Politieberichten van dinsdag 24 juli

Inbraak in woning

DRACHTEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de John F. Kennedylaan. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen na het forceren van een deur. Er werden onder andere sieraden weggenomen. Een 49-jarige inwoonster van Drachten deed aangifte.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding

ORANJEWOUD – De politie heeft maandagochtend op de A32 nabij Oranjewoud het rijbewijs van een 46-jarige automobilist uit Zwolle ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde bij wegwerkzaamheden op de A32 een controle met de lasergun met 142 kilometer per uur. Op dit weggedeelte mag, vanwege de werkzaamheden, 90 kilometer per uur worden gereden. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt.

Buitenboordmotoren gestolen

SNEEK – De politie onderzoekt de diefstal van twee buitenboordmotoren. Maandagmiddag kwam een man naar het politiebureau in de stad om te melden dat in de Oudvaart een bootje zou drijven en dat daar ook mogelijk buitenboordmotoren zouden zijn gestolen. Agenten ter plaatse troffen het bootje aan. De eigenaar kwam zich al snel melden en de boot werd door de agenten naar de kant gebracht. Elders in de Oudvaart lagen twee boten waarvan de buitenboordmotor was gestolen. Op de plaats waar de buitenboordmotor van één van de twee boten had gehangen, lag metaalslijpsel en een gedeelte van een cilinder. Van een sloep was alle bekabeling doorgesneden en een kettingslot doorgeknipt om zo de buitenboordmotor te kunnen stelen. De eigenaar van de eerste boot deed aangifte. De eigenaar van de sloep is nog niet bekend. De boot is door de gemeente Súdwest-Fryslân naar een veilige locatie gebracht. Achter op deze sloep stond ‘MY WAY DEN HELDER’. Bent u de eigenaar of weet u wie de eigenaar van deze sloep is? Neem dan contact op met de politie in Sneek via 0900-8844.

Man aangehouden na opgeven valse naam

HEERENVEEN – De politie heeft maandagmiddag een 62-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden na het opgeven van een valse naam. Daarnaast kreeg de man een bekeuring voor het verbranden van afval. Een surveillerende motoragent kreeg een melding van een woningbrand aan de Leeuwarderstraatweg. Volgens omstanders zou het gaan om een brand op de Omweg. Daar aangekomen zag de motoragent dat een man allerlei goederen op een vuur in een tuin naast een woning gooide. De eigenaar van de woning vertelde dat hij een vage kennis op bezoek had die tegen zijn wil vuur had gemaakt en daar goederen op had gegooid. De agent liep naar deze man toe en vroeg om een legitimatiebewijs. Die kon hij niet overhandigen. Vervolgens gaf de man een naam op. Volgens de eigenaar van de woning was deze naam niet correct. Daarop werd hij aangehouden. Op het politiebureau bleek het te gaan om een 62-jarige inwoner van Heerenveen. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt voor het opgeven van een valse naam en tevens kreeg de man een bekeuring voor het verbranden van afval.

Man aangehouden na bedreiging

SNEEK – De politie heeft maandagmiddag een 28-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had eerder die middag een medewerker van een supermarkt aan het Normandiaplein bedreigd. Dit nadat de Sneker de toegang was ontzegd in verband met een eerdere door hem gepleegde winkeldiefstal. De 28-jarige reageerde daarop agressief en bedreigde de medewerker zowel fysiek als verbaal. De politie werd dan ook via 1-1-2 gewaarschuwd. De Sneker was inmiddels naar een andere supermarkt gegaan. Bij het verlaten van de winkel werd hij aangehouden. De agenten gingen eerst met de verdachte naar zijn woning. Daar kon hij zijn net gekochte boodschappen afleveren en tevens zijn identiteitsbewijs ophalen. Vervolgens werd de man naar het politiebureau gebracht. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. ’s Avonds mocht de man het bureau weer verlaten. De medewerker van de supermarkt deed aangifte.

Meisje gewond na aanrijding

LEEUWARDEN – De politie heeft maandag aan het einde van de middag op de Sweelinckstraat een aanrijding afgehandeld, waarbij een 3-jarig meisje uit Leeuwarden gewond raakte. Het kindje stak de weg over en werd daarbij geraakt door een passerende auto. De 24-jarige automobilist uit Leeuwarden kon het meisje niet meer ontwijken en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffertje werd met vermoedelijk beenletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

HEERENVEEN – De politie heeft maandagavond laat het rijbewijs van een 20-jarige bromfietser uit Jubbega ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten zagen een brommer rijden, waarvan de passagier geen helm droeg. Reden om het duo te controleren. De 20-jarige bromfietser reed het Heidepaedsje op. Vanwege een paal konden de agenten er niet direct achteraan. Niet veel later vonden agenten een bromfiets op het fietspad. Beide mannen waren niet meer aanwezig. Eén van de agenten die bleef wachten bij de bromfiets hoorde geritsel in het struikgewas. In een sloot werd de 20-jarige gevonden. De bromfietser werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse omdat het sterke vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol verkeerde. Hier blies hij 420 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van man ingevorderd.

Drie mannen aangehouden na vernielingen

SNEEK – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag op de Molenkrite drie inwoners van Sneek van 19, 19 en 20 jaar aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen goederen. Een buurtbewoner had enkele schreeuwende jongeren op een brug zien staan. Niet veel later hoorde man een knal en zag vervolgens dat het licht van de brug kapot was. Alle reden om de politie te waarschuwen via 1-1-2. De agenten reden naar de opgegeven locatie. Daar zagen ze al snel drie jongeren lopen. Het trio sloeg tegen verkeersborden, waarvan inmiddels al een aantal omver lagen. Ook stak één van hen enkele graspollen in brand en de ander klom in een lantaarnpaal om deze vervolgens hard heen en weer te zwaaien. De agenten grepen in en hielden de drie Snekers aan. Alle drie bleken onder invloed van alcohol te verkeren. Het trio werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Meisje gewond na val met scooter

GOENGAHUIZEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een eenzijdig ongeval op de Peansterdyk afgehandeld, waarbij een 17-jarige bromfietsster uit Goengahuizen gewond raakte. Het meisje kwam met haar scooter door nog onbekende oorzaak in de berm terecht en sloeg over de kop. Het slachtoffer werd met onbekende verwondingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan