Dinsdag 21 februari

Politieberichten van dinsdag 21 februari

Lichten aan bij afwezigheid

HARLINGEN- De politie houdt in de week van 6 februari tot en met 24 februari in de gemeente Harlingen een inbraakpreventieactie. Dit naar aanleiding van een onderzoek naar een groot aantal inbraken die in de gemeente Harlingen plaatsvonden. De inbraken gebeurde vooral ’s avonds tussen 17.00 uur en 23.00 uur. Een opvallende overeenkomst was dat de verlichting in de woonkamer van de betrokken woningen niet brandde. Voor inbrekers zijn deze woningen een gewild doelwit.

Bewoonbare sfeer

De politie adviseert bewoners tijdens hun afwezigheid voldoende verlichting in hun woonkamer aan te laten. Dus lampen laten branden zoals men dat ook doet als men thuis is. Een tijdschakelaar is in dit geval onmisbaar. Uiteraard geldt dit advies niet alleen voor bewoners van de gemeente Harlingen maar voor heel Fryslân. Het is belangrijk de woning een ‘actief bewoonde sfeer’ uit te laten ademen.

Huisbezoek

In de gemeente Harlingen werden van woningen waarvan de bewoners niet aanwezig waren en de verlichting in de woonkamer niet brandde de gegevens genoteerd. De desbetreffende bewoners worden persoonlijk of via een brief door de politie gewaarschuwd en van preventieadvies voorzien. Ook gaan agenten bij bewoners langs die hun verlichting wel in orde hadden. In sommige gevallen zijn bewoners inventief in het verzinnen van preventie en deze informatie wil de politie graag met andere bewoners delen. Mocht u geen reactie van de politie hebben ontvangen, dan houdt dit niet automatisch in dat de verlichting bij u goed geregeld is. Hou daarvoor bovenstaande tips aan.

Twaalf bergingen opengebroken

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar twaalf inbraken in bergingen van woningen aan de Insulindestraat die in de nacht van zondag op maandag plaatsvonden. Rond 03.00 uur werd een buurtbewoner van lawaai wakker, maar zag niemand. Vanmorgen bleek zijn berging te zijn opengebroken. Er werd niets weggenomen. Uit een andere berging was een klauwhamer en bier weggenomen. Uit een derde berging een boormachine. De 47- en 44-jarige eigenaar hebben aangifte gedaan. Andere bewoners moeten nog aangifte doen. Het is nog niet bekend wat daar werd weggenomen. Wel ontstond veel schade aan kozijnen en sloten.

Kopstoot na verkeersruzie

DE WESTEREEN- De politie stelt een onderzoek in naar een mishandeling die maandagmiddag rond 12.15 uur plaatsvond op de Broeklaan. Door nog onbekende oorzaak ontstond een verkeersruzie tussen een 22-jarige automobilist uit De Westereen en een nog onbekende automobilist. Toen de bestuurders uitstapten, kreeg de 22-jarige een kopstoot van de andere man die vervolgens vertrok. Nadat het slachtoffer het kenteken van de auto genoteerd had, belde hij de politie en deed aangifte. Daarna heeft hij zich bij een huisarts laten behandelen aan zijn verwondingen. De verdachte werd niet meer aangetroffen.

Eiergooiers naar HALT

BOLSWARD- De politie heeft maandagmorgen zes verdachten aangehouden en overgedragen aan bureau HALT. De verdachten, een 13- en een 14-jarige inwoner van Makkum, drie 13-jarige en een 14-jarige inwoner van Bolsward, hadden eieren tegen de ramen van een woning aan de Joost Halbertsmastraat aangegooid. Na hun daad gingen ze er vandoor maar konden even later worden aangehouden. De zes kunnen een alternatieve straf tegemoet zien.

Inbraak woning

LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Sweelinckstraat. Maandag tussen 19.45 uur en 22.00 uur werd hier ingebroken. De dader had een bloempot door een ruit aan de achterzijde van de woning gegooid. Vervolgens werd geprobeerd de woning binnen te komen wat niet lukte. Uit het buurtonderzoek bleek een getuige rond 20.00 uur glasgerinkel gehoord had.

Inbraak woning

TYTSJERK – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan het Jachtfjild. Hier werd maandag tussen 19.00 uur en 22.30 uur ingebroken. De dader(s) kwam(en) binnen door een raam te forceren. De woning werd doorzocht waarna onder andere een laptop, sieraden en bankbescheiden werden weggenomen.

Inbraak tankstation

GORREDIJK – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak die in de nacht van maandag op dinsdag rond 02.00 uur plaatsvond bij een tankstation aan de Wetterkant. Met veel geweld waren de inbrekers naar binnengegaan. Hierdoor was grote schade ontstaan. Als buit werden sigaretten weggenomen.

Rijden zonder rijbewijs

SCHETTENS – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag rond 05.00 uur een auto in beslag genomen. Agenten hielden op de Marnedijk een 45-jarige inwoner van Bolsward staande voor een controle. Hieruit bleek dat de bestuurder geen geldig rijbewijs had. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Winkeldiefstal

DOKKUM – De politie heeft maandag rond 17.00 uur een 41-jarige inwoonster van Middelburg aangehouden voor winkeldiefstal. Een medewerkster van een winkel aan de Grote Breedstraat zag dat de 41-jarige haar tas vol laadde met cosmetica. Bij de kassa rekende zij slechts een klein artikel af en verliet de zaak. De Middelburgse werd door het winkelpersoneel aangehouden en overgedragen aan de politie. Uit onderzoek bleek dat de vrouw voor bijna € 700,- aan gestolen cosmetica in haar tas gedaan had. Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt.

Brand

BOLSWARD – De politie heeft maandag rond 16.30 uur geassisteerd bij de afhandeling van een brand in een schuur aan het Suvelleantsje. Een getuige attendeerde de bewoners er op dat er brand was aan de achterzijde van het pand. De brandweer had het vuur snel onder controle en de schade bleef hierdoor beperkt. Uit het politieonderzoek bleek dat een aantal kinderen in het schuurtje was geweest en hier een vuurtje had gemaakt. Toen ze dit niet meer uit konden krijgen waarschuwden ze een voorbijganger die onmiddellijk de bewoners op de hoogte bracht. De ouders van deze kinderen werden door de politie op de hoogte gesteld. Zij zullen ervoor zorgen dat de schade wordt vergoed.

Vrachtauto rijdt door vangrail

GOUTUM – De politie heeft maandag rond 16.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een éénzijdig ongeval op de N31 bij Goutum. Een 49-jarige bestuurder uit Tiel reed hier met zijn vrachtauto. Op dat moment ontstond er een storing in de zelfstandige, hydraulische, besturing van de aanhangwagen. De achteras stuurde in de richting van de rechterberm waardoor de vrachtautocombinatie slecht bestuurbaar werd en tegen/over de vangrail reed. Door de hulpdiensten werd een rijstrook afgezet en het verkeer is hier enkele uren langs geleid.

Invordering rijbewijs

TERWISPEL – De politie heeft maandag rond 20.30 uur het rijbewijs ingevorderd van een 24-jarige inwoner van Heerenveen. Tijdens een snelheidscontrole op de A7 onder Terwispel reed de 24-jarige 117 kilometer per uur waar 120 kilometer toe is gestaan. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan