaamde ‘nulmeting’. Vrijdagavond fietsten 77 mensen door de Midstraat. Een dag later maar liefst 166 mensen. Op beide dagen constateerden de agenten dat er gevaarlijke situaties ontstonden. Diverse voetgangers moesten aan de kant springen om de fietsers te ontwijken. Daarom gaat de politie vanaf komende vrijdag actief controleren op het fietsen in het voetgangersgebied in de Midstraat. Bij overtreding wordt er een bekeuring van 60 euro uitgeschreven.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan