Politieberichten van dinsdag 24 augustus.

Auto gestolen
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de diefstal van een donkerblauwe Peugeot Partner met kenteken 97-BG-XP. De auto werd maandagochtend rond 11.50 uur weggenomen vanaf een parkeerplaats aan de Schrans. De 69-jarige eigenaar uit Leeuwarden was even een winkel ingelopen om een bos met bloemen op te halen. Eenmaal terug bij de auto bleek deze weg te zijn. De Leeuwarder had namelijk zijn autosleutels in het contact laten zitten. Via [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url] werd gevraagd om uit te kijken naar de auto.

Rijden zonder rijbewijs
HEERENVEEN – De politie heeft maandagochtend op de Wetterwille een 22-jarige automobilist uit Amsterdam een bekeuring gegeven voor het rijden zonder geldig rijbewijs. Een surveillerende motoragent zag de bestuurder op de A7 rijden. De man viel op omdat hij nogal klein was. De motoragent had het sterke vermoeden dat de bestuurder wel eens geen rijbewijs kon hebben. Dit bleek na de staandehouding ook zo te zijn. De Amsterdammer kreeg een bekeuring voor het rijden zonder rijbewijs. De man mocht niet meer verder rijden.

Vier personen aangehouden voor inbraak en heling
DRACHTEN – De politie heeft het onderzoek naar de inbraak die in de nacht van 9 augustus op 10 augustus plaatsvond op de Hooglandswyk afgerond. In de zaak zijn vier personen aangehouden. Een 28-jarige man uit Drachten, een 25-jarige man uit Rottevalle en een 22-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats zijn aangehouden op verdenking van inbraak. Een 25-jarige man uit Drachten werd aangehouden op verdenking van heling.

De politie kwam de verdachten op het spoor toen het 23-jarige slachtoffer van de inbraak zijn gestolen goederen op een veilingsite tegenkwam. Hij herkende specifiek zijn producten door de bijgeplaatste foto. Hiervan deed de man melding bij de politie. Agenten zijn daarop naar het adres gegaan waar zij de betreffende goederen aantroffen. Omdat er een ernstig vermoeden was dat deze goederen van diefstal afkomstig waren, werd de 25-jarige Drachtster aangehouden op verdenking van heling. De goederen werden in beslag genomen.

Niet veel later konden de 28, 22 en 25-jarige mannen aangehouden worden op verdenking van inbraak. De verdachten hebben enkele dagen vastgezeten voor verhoor. Zij zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden.

In de nacht van 9 op 10 augustus werd er ingebroken in een woning aan de Hooglandswyk. Getuigen merkten op dat aan de achterkant van de woning een deur openstond. Er werden meerdere spullen ontvreemd waaronder elektronica en gereedschap.

Diefstal van auto
JOURE- De politie onderzoekt de diefstal van een Duitse personenauto van het merk Mercedes type C180, zwart van kleur en voorzien van het kenteken HH-AL-8185. De auto die geparkeerd stond op de Sinnebuorren werd maandag tussen 11.00 en 14.15 uur weggenomen. De dader(s) hebben vermoedelijk de sleutels uit de jas van de huurder gestolen waarna men bezit nam van de auto en in onbekende richting vertrok. Een 58-jarige inwoner van Rutten deed aangifte.

Overlast en schade door storm
FRYSLÂN- De politie, brandweer en gemeenten hebben het maandagmiddag en -avond behoorlijk druk gehad met de afhandeling van de stormoverlast. Op diverse plaatsen in de provincie waaiden bomen om of knapten takken af die op de rijbaan terecht kwamen. In Leeuwarden waaide een boom om die vervolgens tegen een flat aan viel. In de Pieter Pauwstraat en op het Zwenkgras raakten auto’s zwaar beschadigd doordat hier bomen omwaaiden en op auto’s terecht kwamen. Ook in Bakkeveen raakte een auto beschadigd doordat een tak op een auto viel. In Appelscha dreigde een boom op een caravan te vallen. In Sneek en Burgum werden ramen door de storm vernield. Opvallend was dat er uit het midden en noorden van de provincie de meeste meldingen kwamen. Persoonlijke ongevallen deden zich niet voor.

