Politieberichten van dinsdag 21 december.

Bus Connexxion gestolen
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt de diefstal van een autobus van het type Frysker, die maandagmiddag tussen 13.00 uur en 16.00 uur werd gestolen vanaf de Snekertrekweg. Rond 17.00 uur werd de autobus beschadigd aangetroffen achter het WTC-Expo aan de Heliconweg. De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze zaak. Zij kunnen de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Getuigen van aanrijding
LANGWEER – De politie is op zoek naar getuigen van een aanrijding die heeft plaatsgevonden op parkeerterrein achter de Buorren op vrijdagavond 12 december. Tussen 19.20 uur en 23.59 uur werd een rode Suzuki Swift aangereden door een blauwe/paarse Volkswagen Golf type II. Wellicht zijn er getuigen of mensen die weten dat een soortgelijk voertuig in hun buurt schade heeft. De schade zal aan linkerzijde van het voertuig moeten zitten. Om het onderzoek te kunnen afhandelen komt de politie graag in contact met mensen die informatie hebben over deze aanrijding. Zij kunnen daarvoor bellen met 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800 – 7000.

Meerdere fietsendiefstallen opgelost na aanhouding
WASKEMEER – De politie heeft donderdag 16 december een 52-jarige man uit Waskemeer aangehouden op verdenking van diefstal. De dag ervoor hadden getuigen een goed signalement gegeven van een man die op de Leeksterweg in Haulerwijk een fiets wegnam en in zijn auto zette. Er werd aangifte gedaan. Politieagenten sloegen aan op het signalement en vermoedden dat het om de 52-jarige ging. Door de officier van justitie werd besloten om de man aan te houden. Op de Leidijk volgde donderdag de aanhouding. Daar bleek de fiets te staan die op de Leeksterweg was weggenomen. De 17-jarige aangeefster uit Haulerwijk had de agenten de sleutel van het slot meegegeven. Deze bleek te passen waarna de fiets terug gegeven kon worden aan de rechtmatige eigenaar. In de hokken en schuren op het terrein werden in totaal nog 4 dames – en herenfietsen aangetroffen. Twee daarvan bleken na onderzoek van diefstal afkomstig te zijn. Naar de herkomst van de andere twee fietsen wordt onderzoek gedaan. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij verhoord is. Donderdagmiddag is hij heengezonden. Hij blijft wel verdachte.

Na DNA-hit inbreker aangehouden
WOLVEGA – Met de aanhouding van een 23-jarige man uit Wolvega heeft de politie een aantal inbraken en diefstallen opgelost. Op 7 juni werd ingebroken in een pand van een hondenclub aan de Industrieweg. In de keuken van het pand was door de inbreker eten en drinken gebruikt. Een getuige verklaarde dat hij ten tijde van de inbraak personen op het terrein had zien lopen, waaronder de verdachte. Hij gaf een signalement van de verdachte door aan de politie. De technische recherche stelde een sporenonderzoek in en een DNA-monster werd naar het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag gestuurd.

Aanhouding
Op basis van de uitslag van het DNA-monster kon worden vastgesteld dat de 23-jarige betrokken was bij de inbraak. Hiervoor werd hij dinsdag 14 december aangehouden. Tijdens de verhoren bekende de man een tweede inbraak bij de hondenclub op 16 juni. Ook wordt hij verdacht van betrokkenheid bij de diefstal van twee fietsen op 18 op 19 september nabij een winkel aan de Sportlaan en van het stelen van vier kratten bier uit een schuurtje achter een woning in de periode tussen 1 en 15 maart. De man is geleid voor de rechter-commissaris, die hem in bewaring stelde.

Inbraak in een basisschool
WIJNALDUM – De politie onderzoekt een inbraak in een basisschool aan de Buorren. In het weekend van vrijdag op maandag kwam men vermoedelijk binnen door het forceren van een raam. Uit het gebouw werd een laptop meegenomen. Een 51-jarige man uit Harlingen heeft namens de school aangifte gedaan.

Inbraak in een bedrijfspand
DRACHTEN – De politie onderzoekt een inbraak aan een bedrijfspand aan de lange west. In het weekend van vrijdag op maandag kwam men vermoedelijk binnen na het forceren van een deur. Uit het pand werd een laptop en twee camera’s meegenomen. Een 33-jarige man uit Wolvega heeft namens het bedrijf aangifte gedaan.

Buitenboord motoren gestolen
KOLLUM – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijfspand aan de Kwelderweg. In de nacht van zondag op maandag kwam men het band binnen naar het forceren van een deur. Daarbij werden acht buitenboordmotoren en een flatscreen-tv weggenomen. De technische recherche heeft een sporenonderzoek ingesteld. De eigenaren van de buitenboordmotoren zijn op de hoogte gebracht van de diefstallen. Namens het gedupeerde bedrijf moet nog aangifte worden gedaan.

Overvallers aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdag twee inwoners van Leeuwarden in de leeftijd van 18- en 19 jaar aangehouden die er van verdacht worden betrokken te zijn bij overvallen. Het afgelopen jaar zijn diverse winkels in Leeuwarden overvallen. Naar aanleiding van deze gewelddadige diefstallen is een rechercheteam samengesteld wat onderzoek heeft gedaan naar de identiteit van de daders. Op grond hiervan zijn de twee Leeuwarders aangehouden. De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Getuigen van een aanrijding
LEEUWARDEN – De politie is op zoek naar getuigen van een aanrijding die zondag 19 december plaatsvond tussen 10.50 uur en 11.00 uur op de Prof Mr PS Gebrandyweg. Ter hoogte van de verkeerslichten op de kruising met de Archipelweg (Vrijheidsplein) ontstond een aanrijding tussen een personenauto (kenmerken onbekend) en een grijze Peugeot Station. Omdat niet duidelijk is wat er precies is gebeurd is de politie op zoek naar getuigen. Zij kunnen zich melden op 0900-8844 of via anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Baldadigheid
JOURE – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag twee jongens(leeftijd niet bekend)uit Joure bekeurd voor baldadigheid. Rond middernacht werd bij de politie een melding ontvangen dat er in het centrum van Joure diverse kerstbomen om waren gegooid. Deze Kerstbomen waren hier geplaatst door de middenstandsvereniging. In de Midstraat troffen agenten twee jongens aan die nog sporen van kunstsneeuw op hun kleren hadden. Deze kunstsneeuw zat ook op de omgegooide kerstbomen. De Jousters bekende dat zij samen met een derde persoon de bomen om hadden gegooid.

Invordering rijbewijs
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag rond 01.30 uur het rijbewijs ingevorderd van een 57-jarige inwoner van Leeuwarden. Agenten zagen de automobilist rijden op het Hop en hielden hem voor een controle staande. Aangezien het vermoeden bestond dat de Leeuwarder alcohol gebruikt had, is hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 615 ug/l.

Inbeslagname vuurwerk
SURHUISTERVEEN – De politie heeft maandag rond 11.00 uur een 35-jarige inwoner van Surhuisterveen aangehouden voor de handel in- en het voorhanden hebben van zwaar- en illegaal vuurwerk. Via de Stichting Meld Misdaad Anoniem was er bij de politie informatie binnengekomen dat er in een woning aan de Koarstmoas een grote hoeveelheid vuurwerk zou liggen. Verspreid door de woning troffen agenten tussen de 200 – 300 kilogram vuurwerk aan. Dit vuurwerk bestond uit vuurpijlpakketten, siervuurwerk en lawine pijlen. Ook vond de politie lijsten waarmee klanten vuurwerk bij de 35-jarige konden bestellen. De verdachte is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan