Politieberichten van dinsdag 23 november.

Oogstperiode grotendeels voorbij: politie Fryslân blikt terug op landbouwcontroles
De politie Fryslân heeft in het afgelopen voorjaar en najaar wederom toezicht op het landbouwverkeer gehouden. Dit is een vervolg op de intensievere controles die de laatste jaren worden uitgevoerd. De ervaring leert dat ongeveer 70 % van de landbouwvoertuigen niet voldeden aan de inrichtingseisen, voertuigeisen en/of gebruikers eisen. Bij de ongevallen met landbouwvoertuigen is het niet voldoen aan de eisen die aan het landbouwverkeer gesteld zijn, vaak mede oorzaak van het ongeval. Dan gaat het om gebreken aan; de verlichting, uitstekende delen, kapotte of ontbrekende spiegels, te brede lading of afvallende lading.

Belangrijke doelstelling van de landbouwcontroles van de politie Fryslân is het verhogen van de verkeersveiligheid, voor de bestuurders zelf, als voor overige verkeersdeelnemers.

Bijna 1000 voertuigen gecontroleerd
De controleperiode was dit jaar gesplitst in twee delen om zo een beter toezicht te krijgen over de gehele periode waarin de boeren het land bewerken. Alle teams van de politie Fryslân hebben zich bezighouden met specifieke controles op het landbouwverkeer.

In de eerste controleperiode in het voorjaar (april/mei) zijn in totaal 486 voertuigen gecontroleerd waarbij 80 bekeuringen werden uitgeschreven en 74 waarschuwingen gegeven. In het najaar (september/oktober) volgden 444 voertuigen die gecontroleerd werden. Naast de 39 waarschuwingen volgden ook 80 bekeuringen. Een rekensommetje maakt het totaal van 930 gecontroleerde voertuigen, 160 bekeuringen en 113 waarschuwingen als resultaat van de landbouwcontroles in 2010.
De meeste bekeuringen werden uitgeschreven voor het ontbreken van een afgeknotte driehoek (60x), defecte verlichting (36x) en remlichten (17x) en overige overtredingen zoals lading (7x).

“Verbetering verkeersveiligheid landbouwvoertuigen blijft uit”
Het landbouwverkeer en de verkeersveiligheid staat volop in de belangstelling. Van de website van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid: “De verkeersveiligheid in Nederland is de laatste twintig jaar sterk verbeterd. Helaas geldt dit niet voor (land)bouwvoertuigen. Hieronder worden verstaan landbouwtrekkers zoals tractoren en zelfrijdend werkmaterieel zoals graafmachines. Jaarlijks vallen gemiddeld 16 doden en 100 gewonden bij verkeersongevallen met deze voertuigen. Deze slachtoffers vallen uitsluitend onder derden, niet onder bestuurders van de voertuigen zelf. Voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid, onder voorzitterschap van prof. mr. Pieter van Vollenhoven, zijn deze feiten aanleiding geweest onderzoek te doen naar verkeersongevallen met (land)bouwvoertuigen op de openbare weg. Doel van het onderzoek was te achterhalen of er sprake is van structurele veiligheidstekorten.” Kijk voor het volledige rapport op de website van de [url=http://www.onderzoeksraad.nl/index.php/pers/verbetering-verkeersveiligheid-landbouwvoertuigen-blijft-uit/]Onderzoeksraad voor de Veiligheid[/url].

Controles blijven
Buiten deze periodes zal het toezicht worden meegenomen in de reguliere surveillances. De politie hoopt door de voortgang van deze controles het aantal verkeersongevallen, waarbij landbouwvoertuigen zijn betrokken, terug te dringen.

Diefstal oliebollenkraam
DRACHTEN– De politie onderzoek de diefstal van een oliebollenkraam aan de Dr Martijn Luther King Singel. In de nacht van zondag op maandag nam men de kraam mee met vermoedelijk een pick-up truck. Dit alles wat te zien op beelden van bewakingscamera. Het is nog onbekend wat de waarde is van de kraam. Een 22-jarige inwoner van Groningen heeft aangifte gedaan.

