Fryslân, 24-03-2009 • Politieberichten maandag 23 maart 07:00 uur t/m dinsdag 24 maart 07.00 uur

Joure: bedrijfsongeval
De politie heeft maandagochtend het ambulancepersoneel geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval bij een bedrijf aan de Harddraversweg. Een medewerker (woonplaats en leeftijd onbekend) was bezig met bouwwerkzaamheden toen een muur van 6 tot 8 gipsblokken (een gipsblok weegt ongeveer 100 kilo) omviel en deze terecht kwamen op de medewerker. Het gealarmeerde ambulancepersoneel stabiliseerde het slachtoffer. Omdat het ongeval op het dak had plaatsgevonden, werd de brandweer ingeschakeld om met een hoogwerker het slachtoffer van het dak te halen. De medewerker is per ambulance met nog onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

Berlikum: forse snelheidscontrole
De politie heeft maandagochtend het rijbewijs ingevorderd van een 43-jarige man uit Zweins. Bij een snelheidscontrole op de Gernierswei passeerde de bestuurder met 146 kilometer per uur waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Vanwege deze overschrijding van 66 kilometer per uur werd zijn rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt.

Terschelling-West: bedrijfsongeval
De politie heeft maandagmiddag een ongeval op de Nieuwedijk afgehandeld waarbij een 60-jarige man uit Terschelling-West gewond raakte. Door nog onbekende oorzaak kreeg de man een ongeluk met de tractor waarin hij reed. Ter plaatse bleek het slachtoffer bekneld te zitten op de bestuurdersplaats. De brandweer werd gewaarschuwd om de man uit zijn benaderde positie te bevrijden. Hij zat in een gesloten cabine van de tractor. De traumahelikopter heeft vervolgens het slachtoffer met nog onbekend letsel naar het UMCG in Groningen vervoerd. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van het ongeval.

Harlingen: politie lost diefstal- en vernielingszaken op
De politie heeft in het najaar van 2008 een onderzoek naar een aantal koperdiefstallen afgerond. Tijdens het onderzoek werden een 17-, 19-, en een 20-jarige man en een 40-jarige vrouw, allen inwoners van Sint Jacobiparochie, aangehouden. De zaak kwam op 12 maart 2009 voor. Naast de koperdiefstallen bekenden de mannelijke verdachten in de periode van juni 2008 tot en met december 2008 een aantal vernielingen en fietsendiefstallen te hebben gepleegd. Drie van de vier verdachten werden door de hulpofficier van justitie in verzekering gesteld, waarna zij na verhoor in vrijheid werden gesteld. De 19-jarige verdachte is door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.

Diefstallen
Op 14 november 2008 werd door het drietal ingebroken in een boerderij aan de Hearewei te Pietersbierum. Eén van de mannen werd door de eigenaar op heterdaad betrapt en sloeg vervolgens samen met een tweede in een auto op de vlucht. De eigenaar noteerde het kenteken van de auto en belde direct 1-1-2. Uit onderzoek bleek dat de auto op naam stond van één van de verdachten. Op het adres bleek de auto voor zijn woning te staan en in de woning troffen de agenten de twee mannen aan. Zij voldeden aan het signalement. Beide mannen werden in de woning aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Verhoor en onderzoek
De twee verdachten werden diverse malen verhoord. Uit het onderzoek bleek dat er nog een man bij de inbraak was betrokken. Daarnaast verrichte de politie uitvoerig onderzoek, waarbij gesproken werd met aangevers en getuigen.

Vernielingen
Tijdens de verhoren bekenden de drie verdachten dat zij vijf diefstallen van koper in Wier hadden gepleegd. Dit deden zij samen met een 40-jarige inwoonster van Sint Jacobiparochie. Daarnaast bekenden twee van de drie verdachten de vernieling van bushaltes in Beetgum en Beetgumermolen en Berlikum. Ook vernielden zij, samen met nog drie anderen, de ramen van broeikassen in Berlikum. De 19-jarige verdachte bekende met een 20-jarige Leeuwarder, in wisselende samenstellingen, een aantal fietsendiefstallen te hebben gepleegd. De gestolen fietsen werden doorverkocht aan een 49-jarige inwoonster van Sint Jacobiparochie en een 37-jarige man uit Sint Jacobiparochie. Zij krijgen proces-verbaal voor het plegen van heling.

Leeuwarden: inbraken en insluipingen in het programma Dader Gezocht
In het programma Dader Gezocht van vandaag is onder andere aandacht voor twee overvallen. In Harlingen werd het bedrijf Lenger Seafood overvallen en in Heerenveen casino Flash. Daarnaast besteedt het programma aandacht aan een mishandeling in Drachten. Dader Gezocht wordt dinsdag 24 maart vanaf 17.00 uur bij GPTV uitgezonden. Daarna is het programma tot woensdag 25 maart 17.00 uur ieder uur twee keer te zien. Het televisieprogramma is een gezamenlijke productie van de politie Fryslân, het Openbaar Ministerie Leeuwarden en GPTV.

Leeuwarden: inbreker op heterdaad aangehouden
De politie heeft maandagmorgen een man ingesloten die door bewakers van een clubgebouw aan het Kalverdijkje op heterdaad aangehouden was bij een inbraak. Bij het clubgebouw waren in de afgelopen weken al negen inbraken gepleegd. De beheerder besloot daarom op het terrein te surveilleren. Rond 08:30 uur zagen ze de 29-jarige verdachte uit Leeuwarden naar het gebouw lopen en een plaat hout – dat vanwege een vorige inbraak nog over een stukgeslagen ruit getimmerd zat- van het raam aftrekken. De bewakers hielden de man hierop onmiddellijk aan en belden de politie. Deze namen de verdachte van de bewakers over, waarna hij werd overgebracht naar het bureau. Bij fouillering werd bij de verdachte inbrekersgereedschap gevonden. De man is voor nader onderzoek ingesloten.

Wolvega: diefstal van een personenauto
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een personenauto maandagmiddag vanaf het parkeerterrein van het zwembad aan de Deken Vaasstraat. Een 52-jarige vrouw uit Oldemarkt was tussen 14:50 en 16:05 wezen zwemmen. Bij terugkomst op het parkeerterrein bleek haar grijze Peugot met kenteken DS-LT-75 hier niet meer te staan. De vrouw deed aangifte.

Gerkesklooster/Kollumerzwaag/Dokkum: snelheidscontroles
De politie heeft maandag tussen 08:00 en 17:30 uur in Gerkesklooster, Kollumerzwaag en Dokkum snelheidscontroles gehouden. In Gerkesklooster werden op de Woudweg in totaal 457 voertuigen gecontroleerd. Hierbij werden 61 overtredingen geconstateerd. De hoogst gemeten snelheid was 103 kilometer per uur. Op de Tochmalaan in Kollumerzwaag werden in totaal 798 voertuigen gecontroleerd, waarbij 52 overtredingen geconstateerd werden. Hier was de hoogste gemeten snelheid 77 kilometer per uur. Op de Saatsenwei in Dokkum werden 585 voertuigen gecontroleerd. Van de 79 overtredingen, was de hoogst gemeten snelheid 80 kilometer per uur. Op alle wegen geldt een maximum snelheid van 50 kilometer per uur.

112Fryslan