Politieberichten van maandag 22 februari 07.00 uur tot dinsdag 23 februari 2010 07.00 uur.

Leeuwarden: getuigen gezocht van diefstal scooter
De politie zoekt getuigen van de diefstal van een scooter. De scooter werd vrijdag 19 februari omstreeks 20.00 uur gestolen bij supermarkt Lidl aan het Cambuurplein. De 26-jarige eigenaar uit Leeuwarden was even in de winkel en na terugkomst bleek zijn zwarte scooter te zijn gestolen. Diezelfde avond kon de politie vier verdachten aanhouden, zie ook de politieberichten van zaterdag 20 februari. Rond 20.00 uur was er veel winkelend publiek op straat en de kans is groot dat er mensen zijn geweest die de diefstal van de scooter hebben gezien. De politie komt dan ook graag met deze mensen in contact. U kunt uw informatie doorgeven aan de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Leeuwarden: getuigen gezocht van zware mishandeling
De politie zoekt getuigen van de zware mishandeling van een 23-jarige inwoonster van Leeuwarden. De vrouw werd zondag 21 februari omstreeks 03.00 uur ernstig mishandeld door haar vriend, een 24-jarige inwoner van Leeuwarden. Dit alles vond plaats voor de centrale ingang van een flat aan de Eikenstraat. Het slachtoffer werd geslagen en geschopt en liep daarbij onder andere lestel op aan haar gezicht. De vrouw moest zich dan ook onder doktersbehandeling stellen. De 24-jarige Leeuwarder werd zondagmiddag door agenten aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De politie komt graag in contact met getuigen van deze mishandeling. De man en de vrouw kregen zondag omstreeks 03.00 uur ruzie met elkaar. Dit ging gepaard met veel lawaai en volgens het slachtoffer liepen er ook nog enkele mensen door de straat. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Fryslân: twee hennepkwekerijen ontmanteld
De politie heeft maandag op twee verschillende plaatsen in de provincie hennepkwekerijen ontmanteld. In totaal werden 276 hennepplanten in beslag genomen en vernietigd.Maandagochtend werd in een slaapkamer van een woning aan de Albertine Agnesstraat in Sint Annaparochie een hennepkwekerij met 66 planten ontdekt. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor na een anonieme melding. De hennepplanten en de apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. De 25-jarige bewoner werd aangehouden. Na verhoor werd er tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Hij mocht ’s middag het politiebureau weer verlaten.Maandagmiddag werd op de eerste verdieping en de zolder van een woning aan de Weinmakkerij in Oudega (gem. Smallingerland) een tweede hennepkwekerij ontdekt. Deze kwekerij was professioneel opgezet, zo werden de 210 hennepplanten verzorgd door een irrigatiesysteem. De planten en de apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. Er werd niemand aangehouden. Wel is inmiddels bekend wie de woning huurde. De politie stelt dan ook een nader onderzoek in. De politie vraagt u om bij het vermoeden van de aanwezigheid van een hennepkwekerij dit te melden via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. De melder blijft in dit laatste geval onbekend.

Drachten: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan De Weeme. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden een spelcomputer en twee tv’s weggenomen. De tv’s werden maandagmiddag in de bosjes nabij de woning terug gevonden. Door de vele regen kunnen de tv’s als verloren worden beschouwd. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in. De bewoners moeten nog aangifte doen.

