Fryslân, 21-07-2009 • Politieberichten van maandag 20 juli 07.00 uur tot dinsdag 21 juli 07.00 uur

Drachten: motorrijder gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft zondagmiddag op de rijksweg A7 nabij Drachten een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 22-jarige motorrijder uit Eastermar gewond raakte. De motorrijder viel door nog onbekende oorzaak in een bocht en belandde daarbij tegen de vangrail. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Na behandeling mocht de Eastermarder ’s avonds het ziekenhuis verlaten.

Terwispel: automobiliste gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft zondagavond op het Koaibosk een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 29-jarige automobiliste uit Balk gewond raakte. De vrouw raakte door nog onbekende oorzaak met haar auto van de weg. De brandweer heeft het slachtoffer uit haar auto moeten halen. Vervolgens werd de vrouw met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Heerenveen: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft maandagmiddag op de Nieuwstraat een aanrijding afgehandeld waarbij een 53-jarige man uit Joure gewond raakte. De man fietste in de richting van de K.R. Poststraat toen een tegemoet komende 43-jarige automobilist uit Heerenveen linksaf sloeg. De Heerenvener wilde voor de fietser langs rijden, maar had dit verkeerd ingeschat. Hierdoor ontstond een aanrijding. De fietser is met een hoofdwond en beenletsel per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht.

Anjum: politie vordert rijbewijs in na rijden onder invloed
De politie heeft maandagmiddag op de Munebuorren het rijbewijs ingevorderd van een 49-jarige snorfietser uit Lioessens. Getuigen hadden gezien dat de man met zijn snorfiets tegen een geparkeerde auto aan was gevallen en waarschuwde hierop de politie. Omdat er een vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 1390 ug/l, goed voor een rijverbod van achttien uur. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt.

Lemsterland/Skarsterlan: politie houdt snelheidscontroles op klachtlocaties
De politie heeft maandagmiddag in de gemeente Lemsterland en Skarsterlân op twee locaties waar omwonenden regelmatig klagen over te snel rijdend verkeer gecontroleerd op snelheid. Van 12.00 uur tot 14.00 uur werd er met de radar gecontroleerd op de Marwei in Delfstrahuizen. Tijdens de controle passeerden 285 bestuurders waarvan er 22 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 121 kilometer per uur. Van 14.00 uur tot 16.30 uur werd er op de Harddraversweg in Joure gecontroleerd. Tijdens de radarcontrole passeerden 541 bestuurders waarvan er 37 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 73 kilometer per uur.

Drachten: politie zoekt getuigen van aanrijding
De politie zoekt getuigen van een aanrijding op de kruising Noorderhogeweg met de Lange West. Maandagavond omstreeks 18.25 uur fietste een 15-jarig meisje uit Drachten de kruising over nadat het verkeerslicht groen licht gaf. Op datzelfde moment kwam er een automobilist uit de richting van industrieterrein de Haven die het rode verkeerslicht negeerde. De auto raakte de achterzijde van de fiets van het meisje waarna zij zich nog net staande kon houden. De bestuurder heeft vermoedelijk wel geremd, maar is na de aanrijding met piepende banden doorgereden in de richting van de Zuiderhogeweg. Het gaat om een groene auto met daarachter een aanhangwagen. De politie komt graag in contact met de bestuurder van deze auto en getuigen van de aanrijding. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Franeker: onder invloed rijden zonder rijbewijs
De politie heeft maandagavond op de Burg. J. Dijkstraweg een 35-jarige automobilist uit Franeker aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten gaven de man een stopteken waarna een controle volgde. Omdat er een vermoeden bestond dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 660 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur. Tevens bleek de bestuurder niet in het bezit te zijn van een rijbewijs en had hij nog een geldboete openstaan. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs.

Balk: fietsster valt
De politie heeft maandagmiddag een eenzijdig ongeval op de Gaaikemastraat afgehandeld waarbij een 77-jarige vrouw uit Harich gewond raakte. Door nog onbekende reden fietste zij tegen de zijkant van een auto en kwam hierdoor ten val op het wegdek. Met onbekend letsel is zij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: politie houdt inbrekers aan op heterdaad
De politie heeft maandagavond een 31-jarige en een 37-jarige man, beide uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van inbraak. Omstreeks 22.25 uur kreeg de politie de melding van een inbraak in de kantine van een sportvereniging aan de Langdeelstraat. Eerder dit weekend was er ook al ingebroken. Onduidelijk was wat er toen precies was weggenomen. Vanwege meerdere inbraken in de afgelopen periode was de aangeefster extra alert op verdachte omstandigheden. Maandagavond alarmeerde zij direct via 1-1-2 de politie omdat zij vermoedde dat er wederom werd ingebroken. Ter plaatse bleek dat de daders waren gevlogen, vermoedelijk het sportterrein op. Het terrein werd afgezocht met meerdere politie-eenheden. De twee verdachten werden aangetroffen in de bossage nabij het boothuis. In een van de auto’s van de verdachten werd inbrekersgereedschap aangetroffen. Het duo is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: brand in woning
De politie heeft maandagmiddag een onderzoek ingesteld naar aanleiding van een brand in een woning aan de Roede. Omstreeks 15.00 uur kwam de melding binnen van een uitslaande brand in de bovenverdieping van de woning. De omgeving werd afgezet en de brandweer startte de bluswerkzaamheden. Ter plaatse werd door de politie een onderzoek ingesteld en werd gesproken met getuigen. Daarbij werd bekend dat vlak voor de brand een man en een vrouw de woning verlieten, op het moment dat deze al in de brand stond. Door omwonenden werden zij hierop aangesproken. Het duo vertrok zonder iets te melden. Op basis van het signalement dat door getuigen werd gegeven kon na een korte zoektocht een 52-jarige man en een 34 –jarige vrouw aangehouden op verdenking van brandstichting. De man was een bekende van de eigenaresse van de woning. De verdachten werden ingesloten voor nader onderzoek. De brandweer had de brand snel onder controle en kon voorkomen dat de brand oversloeg naar de naastgelegen woning.

112Fryslan

})