Politieberichten van dinsdag 22 maart.

Politie zoekt getuigen van diefstal tas
HEERENVEEN- De politie is op zoek naar getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over een tasjesroof die in de nacht van zondag op maandag plaatsvond op het Burgemeester Kuperusplein. Rond 03.40 uur kwam het slachtoffer, een 48-jarige inwoonster van Heerenveen, in haar auto thuis. Toen zij deze op het Burgemeester Kuperusplein had geparkeerd, liep zij vervolgens in de richting van de bioscoop. Ter hoogte van het Chinese restaurant werd zij vast gepakt en haar handtas, met daarin een geldbedrag, werd uit haar handen getrokken door een negroïde man. Vervolgens ging hij er vandoor in de richting van het tankstation aan de van Kleffenslaan.

Signalement:
[bullets]Negroïde Man
Leeftijd ongeveer 30 jaar
Lengte ongeveer 190 cm
Fors/krachtig postuur
Rond gezicht (bol)
Broek waarvan de pijpen vermoedelijk waren omgeslagen.
Vermoedelijk een zwart gewatteerde jas [/bullets]

Mocht u informatie hebben over deze diefstal, dan kunt u de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Twee gewonden bij brand in woning
HEEG – De politie heeft maandagochtend de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in een woning aan de Djipsleatswei. Een buurtbewoner zag rook uit de woning komen en waarschuwde direct via 1-1-2 de hulpdiensten. De 42-jarige bewoner kwam net thuis en samen met zijn buurman ging hij zijn woning binnen. De twee wisten een 27-jarige vrouw uit de woning te halen terwijl deze vol rook stond. De 42-jarige man en de 27-jarige hadden veel rook binnen gekregen en werden daarom per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De brandweer had het vuur, dat was ontstaan door een oververhitte pan, snel onder controle. De woning liep rook- en waterschade op.

Man overleden na ongeval op terrein bedrijf
BLIJE – Een 51-jarige inwoner van Middenbeemster is maandagochtend bij een ongeval op een terrein van een bedrijf aan de Heskamperweg om het leven gekomen. De man had zijn vrachtauto verlaten en liep over het terrein. Daar werd hij aangereden door een verrijker die bezig was zijn vrachtauto te laden. De 51-jarige man raakte ernstig gewond. Het slachtoffer werd gestabiliseerd door het personeel van de ambulance en de traumahelikopter. Vervolgens werd de man per ambulance onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht. Daar overleed hij later die dag aan zijn verwondingen. De Arbeidsinspectie stelt een nader onderzoek in.

Man aangehouden voor diefstal kabels
LEEUWARDEN – De politie heeft maandagmiddag op de Heliconweg een 31-jarige inwoner van de gemeente Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal kabels. Een 30-jarige bewoner van een antikraakpand aan de Harlingerstraatweg ontdekte maandagochtend dat de stroom plotseling was uitgevallen. Hij ging op onderzoek uit en zag op het terrein een voor hem onbekende man lopen met een aantal kabels. Hij had dan ook het vermoeden dat deze man de storing had veroorzaakt. De bewoner vertrouwde het niet en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Hij gaf het kenteken door van de auto waarin de man was weggereden. Op de Heliconweg zagen agenten de betreffende auto. Na een stopteken werd de 31-jarige man aangehouden. Zijn auto werd in beslag genomen. Nabij de auto vonden de agenten enkele kabels. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Aan het einde van de middag mocht het bureau weer verlaten.

Man gewond na val in silo
BOLSWARD – De politie heeft maandagmiddag het ambulancepersoneel geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval bij een bedrijf aan het Industriepark. Een 44-jarige inwoner van Wons was tijdens werkzaamheden in een silo een paar meter naar beneden gevallen. Het slachtoffer liep daarbij letsel op aan zijn heup. De man werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De Arbeidsinspectie stelt een nader onderzoek in.

