Politieberichten van dinsdag 22 mei

Fietser overleden na aanrijding

BOLSWARD – Een 92-jarige fietser uit Bolsward is in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van een ernstige aanrijding. De man kwam vrijdag 19 mei op de Snekerstraat in zijn woonplaats in botsing met een 81-jarige automobilist uit Bolsward. Vermoedelijk verleende de 92-jarige fietser de automobilist geen voorrang. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Afgelopen weekend overleed de man daar aan zijn verwondingen.

Snelheidscontrole op klachtlocaties

FRYSLAN – Het Verkeershandhavingsteam van politie Fryslân heeft maandag op drie locaties in de provincie op snelheid gecontroleerd. Het gaat hierbij om locaties waar omwonenden regelmatig klagen over te snel rijdend verkeer. De eerste controle vond plaats op de Rigedyk in Oudega waar 92 procent zich aan de toegestane 80 kilometer per uur hield. In totaal passeerden 191 bestuurders de radar waarvan 15 te snel reden. De snelste reed 96 kilometer per uur. Op de Alde Skatting in Heeg werd de radarcontrole voortgezet. Hier hield 90 procent zich aan de 80 kilometer per uur. Het ging hier om 213 passanten waarvan er 22 te snel reden. 112 kilometer per uur was de hoogst gemeten snelheid.Tenslotte werd er op de Legedyk in Scharnegoutum gecontroleerd. Dit betreft ook een 80 kilometer weg. 93 procent hield zich aan deze snelheid. 19 van de 266 bestuurders hield zich tijdens de radarcontrole niet aan deze snelheid. De snelste reed 112 kilometer per uur.

Mishandeling

FRANEKER – De politie heeft maandag rond 20.00 uur een 44-jarige inwoner van Franeker aangehouden voor mishandeling. In een winkel aan de Ockingahiem had de 44-jarige zich vervelend en agressief gedragen. Toen een medewerker, een 30-jarige inwoner van Franeker, van de winkel hem hier op aansprak, sloeg hij de 30-jarige. De verdachte is aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Winkeldiefstal

ZWAAGWESTEINDE – De politie heeft maandag rond 16.30 uur een 43-jarige inwoonster van Leeuwarden en een 63-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden voor winkeldiefstal. Een medewerker van de winkel zag de twee vrouwen, die in het bezit waren van een trolley en handtassen, vlak bij de kassa staan. Op het moment dat de cassiere even druk bezig was verlieten zij de winkel zonder iets af te rekenen. De medewerker vertrouwde het niet en liep achter de dames aan. Deze gingen naar hun auto die bij winkel geparkeerd stond en haalden tuingereedschap uit een schoudertas. Dit gereedschap stopten zij in de kofferbak van de auto. De medewerker zag dat het gereedschap uit hun winkel kwam en belde met de politie. Agenten troffen in de kofferbak nog meer goederen aan die mogelijk van diefstal afkomstig waren. De twee verdachten zijn aangehouden en de auto is in beslaggenomen.

Rijden onder invloed

HARLINGEN – De politie heeft maandag rond 18.00 uur het rijbewijs ingevorderd van een 56-jarige inwoonster van Harlingen. Agenten wilden de 56-jarige op de Kimswerderweg voor een controle staande houden. Bij het zien van de agenten gaf de Harlingse gas en ging er in haar auto vandoor. Na een achtervolging via de Oosterparkweg en Achlumerdijk reed de 56-jarige een doodlopende straat in (Kotterstraat) en kon aan worden gehouden. De verdachte bleek onder invloed van alcohol te zijn. Op het politiebureau blies zij 880 ug/l. Tegen de 56-jarige is proces-verbaal opgemaakt.

Verboden terrein

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 35-jarige inwoner van Leeuwarden bekeurd voor openbare dronkenschap. De 35-jarige liep vanaf de Korfmakersstraat naar de Tweebaksmarkt. In verband met de opening van het Provinciehuis door Koningin Beatrix was de Tweebaksmarkt verboden terrein. Medewerkers van een beveiligingsbedrijf attendeerde de 35-jarige hierop maar deze gaf hier geen gehoor aan en liep door. De 35-jarige, die behoorlijk onder invloed van alcohol was, werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor mocht hij het bureau verlaten.

Politie zoekt festivalbezoeker

URETERP- De politie is op zoek naar de man die bij een 49-jarige inwoonster van Drachten opzettelijk tegen haar rug sprong. Dit alles gebeurde in de nacht van zaterdag op zondag rond 03.00 uur op een festival wat werd gehouden aan de Leidyk. Het slachtoffer raakte ernstig gewond aan haar rug en hoofd. De dader bood de vrouw wel zijn excuus aan maar liet zijn identiteit niet achter. De 49-jarigee bleek zodanig gewond te zijn, dat zij later per ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Daar werd door de artsen besloten om het slachtoffer over te laten brengen naar het UMCG in Groningen waar zij werd geopereerd. De politie wil graag in contact komen met de man die het letsel bij het slachtoffer heeft veroorzaakt of met getuigen die iets van het voorval hebben gezien. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan