Politieberichten van dinsdag 24 januari

Dakinbraak

JUBBEGA – De politie stelt een onderzoek in naar de dakinbraak bij een supermarkt aan de P.W. Janssenweg. In de nacht van zondag op maandag werd hier ingebroken. De inbrekers hadden een gat in het dak gemaakt en waren naar binnengeklommen. Voor zover bekend is er niets uit de winkel gestolen. Wel is er grote schade aan het dak.

Rijbewijs ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag

DRACHTEN – De politie heeft maandagochtend het rijbewijs van een 61-jarige automobilist uit Scharnegoutum ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. Op de A7 van Heerenveen naar Drachten haalde de man een onopvallende politieauto in met 150 kilometer per uur. Vervolgens verhoogde de automobilist de snelheid naar 180 kilometer per uur. Reden voor de agent om de bestuurder te volgen. Aangekomen in Drachten reed de 61-jarige man met 90 kilometer per uur over de Zuiderhogeweg. Hij maakte daarbij gebruik van beide rijstroken. Op de Gauke Boelensstraat kreeg de bestuurder een stopteken en werd zijn rijbewijs ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen de man opgemaakt.

Automobilist gewond na aanrijding

HEMELUM – De politie heeft maandagochtend op de Flinkeboskje een aanrijding afgehandeld, waarbij 49-jarige automobilist uit Heerhugowaard gewond raakte. Een 39-jarige automobilist uit Nijemirdum zag de 49-jarige bestuurder over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. De automobilist uit Heerhugowaard raakte gewond en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Veel schade na inbraak sportkantine

BALK – De politie onderzoekt een inbraak in een sportkantine aan de Lutswal. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden wederom diverse deuren opengebroken. Hierdoor ontstond veel schade. Uit één van de ruimtes in de kantine werd een geldbedrag gestolen. Namens de gedupeerde sportvereniging moet nog aangifte worden gedaan.

Vals geld

LEEUWARDEN – De politie heeft maandag rond 17.30 uur een 15-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor het in het bezit hebben van vals geld. De 15-jarige probeerde bij een winkel aan het Johannes Kolfplein af te rekenen met een bankbiljet van € 10,=wat vals bleek te zijn. Een medewerker van de winkel zag dat het biljet vals was en hield de 15-jarige aan. De verdachte is door de politie overgebracht naar het politiebureau. Uit het politieonderzoek bleek dat de jongen op eerder die dag, in de zelfde winkel, ook al iets betaald had met een vals bankbiljet van € 10,=. Toen had men niet gezien dat het biljet vals was.

Mishandeling

LEEUWARDEN – De politie heeft maandag rond 18.00 uur een 46-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor mishandeling. Tijdens een ruzie in de trappen galerij van woningen aan de Corellistraat had de 46-jarige een medebewoner geslagen. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau.

Inbraak

MILDAM – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak die plaats vond in een woning aan de Milhoes. De inbreker(s) zijn/is binnengekomen door een raam te forceren. De gehele woning is doorzocht maar het is nog niet bekend of er iets vermist wordt. De dader(s) hadden een luik wat toegang geeft tot de kelder, open laten staan. Toen de 83-jarige bewoonster thuis kwam viel zij door het geopende luik in de kelder. Het slachtoffer raakte hierbij gelukkig niet gewond.

Straatroof

DRACHTEN – De politie stelt een onderzoek in naar de straatroof die maandag plaats vond op De Drift. Een 27-jarige inwoner van Drachten stapte uit een taxi en liep naar zijn fiets die daar in een stalling stond. Plotseling werd hij van achter vastgegrepen door een man die hem dwong zijn portemonnee af te geven. Nadat de overvaller de portemonnee van het slachtoffer gekregen had, ging de overvaller er vandoor. Een getuige van de overval zette per fiets de achtervolging in en zag dat de dief weg vluchtte in een Opel Corsa die daar in de buurt geparkeerd stond. Met deze auto reed hij bij de grote kerk een betonnen trap af wat veel lawaai maakte en de auto bijna bleef steken.

Met meerdere politie eenheden en medewerkers van een beveilingsbedrijf is er naar de Opel Corsa gezocht. Ook is er een Burgernet actie opgestart. De Opel Corsa werd niet meer aangetroffen. De politie wil graag in contact komen met mensen die ook getuige zijn geweest van de straatroof of die de Opel Corsa hebben gezien. De politie is te bereiken via het telefoonnumeer 0900 – 884 of als u anoniem wilt blijven 0800 – 7000.

Diefstal laptop

LEMMER – De politie stelt onderzoek in naar de diefstal van een laptop uit een winkel aan de Schans in Lemmer. Maandag rond 16.30 uur verschenen er een man en een vrouw in de winkel die wat rond keken. Op een gegeven moment verdween de vrouw. De man kocht twee mokken en verdween met haastige spoed. De medewerker van de winkel vond dit vreemd en zag toen dat zijn laptop die op de koffietafel had gestaan, gestolen was.

Auto te water

ALDTSJERK – De politie heeft maandag rond 20.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een eenzijdig ongeval waarbij een auto op de Lauwerseewei in een sloot was gereden. Een 35-jarige inwoner van Ryptsjerk haalde tijdens een hagelbui auto’s in maar doordat het wegdek glad was verloor hij de macht over het stuur en kwam in een sloot terecht. Getuigen die het ongeval zagen gebeurden zijn gestopt en hebben de 35-jarige geholpen om uit de auto te komen. Het slachtoffer raakte niet gewond.

Dader kassaroof aangehouden

DOKKUM- De politie heeft in het onderzoek naar een kassaroof die vrijdag 13 januari plaatsvond in een supermarkt aan de Houtduif, een 21-jarige man zonder vaste- woon of verblijfplaats aangehouden. Omstreeks 18.25 uur liep de man naar de servicebalie en deed daar een greep in de kassa en verliet vervolgens de winkel. Een klant zette direct de achtervolging in, maar raakte de dief kwijt en moest daarom de achtervolging staken. Omdat er een goed signalement beschikbaar was, werd Burgernet ingeschakeld. Via diverse Burgernet deelnemers kwamen tips binnen die voor de recherche dusdanige informatie opleverden, dat de verdachte in beeld kwam. Hij werd op 23 januari in Groningen aangehouden voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau. Tijdens het verhoor bekende de verdachte de kassaroof gepleegd te hebben.

112Fryslan