Snelheidscontrole op klachtlocatie
SUDWEST FRYSLAN – De politie heeft maandag op twee zogenaamde klachtlocaties in de gemeente Sudwest Fryslân op snelheid gecontroleerd. De eerste controle met de radar vond plaats op de Legedyk in Scharnegoutum. Hier is een maximum snelheid van 80 kilometer per uur toegestaan. Tijdens de controle passeerden 364 bestuurders, waarvan 22 te snel reden. De hoogst gemeten snelheid was 128 kilometer per uur voor een automobilist en 140 kilometer voor een motorrijder. De tweede controle vond plaats op de Alde Skatting in Heeg. Hier passeerden 464 bestuurders de controle, waarvan 50 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 122 kilometer per uur.

Burgernetactie na mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar de twee mannen die op de Verlengde Schrans een 15-jarige inwoner van Goutum hadden mishandeld. Het slachtoffer stond maandagmiddag op de kruising van de Verlengde Schrans met de Ferdinand Bolstraat. Twee voor hem onbekende mannen scholden een vrouw uit die haar hond uitliet. De Goutumer keek naar de twee scheldende mannen, waarna hij door hen benaderd. Zonder enige aanleiding werd de jongen geslagen. Het duo liep vervolgens weg in de richting van de schrans. Meerdere agenten gingen opzoek naar de twee verdachten en ook werd Burgernet ingeschakeld. Ondanks enkele reacties van Burgernetdeelnemers werden de daders niet meer aangetroffen. De Goutumer deed aangifte.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
LEEUWARDEN – De politie heeft maandagmiddag op de Harlingerstraatweg het rijbewijs van een 41-jarige automobilist uit Franeker ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 154 kilometer per uur. Op deze weg is echter 100 kilometer per uur toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt.

Getuigen gezocht van ongeval
LEEUWARDEN – De politie zoekt getuigen van een ongeval die plaatsvond op de Borniastraat. Maandagmiddag omstreeks 17.05 uur verliet een 47-jarige motorrijder uit Feanwâlden het terrein van het MCL. De motorrijder verleende voorrang aan een automobiliste in een klein witte auto. Vervolgens reed de man op. Hij reed een stukje achter de witte auto toen de vrouw plotseling vol afremde, zonder dat daarvoor enige aanleiding was. Om een aanrijding te voorkomen moest de motorrijder een noodstop maken. Hij kwam daarbij ten val en gleed voorbij de auto van de vrouw die dit alles heeft zien gebeuren, maar reed vervolgens snel door zonder zich om het slachtoffer te bekommeren. De motorrijder werd door omstanders weer op de been geholpen en waarna hij naar huis is gereden. Eenmaal thuis gekomen bleek de man erg last van zijn sleutelbeen te hebben. Hij ging weer terug naar het ziekenhuis en daar bleek het te zijn gebroken. De man kan de komende zes weken dan ook niet werken. De politie komt graag in contact met getuigen van dit ongeval. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800- 7000.

Dronken man aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft maandagavond op de Oldegalileen een 37-jarige inwoner van Makkum aangehouden. De man was zwaar onder invloed van alcohol en moest daarom de nachtopvang verlaten. De 37-jarige werd vervelend en daarom waarschuwde het personeel de politie. Toen de agenten arriveerden zagen ze dronken man die erg onvast ter been was en steeds omviel. Ondanks het verzoek van de agenten om te vertrekken bleef de Makkumer bij het gebouw rond hangen. Hij werd dan ook aangehouden op verdenking van openbare dronkenschap. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij ter ontnuchtering werd ingesloten.