Goutum: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft maandagmiddag op de Werpsterhoek het rijbewijs van een 41-jarige automobilist uit Nes (gem. Boarnsterhim) ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 125 kilometer per uur, terwijl op dit weggedeelte 70 kilometer is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Leeuwarden: man aangehouden in winkel
De politie heeft maandagmiddag in een winkel aan de Nieuwestad een 29-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man liep al schreeuwend door de winkel en sloeg met een sjaal in het rond. Het personeel waarschuwde via 1-1-2 de politie. Surveillerende agenten hielden vervolgens de Leeuwarder aan. Hij bleek onder invloed van GHB te zijn. Tijdens de fouillering vonden ze dan ook een flesje met GHB bij de 29-jarige. De drugs werd in beslag genomen. Na verhoor werd er tegen de man proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht hij het politiebureau weer verlaten.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Frederik Ruyschstraat. Maandagmiddag ontdekten de bewoners, dat er was ingebroken. De gehele woning was doorzocht en overhoop gehaald. De 51-jarige bewoonster kon de agenten dan ook niet precies vertellen wat er allemaal was gestolen. De vrouw deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Drachten: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft maandagmiddag op De Giek een aanrijding afgehandeld, waarbij een 48-jarige fietser uit Drachten gewond raakte. Een automobilist (leeftijd en woonplaats onbekend) had de binnenbocht genomen en daarbij de fietser over het hoofd gezien. Een aanrijding was het gevolg en de 48-jarige Drachtster kwam met zijn fiets op de motorkap terecht. De snelheid van de auto was laag en daarom viel het letsel van de fietser ook mee. Na behandeling mocht hij ’s avonds het ziekenhuis al weer verlaten.

Joure/Heerenveen: inbraken auto’s
De politie onderzoekt de inbraken in drie geparkeerde auto’s. De inbraken werden maandagavond ontdekt. Op een parkeerterrein van een hotel aan de Klokmakkerij in Joure werden twee auto’s opengebroken, waarbij een navigatiesysteem en gereedschap werden gestolen. Ook op het parkeerterrein van Thialf in Heerenveen werd een auto opengebroken. Uit deze auto werd een spelcomputer weggenomen. De drie eigenaren deden aangifte. Het advies van de politie is dan ook om geen kostbaarheden (zichtbaar) achter te laten in de auto.

Ee: automobilist aangehouden na rijden onder invloed
De politie heeft maandagavond op De Skeperij een 69-jarige automobilist uit Ee aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten kregen een melding dat de man zwaar onder invloed was en dat hij in zijn auto was weggereden. De agenten zochten in de omgeving van Ee maar zagen de man niet rijden. Eenmaal aangekomen in het dorp zagen de agenten nog net dat de automobilist zijn auto parkeerde in een garage. De agenten liepen naar de auto en openden de portier. De 69-jarige weigerde uit te stappen en hij moest dan ook met enig geweld uit zijn zwaar beschadigde auto worden gehaald. De bestuurder werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor onder andere een ademanalyse. Hier blies hij 815 ug/l. Na onderzoek bleek dat de man sinds vorig jaar al een rijontzegging had. De 69-jarige werd voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: jongen aangehouden voor bedreiging conducteur
De politie heeft maandagavond op het NS-station een 16-jarige inwoner van Den Dolder aangehouden op verdenking van bedreiging van een conducteur. De jongen was in Groningen in de trein gestapt om naar Leeuwarden te gaan. Tijdens de rit werd hij gecontroleerd door een conducteur. De jongen had geen geldig vervoersbewijs en was ook niet in het bezit van een identiteitsbewijs. De 16-jarige werd agressief en bedreigde vervolgens de conducteur. Die waarschuwde hierop de politie. Eenmaal aangekomen op het station in Leeuwarden werd de jongen dan ook aangehouden. Hij werd door de agenten overgebracht naar het politiebureau. Na onderzoek bleek dat de 16-jarige was weggelopen uit een gesloten jeugdinrichting. In de loop van de dag gaat hij weer terug naar deze inrichting.

Leeuwarden: diefstal met geweld
De politie onderzoekt een diefstal met geweld op de Emmakade. In de nacht van maandag op dinsdag werd de tas van een 37-jarige inwoonster van Leeuwarden gestolen door een nog onbekende man. De diefstal ging gepaard met geweld en het slachtoffer liep hierbij dan ook letsel op. De 37-jarige vrouw werd door een buurtbewoonster opgevangen en vervolgens werd de politie gealarmeerd.

112Fryslan