Diefstal navigatiesystemen en autoradio’s
LEMMER– De politie onderzoekt een reeks diefstallen uit auto’s aan de Bosruiter, de Tureluur en de Kievit. Afgelopen weekend namen de daders(s) vijf navigatiesystemen uit verschillende auto’s mee. Hoe men is binnengekomen is nog onbekend. De eigenaren hebben ondertussen allemaal aangifte gedaan. Het advies van de politie is dan ook om geen kostbaarheden achter te laten in de auto.

Inbraak nieuwbouw woningen
DRACHTEN– De politie onderzoekt drie inbraken aan de Velden. Zaterdagavond kwam men in alle drie de woningen binnen door een ruit in te slaan. Bij één van de in aanbouw zijnde huizen werd er een CV-ketel weggenomen en bij een andere woning een expansievat. Bij de derde woning werden geen goederen gestolen. Namens het gedupeerde bouwbedrijf deed een 31-jarige inwoner van Roden aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Aanhouding na ongeval met wapen
LEEUWARDEN – De politie heeft maandagmorgen een 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De aanhouding vond plaats na melding van getuigen die op de Fruitstraat hadden gezien hoe een man zichzelf met waarschijnlijk een vuurwapen had verwond. Het wapen was afgegaan in zijn broekzak. Deze man werd door de politie in een woning aan de Fruitstraat gewond aangetroffen. Daar werd na een zoeking ook een illegaal vuurwapen gevonden. De man werd voor behandeling naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht, waar hij werd aangehouden. Na zijn behandeling daar werd de verdachte naar het politiebureau overgebracht.

Eenzijdig ongeval
HEERENVEEN – De politie heeft maandagmiddag een eenzijdig ongeval afgehandeld op de Schoterlandseweg. Een 86-jarige automobilist uit Sneek was daar door nog onbekende oorzaak van de weg geraakt en met zijn auto tegen een bushokje tot stilstand gekomen. De man werd voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht.

Botsing tussen twee motoren
MINNERTSGA – De politie heeft maandagmiddag hulp verleend bij een ongeval op de Hearewei. Een 51-jarige motorrijder uit Minnertsga was daar op de kruising met de Moaije Peal in botsing gekomen met een andere motorrijder, een 50-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie. Deze liep bij de aanrijding letsel op aan zijn gezicht, waarvoor hij zich onder behandeling van een arts liet stellen. De andere motorrijder bleef ongedeerd. De beide motoren raakten zwaar beschadigd.

Man aangehouden
DRACHTEN – De politie heeft maandagavond op het Kaatsveld een 20-jarige Leeuwarder aangehouden. De aanhouding vond plaats na een melding dat er een man rond liep te struinen bij een buurthuis aan het Kaatsveld. De verdachte werd door politieagenten in de struiken bij het gebouw aangetroffen. Hij bleek in het gezelschap van een andere man te zijn, een 24-jarige inwoner van Drachten. Deze nam echter de benen op het moment dat de agenten hem wilden aanhouden. Een ingestelde zoekactie had geen resultaat. De Leeuwarder werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Rond het buurthuis trof de politie nog twee, waarschijnlijk van diefstal afkomstige fietsen van de beide verdachten aan. Deze rijwielen werden in beslag genomen.

Fietsster gewond
LEEUWARDEN- De politie heeft maandagmiddag hulp verleend bij een ongeval op de Kanaalweg. Een 14-jarige fietsster uit Leeuwarden was daar in botsing gekomen met een auto, bestuurd door een 38-jarige inwoner van Rinsumageest. De aanrijding ontstond waarschijnlijk toen de fietsster ineens linksaf sloeg en de achterop komende auto haar niet meer kon ontwijken. De fietsster werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht.

112Fryslan