Autobrand zorgt voor file
DONIAGA A6 – De politie heeft maandagavond op de A6 nabij Doniaga de brandweer geassisteerd bij het blussen van een autobrand. Een 29-jarige automobilist uit Nagele werd door een voorbijganger er op gewezen dat aan de onderzijde van zijn auto vuur was te zien. De man stopte op de vluchtstrook en verliet zijn auto. Al snel stond de gehele auto in brand. De brandweer kwam ter plaatse om het vuur te blussen. Samen met Rijkswaterstaat sloten agenten de complete rijbaan af, dit vanwege de vele rook. Hierdoor ontstond een file. Nadat de brandweer het vuur had geblust kwam het verkeer weer langzaam opgang. De auto ging door de brand volledig verloren en werd door een bergingsbedrijf weggesleept.

Vrouw gered door AED
BURGUM – Twee agenten hebben maandagavond dankzij de inzet van een AED het leven gered van een 41-jarige inwoonster van Burgum. De vrouw was in haar woning aan de Burgemeester van Panhuyslaan onwel geworden. Toen de agenten arriveerden waren buurtgenoten al aan het reanimeren. Dit werd overgenomen door de agenten en die besloten vervolgens de AED in te zetten waarna de vrouw haar hartritme terug kreeg. Het personeel van twee ambulances arriveerde op dat moment ook. Die stabiliseerden het slachtoffer en brachten haar vervolgens per ambulance over naar het UMCG in Groningen.

Man aangehouden na schietincident
DRACHTEN – De politie heeft maandagavond een 42-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. In een horecagelegenheid aan de Noordkade had de man een zogenaamde schietpen laten zien aan andere stamgasten. Het verboden wapen ging per ongeluk af en een 45-jarige inwoner van Drachten werd geraakt in zijn been. De 42-jarige verdachte verliet vervolgens de horecagelegenheid en kon later die avond door agenten worden aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis. Na behandeling kon hij het ziekenhuis weer verlaten.

Man aangehouden voor belediging en verbranden afval
DOKKUM – De politie heeft maandagavond in een woning aan de Hillebrandstraat een 23-jarige inwoner van Dokkum aangehouden. De man had eerder die avond in zijn tuin afval verbrand. Dit gaf veel stankoverlast in de buurt. Toen de agenten arriveerden zagen ze dat er banden in het vuur lagen. Het vuur werd geblust en vervolgens werd de bewoner aangesproken. Die ging gelijk te keer en begreep niet waarom hij de politie op bezoek had. De agenten probeerden hem dat uit te leggen, maar de man kalmeerde maar niet. Toen hij ook beledigende taal uitsloeg, werd hij aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Vervolgens mocht hij het bureau weer verlaten.

Drie mannen aangehouden voor inbraak met geweld
LIPPENHUIZEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag op de Sweachsterwei twee inwoners van Amsterdam van 44 en 47 jaar en een nog onbekende man aangehouden op verdenking van een inbraak met geweld. Surveillerende agenten kregen een melding dat bij een pinautomaat aan de Stationsweg in Gorredijk het alarm was afgegaan. Ook had een getuige via 1-1-2 contact met de politie gezocht omdat bij pinautomaat een aantal verdachte personen waren gesignaleerd. Deze personen waren in een auto gestapt en weggereden in de richting van Lippenhuizen. Meerdere eenheden van de politie gingen vervolgen opzoek naar de betreffende auto. Op de Sweachsterwei in Lippenhuizen kwamen de agenten een auto tegen. De bestuurder kreeg een stopteken. Eén van de inzittenden weigerde zich te legitimeren en hij werd dan ook aangehouden. Ook de andere twee mannen werden aangehouden en hun auto werd in beslag genomen. Tevens namen de agenten gereedschap dat in de auto lag in beslag. Het trio werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Ondertussen waren andere agenten bij de pinautomaat in Gorredijk. Omdat daar een vreemde gaslucht hing, werd de brandweer gealarmeerd. Na de nodigde metingen kon het pand worden betreden. Het werd duidelijk dat men had geprobeerd om de pinautomaat open te breken dan wel op te blazen. Namens de bank moet nog aangifte worden gedaan.

112Fryslan