Politieberichten van dinsdag 23 augustus

Politie zoekt gedupeerden vals geld

SNEEK- De politie is op zoek naar mensen/bedrijven in Sneek en omgeving die vals geld, tijdens een koop of verkoop, in hun bezit hebben gekregen en daardoor gedupeerd zijn geraakt. Het gaat om biljetten van 50 en 200 euro. De politie startte een onderzoek toen een verdachte, een 26-jarige inwoner van Sneek, een spelcomputer had gekocht en deze had betaald met een vals briefje van 200 euro. Toen de verkoper het biljet bij de bank wilde inleveren bleek deze vals te zijn. Op 10 augustus 2011 zag de aangever de verdachte lopen en hield deze aan. De verdachte werd overgedragen aan de politie en vervolgens in ingesloten. Tijdens het onderzoek kwam een 25-jarige inwoner van Horst in beeld die mogelijk biljetten van 200 euro had geleverd. Deze verdachte werd vorige week aangehouden. De politie denkt dat er meer mensen of bedrijven in Sneek en omgeving door de verdachten gedupeerd zijn.

Meer vals geld

Tevens bleek dat er in nacht van de aanhouding van de 26 jarige Sneeker meerdere 50 euro biljetten waren uitgegeven bij horecabedrijven in het centrum van Sneek. Naar aanleiding van de uitgifte van deze biljetten werd een andere 26 jarige inwoner van Sneek aangehouden. De politie denkt dat ook hij meer mensen of bedrijven heeft gedupeerd. De politie in Sneek wil dan ook graag in contact komen met personen die vals geld hebben ontvangen en daardoor gedupeerd zijn. Benadeelden/ gedupeerden en eventuele getuigen kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844.

Gestolen auto

MAKKUM – De politie heeft maandag rond 19.00 uur een 28-jarige inwoner van Hippolytushoef en een 30-jarige vrouw zonder vaste woon- en/of verblijfplaats aangehouden voor diefstal. Agenten hielden op de Suderseewei een auto staande voor een controle. Deze auto stond als gestolen gesignaleerd en de beide inzittenden werden daarom aangehouden. Deze waren het niet met hun aanhouding eens en verzetten zich hier tegen. De verdachten zijn geboeid en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Uit het politieonderzoek bleek ook dat de 30-jarige nog 53 dagen gevangenisstraf open had staan en dat de 28-jarige nog een geldboete moest betalen.

Gestolen fiets

LEEUWARDEN – De politie heeft maandag rond middernacht een 33-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. Agenten zagen de 33-jarige fietsen over de Van Loonstraat terwijl hij nog een fiets aan zijn hand meenam. Agenten hielden de Leeuwarder voor een controle staande. Hieruit bleek dat het slot van de één van de fietsen verbroken was. De verdachte is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Vernieling autoruit

TYTSJERK – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag rond 04.00 uur een 35-jarige inwoner van Jirsum aangehouden voor vernieling. De 35-jarige werd er van verdacht dat hij op de Groningerstraatweg tijdens een ruzie een raam van een auto kapot had geslagen met hockeystick. De verdachte was met zijn auto weggereden in de richting van Hurdegaryp. Agenten zagen de man rijden vlak bij Tytsjerk en hielden hem aan. Voor nader onderzoek is hij overgebracht naar het politiebureau. Agenten hadden het sterke vermoeden dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde. Tijdens de ademanalyse blies hij de 35-jarige 385 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor de vernieling en het rijden onder invloed. Tevens kreeg hij een rijverbod.

Vernieling slagboom

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag rond 03.30 uur twee mannen van 28- en 60 jaar, beiden woonachtig in Franeker, aangehouden voor vernieling van een slagboom. Beiden mannen meldden zich bij het politiebureau en wilden hier overnachten. De dienstdoende agenten maakte hen duidelijk dat dit niet mogelijk was. De Franekers verlieten het bureau maar even later zagen agenten via de bewakingscamera dat de slagboom bij het politiebureau kapot op de grond lag en dat de eerder weggestuurde mannen hier bij stonden. De verdachten zijn aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Zodoende konden ze alsnog overnachten bij de politie.

