Politieberichten van dinsdag 22 november

Politie waarschuwt voor landelijke oplichters

FRYSLAN- De politie waarschuwt ondernemers om oplettend te zijn in verband met een landelijk opperende bende oplichters. De oplichters hebben in ieder geval vier keer in Fryslân toegeslagen waarvan drie maal in Leeuwarden en een keer in Heerenveen. De oplichters bestellen goederen zoals meubels, dure jassen bij bedrijven en laten deze door een koeriersdienst ophalen. Vooraf wordt een betalingsbewijs aan de leveranciers toe gemaild die er ogenschijnlijk 100 % betrouwbaar uitziet en de betaling bevestigd maar achteraf vervalst blijkt te zijn. Na afgifte van de goederen worden de deze weggebracht naar een onbekende plaats in Nederland. Vanaf daar worden de goederen werd verder getransporteerd naar onbekende bestemmingen en mogelijk door worden verkocht. De benadeelden worden daardoor door de oplichters voor duizenden euro benadeeld. De politie waarschuwt ondernemers oplettend te zijn en geen goederen af te geven wanneer men er 100% ervan overtuigd is dat het geldbedrag naar hun bedrijf is overgemaakt.

Niet varen met dichte mist

FRYSLAN – De politie en provinciale waterstaat vraagt reactieschippers niet het water op te gaan met dichte mist. Kleine schepen die geen radar hebben, mogen volgens het binnenvaart politie reglement (BPR) niet varen bij dichte mist omdat dit simpelweg gevaarlijke situaties oplevert. Maandag zochten diverse beroepsschippers van binnenvaartschepen via de marifoon contact met medewerkers van provinciale waterstaat. Nabij de brug over het Prinses Margrietkanaal bij Blauwverlaat voer een visser in een klein bootje. Vanwege de dichte mist leverde dit gevaarlijke situaties op. Deze visser kreeg dan ook een bekeuring en werd vervolgens naar de dichtstbijzijnde haven gebracht. Op Prinses Magrierkanaal nabij Suwâld kregen twee vissers een waarschuwing. Het duo wilde net het kanaal opvaren. Beide mannen werden met hun boot terug gestuurd naar de haven.

Inbraak in winkel

STIENS – De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan It Achterbosk. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden twee laptops, een tv en een doos vol met sinterklaascadeautjes weggenomen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 48-jarige inwoner van Stiens aangifte.

Inbraak in bouwkeet

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een bouwkeet aan de Schieringerweg. In de nacht zondag op maandag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden onder andere vier beeldschermen en een mobiele telefoon weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 56-jarige man uit Lelystad aangifte.

Inbraak in bedrijf

HEERENVEEN – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Burgemeester Falkenaweg. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden onder andere een laptop en veel gereedschap weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 46-jarige inwoner van Luinjeberd aangifte.

Aanhouding voor handelen in harddrugs

DE WESTEREEN – De politie heeft maandag een 21-jarige inwoner van De Westereen aangehouden op verdenking van het handelen in harddrugs. Tegen de man liep een onderzoek omdat het sterke vermoeden bestond dat hij al geruime tijd bezig was met het handelen in harddrugs. De 21-jarige man werd maandag op last van de officier van justitie aangehouden. Tijdens zijn aanhouding was de man in het bezit van een geringe hoeveelheid speed, XTC en GHB. Allemaal bestemd om te verkopen. Deze drugs werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

10 aanhoudingen bij vechtpartij

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdag rond 03.00 uur tien aanhoudingen verricht in verband met een vechtpartij in de Doelesteeg. Hierbij vielen drie gewonden. In een horecagelegenheid kregen twee groepen ruzie met elkaar, waarna men buiten met elkaar op de vuist ging. Daarbij raakte drie mensen gewond aan hun hand en hoofd. Zij gingen voor behandeling naar de spoedeisende hulp van MCL. De verdachten zijn een 19-, 20-, twee 23-, een 24- en twee 25-jarige inwoners van Leeuwarden, een 17-jarige inwoner van Rossum (OV), een 20-jarige inwoner van Den Haag en een 20-jarige inwoner van Harlingen. Zij werden door diverse getuigen aangewezen waarna zij op verdenking van openlijke geweldpleging werden aangehouden en voor nader onderzoek werden ingesloten in Drachten en Leeuwarden.

Jongen aangehouden voor handel en bezit softdrugs

FRANEKER- De politie heeft maandagavond in de Teade Zijlstrastraat een 16-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van handel en bezit van softdrugs. Via een tip kwamen de agenten de jongen op het spoor. In zijn kleding troffen de agenten 13.4 gram softdrugs. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. De drugs werden in beslag genomen.

Man aangehouden voor brandstichting

NIJEHOLTPADE- De politie heeft maandagavond op de Stellingenweg een 47-jarige inwoner van Nijeholtpade aangehouden op verdenking van brandstichting. Tijdens een echtelijke ruzie stak de bewoner zijn woning in brand. De gewaarschuwde brandweer had de binnenbrand snel onder controle, maar kon niet voorkomen dat de woning veel schade opliep. De bewoner werd door de politie aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. De vrouw kreeg onderdak bij kennissen. Daarnaast wordt haar slachtofferhulp aangeboden.

Computer en geld gestolen bij inbraak

GOUTUM- De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan het Heechhiem die in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvond. Door een raam te forceren kwam(en) de dader(s) de woning binnen waarna zij een laptop en geld wegnamen. De 61-jarige eigenaar deed aangifte.

Man beschadigt auto met tas

LEEUWARDEN – De politie heeft maandagmiddag op de Weideflora een 60-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van vernieling. De man stond om onbekende reden op de weg met zijn tas te zwaaien. Hierbij raakte de auto van een 28-jarige stadsgenoot beschadigd. De chauffeur waarschuwde de politie waarop de verdachte aangehouden werd en overgebracht naar het bureau. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten.

Lood en koper gestolen

SNEEK – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak van lood en koper vanuit in aanbouw zijnde woningen op een nieuwbouwplan aan de Noardwei. Tussen vrijdag 18 november en maandag 21 november werd hier 160 meter kabel met een koperen kern weggenomen. Van drie dakkapellen werd het lood weggesneden. Een 46-jarige man uit Opende deed aangifte.

112Fryslan