Dinsdag 21 juni

Politieberichten van dinsdag 21 juni


Boete voor verwijderen asbest

OENSTJERK- De politie heeft een 31-jarige inwoonster van Oentsjerk proces-verbaal gegeven omdat zij zonder toestemming van de gemeente asbest had verwijderd van een hok aan de Wynzerdyk. Agenten kwamen het economisch delict op het spoor toen zij op 4 juni een melding kregen van een brand in een oude schuur. Zij zagen dat het asbest over een lengte van 50 m2 van het dak was verwijderd. Toen zij na onderzoek bij de eigenaar van de loods kwamen, troffen zij het levensgevaarlijke asbest op het erf aan. De vrouw verklaarde zelf het asbest van het dak te hebben afgehaald in plaats van door een erkend asbestverwijderingsbedrijf. Meer dan 35 m2 asbest mag u niet zonder toestemming van de gemeente zelf verwijderen. Hiervoor heeft u vergunning nodig. Raadpleeg en volg de regels voor het verwijderen van asbest van minder dan 35 m2 op internetsite van uw gemeente en raadpleeg eventueel de bouwverordening Asbest is een giftig materiaal. Als het breekt of afbrokkelt, komen kankerverwekkende stoffen vrij. Wanneer u asbest waar dan ook aantreft, bel dan het gratis telefoonnummer 0800-6353272.

Verdachten aangehouden voor openlijke geweldpleging

STIENS- De politie heeft een onderzoek afgehandeld van een openlijke geweldpleging die in de nacht van zaterdag 22 op zondag 23 januari plaatsvond in Sint Annaparochie en bij de Nije Poarte in Stiens. In een discobus werd eerst een 20-jarige van Sint- Annaparochie door de vijf verdachten van 17,17,17,18 en 20-jaar, allen inwoners van Stiens, mishandeld. Het slachtoffer stapte in Sint Annaparochie uit de bus. Toen deze verder reed kreeg een 21-jarige inwoner van Hallum ruzie met de vijf verdachten. In de bus werd hij ter hoogte van Stiens door het vijftal mishandeld. Daarnaast raakte het slachtoffer gewond aan zijn hoofd doordat een riem met daarin een bevestigde glasscherf door één van de verdachten in de bus werd gegooid. Deze kwam tegen het hoofd van het slachtoffer en hij liep daardoor een diepe hoofdwond op. De vijf verdachten werden afgelopen week aan het politiebureau ontboden waarna zij uitgebreid door de recherche werden verhoord. Tegen alle vijf verdachten werd proces-verbaal opgemaakt. De aangevers deden aangifte.

Onderzoek van beroving afgerond

FRANEKER- De politie heeft een onderzoek afgerond naar een diefstal van geld uit een beurs welke op 17 april plaatsvond in een horecagelegenheid aan de Schlampe. Daar werd een 50-jarige inwoner van Franeker door twee inwoners van Franeker van 23 en 25 jaar van een geldbedrag beroofd, waarna het tweetal verdween. De politie kwam de verdachten op het spoor doordat een portemonnee van één van de verdachten op de grond viel waar zich een identiteitsbewijs in bevond. De beide verdachten werden afgelopen week door de politie aangehouden en verhoord. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt. Het slachtoffer deed aangifte.

Inbraak in woning

HALLUM- De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Tsjotter. In de nacht van zondag op maandag vond de inbraak plaats. De dader(s) kwamen de woning binnen door een raam te forceren. Uit de woning werden een laptop en diverse portemonnees gestolen. De eigenaar, een 54-jarige inwoner van Hallum, deed aangifte.

Aanhouding voor vernieling

JOURE – De politie heeft maandag rond 20.00 uur een 29-jarige inwoner van Joure aangehouden voor vernieling. Een getuige zag dat de 29-jarige met een houten paal een raam kapot gooide van een woning aan de Wumkesstraat. Aan de hand van het opgegeven signalement werd de Jouster aangetroffen in een woning in de Wumkesstraat en aangehouden. De verdachte werd door agenten overgebracht naar het politiebureau. Hier werd na verhoor tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht de man het bureau weer verlaten.