Rijbewijs kwijt na rijden onder invloed
DOKKUM- De politie heeft maandagavond rond 19.00 uur op het Cromhout een 56-jarige inwoner van Dokkum aangehouden op verdenking van rijden onder invloed. Naar aanleiding van een melding dat een automobilist van de weg was geraakt, troffen de agenten de beschadigde auto in een tuin van een woning aan. De bestuurder zat bij de bewoners binnen. Toen zij met de man in gesprek gingen, bleek de man naar alcohol te ruiken. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 965 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt voor het veroorzaken van een aanrijding en voor het rijden onder invloed. Daarnaast werd het rijbewijs van de man ingevorderd en kreeg hij een rijverbod 11 uur.

Fietsster gewond na aanrijding
LEEUWARDEN- De politie heeft maandagavond rond 18.15 uur een aanrijding op het Rietgras afgehandeld waarbij een 30-jarige inwoonster van Leeuwarden gewond raakte. De vrouw die op haar fiets reed, verleende bij het oversteken van het Rietgras geen voorrang aan een 50-jarige motorrijder uit Leeuwarden die uit de richting van de Henri Dunantweg kwam. Beiden kwamen door de aanrijding ten val. De vrouw brak door de aanrijding haar been. Zij werd per ambulance overgebracht naar het MCL.

Man blijft ongedeerd na flinke klap
WYTGAARD – De politie heeft maandagavond een eenzijdig ongeval afgehandeld op de Weidumerdyk. Rond 23.15 uur reed een 47-jarige automobilist uit Peize vanuit Weidum naar Wytgaard. In de bocht naar links bij de brug bij het Weidumerhout merkt de bestuurder dat de auto naar rechts afwijkt. Hierdoor komt de auto in de rechterberm terecht en raakt vervolgens een scheefstaande boom. De auto kantelt vervolgens naar links en komt op de kop op de weg tot stilstand. De 47-jarige man kon op eigen kracht uit de auto komen. Hij is voor controle per ambulance meegenomen naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Daar mocht hij na controle het ziekenhuis weer verlaten. De man is ongedeerd gebleven. De auto werd geheel vernield.

Twee inbraken in horecagelegenheden
JOURE – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar twee inbraken in horecagelegenheden op de Zijl en de Appelwijk die in de nacht van maandag op dinsdag plaatsvond. Op de Zijl is men tussen 02.30 en 02.45 uur het pand binnengekomen via een raam aan de achterzijde. Vervolgens heeft men twee gokkasten open gemaakt en rollen muntstukken meegenomen. Tevens zijn er een kassalade en fooipotten ontvreemd. De technische recherche gaat een nader sporenonderzoek uitvoeren. Een 48-jarige inwoner van Joure deed namens de horecagelegenheid aangifte.

In een horecabedrijf aan de Appelwijk werd men rond 03.30 uur wakker, omdat er vanaf de benedenverdieping gestommel werd gehoord. Een 51-jarige inwoner van Sneek, die daar verbleef, is naar beneden gelopen en zag twee verdachten bij de kassa in de kroeg staan. De 51-jarige man bedacht zich geen moment en rende naar de verdachten af. Beide verdachten zetten het op een lopen. Via de klapdeur renden zij naar buiten de steeg in waarna de Sneker één van de verdachten kon pakken. De verdachte stribbelde echter dusdanig tegen dat hij wist te ontkomen en weg rende in de richting van de Kolkstraat. De technische recherche gaat ook hier een nader sporenonderzoek uitvoeren. Een 39-jarige inwoonster van Joure deed namens de horecagelegenheid aangifte.

De politie adviseert horeca-ondernemers om gokautomaten en kassa’s bij afsluiting leeg te halen.

Zoektocht na lichtkogel
KOUDUM – De politie heeft maandagavond de brandweer geassisteerd bij een zoektocht naar aanleiding van een afgevuurde lichtkogel. Bij de meldkamer waren kort achter elkaar meldingen binnengekomen dat er een rode lichtkogel was waargenomen in de omgeving Galamadammen op de Fluessen richting Koudum. Terwijl de brandweer met twee boten ging varen probeerden agenten zo dicht mogelijk bij De Fluessen te komen. Het complete stuk lager wal van Heeg naar Koudum is afgezocht evenals het gebied De Holken en De Oorden. Naar aanleiding van de drie meldingen is er een uitgebreidere zoektocht gecoördineerd. Ook dit had geen resultaat tot gevolg.

112Fryslan