Getuigen gezocht van woninginbraak

HARLINGEN – De politie zoekt getuigen van een inbraak in een woning aan de Galjoenweg. Tussen vrijdagavond 22.00 en maandagochtend 19.30 uur kwam men binnen na het forceren van een raam. Eenmaal werden de woning doorzocht. Er werden onder andere twee tv’s weggenomen. Die werden echter maandagavond nabij de woning door een voorbijganger gevonden. De politie werd gewaarschuwd en de agenten constateerden al snel dat er bij de betreffende woning was ingebroken. De bewoners moeten nog aangifte doen. De politie komt graag in contact met getuigen van deze woninginbraak. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of loop het politiebureau in Harlingen even binnen.

Eigenaren gestolen fietsen gezocht

SNEEK – De politie komt graag in contact de eigenaren van twee damesfietsen en een herenfiets. In de nacht van 27 op 28 juli 2011 werden drie verdachten in Ysbrechtum aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. Het trio was in het bezit van twee damesfietsen en een herenfiets. Tijdens het verhoor verklaarde het trio dat ze eerder die nacht uit een niet afgesloten garage bij een woning in de omgeving van de Bolswarderweg in Sneek de drie fietsen hadden gestolen. De politie wil uiteraard de fietsen teruggeven aan de rechtmatige eigenaar. Maar tot op heden heeft de eigenaar zich nog niet gemeld bij de politie. Denkt u dat deze fietsen uit uw garage zijn gestolen? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of loop even het politiebureau

Rijbewijs van motorrijder ingevorderd na ongeval

HEERENVEEN – De politie heeft maandagavond het rijbewijs van een 22-jarige motorrijder uit Joure ingevorderd na een ongeval. De man reed met zijn motorrijder over de Haskeruitgang en kwam daar in botsing met een bestelbus. De bestuurder van dit busje verklaarde tegenover de agenten dat hij wilde keren op de weg. Hij had volgens eigen goed gekeken en had geen verkeer gezien. Plotseling zat hij de motorrijder opdoemen en een aanrijding was het gevolg. De 22-jarige motorrijder verklaarde tegenover de agenten dat hij niet te snel had gereden. Gezien de verklaring van de bestuurder van de bestelbus en enkele getuigen twijfelden agenten erg aan dit verhaal. Dit werd nog eens onderstreept door het feit dat er totaal geen remsporen te zien waren op de weg. De motorrijder moet dan ook wel veel te snel hebben gereden. Gezien dit rijgedrag werd besloten om zijn rijbewijs in te vorderen. Een ambulance kwam ter plaatse omdat de motorrijder ten val was gekomen. Hij wilde echter niet medisch onderzocht worden.

Automobilist aangehouden

HEERENVEEN – De politie heeft maandagavond op de Hoflaan een 56-jarige automobilist uit Sintjohannesga aangehouden. Een surveillerende motoragent zag dat de bestuurder de gordel niet op de juiste wijze droeg. De man kreeg dan ook een stopteken. De bestuurder wilde zijn rijbewijs niet laten zien en ging er vervolgens vandoor. Hij werd tegen gehouden door de motoragent. Na een kleine worsteling werd de automobilist aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Daar kreeg hij een bekeuring voor het niet op de juiste wijze dragen van de autogordel.

Man aangehouden voor mishandeling

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag op het Zuidvliet een 26-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Getuigen had gezien dat de man een 21-jarige vrouw uit Leeuwarden had mishandeld. Hij zou haar aan haar haren hebben getrokken en tevens had hij haar ten val gebracht. De vrouw liep daarbij letsel op aan haar schouder en diverse kneuzingen. Toen agenten met het duo in gesprek ging, vertelden ze een ander verhaal dan de getuigen hadden gezien. Volgens de twee was alcohol de oorzaak van de val van de vrouw. De agenten twijfelden sterk aan deze versie en de 26-jarige Leeuwarder werd dan ook aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De 21-jarige vrouw werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Diefstal uit woning

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de diefstal uit een woning aan de Hobbemastraat. In de nacht van maandag op dinsdag werden uit de woning een digitale camera met bijbehorende lenzen en een portemonnee gestolen. Vanwege schilderswerkzaamheden was één van de ruiten van de woning niet goed afgesloten. Hierdoor kon men dan ook naar binnen komen. De 31-jarige bewoner deed aangifte.

112Fryslan