Fietser gewond

DRACHTEN – De politie heeft maandag rond 17.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een aanrijding op de kruising Moleneind ZZ met het Sander Israëlsplein. Een 70-jarige inwoonster van Drachten reed met haar auto de kruising op maar kwam hier in botsing met een fietser. De fietser, een 58-jarige inwoonster van Drachten, raakte hierdoor gewond en werd met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Aanhouding na belediging

BURGUM – De politie heeft maandag 18.30 uur een 32-jarige inwoner van Burgum aangehouden voor belediging. In een supermarkt maakte de 32-jarige in het bijzijn van diverse klanten beledigende opmerkingen over een agent die ook in de supermarkt was. De agent die dit hoorde was hier niet van gediend en hield de man aan. De verdachte is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Inbraak auto

LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een auto die geparkeerd stond Achter de Hoven. Toen de eigenaresse maandag rond 18.00 uur bij haar auto kwam zag zij dat er was ingebroken. Uit de auto werd navigatieapparatuur en een zonnebril gestolen. Een 32-jarige inwoonster van Wirdum deed aangifte.

Aanhouding na inbraak

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag rond 01.00 uur een 46-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een poging tot inbraak. Getuigen zagen dat de Leeuwarder een raam probeerde te forceren van een pand aan het Molenpad. Door op de stang van zijn fiets te staan probeerde hij het raam open maken. Toen dit niet lukte ging de Leeuwarder weer weg. Even later kwam hij weer terug en ditmaal had hij een keukentrap bij zich. Ook nu weer mislukte de inbraak en ging de 46-jarige weer weg. Aan de hand van het opgegeven signalement kon de verdachte door agenten worden aangehouden in de Lambert Jacobzstraat. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Fietser ernstig gewond na val

MIDSLAND/TERSCHELLING – De politie heeft maandag rond 22.00 uur geassisteerd bij afhandeling van een ernstig ongeval op de Westerkeijnweg bij Midsland. Een 64-jarige inwoner van Rotterdam was hier met zijn fiets ten val gekomen en in een sloot terecht gekomen. Door deze val liep hij ernstig nekletsel op. Met behulp van de traumahelikopter werd het slachtoffer overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen. Uit het politieonderzoek bleek dat de 64-jarige achter zijn echtgenote fietste en toen met het voorwiel van zijn fiets tegen de fiets van zijn vrouw kwam. Hierdoor kwam de man ten val.

Fietser gewond na aanrijding

HARLINGEN – De politie onderzoekt een aanrijding op deFranekereind, waarbij een 21-jarige fietser uit Harlingen gewond raakte. Om 16.45 uur reed de man met zijn fiets over de brug en wilde richting het centrum gaan. Uit tegenovergestelde richting naderde een automobiliste. Die maakte volgens de fietser en een getuige een vreemde stuurbeweging en raakte vervolgens de Harlinger. De 21-jarige fietser kwam hierdoor ten val en raakte daardoor gewond. De automobiliste reed vervolgens een stukje door en parkeerde haar auto op de Zuidoostersingel. Ze liep richting de fietser, keek even en draaide zich toen om en liep terug naar haar auto. Vervolgens stapte de vrouw in en reed weg in de richting van de Kanaalweg. Niet veel later arriveerde de ambulance. Die bracht het slachtoffer naar het ziekenhuis in Sneek. De politie komt graag in contact deze automobiliste of met getuigen van dit ongeval. De vrouw reed in een groene Jaguar, mogelijk type S. De vrouw was volgens getuigen tussen de 50 á 60 jaar en had lang grijs haar. Weet u wie deze automobiliste is? Bel met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan