Fryslân, 21-04-2009 • Persberichten van maandag 20 april 07:00 uur tot dinsdag 21 april 07:00 uur

Scharsterbrug: politie zoekt getuigen van mishandeling
De politie zoekt getuigen van de mishandeling van een 51-jarige automobilist uit Nes. De bestuurder reed vrijdagmiddag 17 april om 16.30 uur over de Hollandiastraat. In deze straat lag een grote slang over de weg. Als gevolg hiervan reed het verkeer langzaam en er ontstond een file. De auto die voor de 51-jarige man reed, sloeg net over de brug af en reed een parkeerplaats op. De 51-jarige was in de veronderstelling dat de bestuurder ging parkeren en sloot weer aan bij de file. Plotseling werd zijn portier opengetrokken en begon de bestuurder van de betreffende auto te schreeuwen. De man pakte een tas uit de auto van de 51-jarige en gooide deze even later weer terug. Vervolgens schopte hij het slachtoffer in zijn zij. De file was inmiddels voorbij en de bestuurder uit Nes reed dan ook snel verder. De politie komt graag in contact met getuigen van deze mishandeling. Hebt u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact met de politie via 0900 – 8844.

Heerenveen: inbraak in auto’s
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak in twee bedrijfswagens op de Tinweg. In de nacht van zondag op maandag werden de rechterzijruiten van de wagens ingetikt, waarna twee navigatiesystemen en een mobiel pinapparaat weggenomen werd. Een 39-jarige vrouw uit Oudeschoot deed aangifte.

Gorredijk: politie zoekt getuigen van vernieling
De politie zoekt getuigen van een groot aantal vernielingen in Gorredijk. In de nacht van zaterdag op zondag werden er van diverse panden aan de Leitswei, Wetterkant, Wetterwille, Heerenacker en Stationsweg ruiten ingeslagen, mogelijk raakte daarbij een dader gewond. In diezelfde nacht werd op de Easterein een auto in het water geduwd en op de Lijnbaan werd een container in brand gestoken. De politie heeft inmiddels aangifte opgenomen van diverse benadeelden. De technische techerche heeft sporenonderzoek verricht. De komende dagen wordt er met een aantal getuigen gesproken. U kunt een belangrijke bijdrage leveren in het onderzoek. Hebt u in de nacht van zaterdag op zondag iets gehoord of gezien en bent u nog niet door de politie benaderd? Neem dan contact op met de buurtagent Benno Sloot via 058-8807171 of via 0900-8844.

Anjum: automobilist overleden na eenzijdig ongeval
Bij een eenzijdig verkeersongeval op de H.M. Gerbrandyweg is maandagmorgen een 75-jarige automobilist uit Kloosterburen overleden. De bestuurder is vermoedelijk onwel geworden, waarna hij met zijn auto over de kop sloeg en in een sloot belandde. Ondanks de snelle komst van de hulpdiensten overleed het slachtoffer op de plaats van het ongeval. Bureau Verkeersongevalanalyse stelt een nader onderzoek in.

Akkrum: rijden zonder rijbewijs, auto inbeslaggenomen
De politie heeft maandagmiddag de auto van een 21-jarige inwoner van Akkrum op de Boarnsterdijk in beslaggenomen. Een agent die de man in zijn auto zag rijden, wist dat de bestuurder geen rijbewijs had. Hij gaf hem een stopteken. Úit controle bleek, dat de bestuurder inderdaad niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Uit onderzoek bleek ook, dat hij zes keer eerder proces-verbaal kreeg voor het rijden zonder rijbewijs. In overleg met de officier van justitie werd de auto in beslag genomen, daarnaast kreeg hij een proces-verbaal.

Dokkum: man gewond na val van dak
De politie heeft maandagmorgen geassisteerd bij een bedrijfsongeval bij een bedrijf aan de Birdaarderstraatweg, daarbij raakte een 43-jarige inwoner van Dokkum zwaar gewond. Het slachtoffer werkte samen met een collega aan de ontmanteling van een airconditioning op het dak van een bedrijf. Vermoedelijk is de Dokkumer op het dak uitgegleden en naar beneden gevallen. De man is met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in naar de juiste oorzaak van het bedrijfsongeval.

Leeuwarden: hennepkwekerij in woning
De politie heeft maandagmiddag een hennepkwekerij in de Elizabethstraat ontmanteld. Naar aanleiding van diverse meldingen van een henneplucht stelde de politie een onderzoek in. In de woning trof men aan de achterzijde een in werking zijnde hennepkwekerij aan. De 42 planten en de elektrische apparatuur werd door de politie in beslag genomen. Een politieman die het raam forceerde om de woning binnen te komen, verwondde zich toen hij met zijn arm in het glas kwam. Hij moest naar het ziekenhuis om zijn verwondingen door een arts te laten behandelen. De 29-jarige bewoonster is aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Tegen de bewoonster werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: inbraak in computerwinkel
De politie onderzoekt een inbraak in een computerwinkel aan de Tijnjedijk die in de nacht van maandag op dinsdag rond 02:00 uur plaatsvond. De bewoner die boven de winkel woont hoorde een harde knal en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Toen die arriveerde bleek een ruit van de winkel te zijn vernield. Uit de winkel bleken diverse goederen te zijn gestolen. De politie heeft in de omgeving naar de dader gezocht maar deze werd niet meer aangetroffen. De eigenaar deed aangifte. Volgens getuigen zou de verdachte een kleine man zijn met een zwarte muts. Hij droeg donkere kleding. Mocht u iets gezien hebben of heeft u andere informatie, neem dan contact op met de politie via 0900-8844.

Drachten: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft vanmorgen vroeg rond 02:00 uur op de Kaden het rijbewijs van een 26-jarige inwoner van Drachten ingevorderd. De man reed als beginnend bestuurder in zijn auto toen de agenten hem controleerden. Toen bleek dat hij alcohol had gedronken. De automobilist is voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau waar hij 380 ug/l blies. Naast een proces-verbaal kreeg de man een rijverbod van 3 uur.

Siegerswoude: meisje valt uit boom
De politie heeft maandagavond op de Akenwei het ambulancepersoneel geassisteerd doordat een zes jarig meisje uit Siegerwoude uit een boom was gevallen. Zij was in een boom geklommen die naast haar woning stond. Toen een tak brak viel het meisje naar beneden en brak daarbij haar linker bovenarm. Zij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Sneek: voor brandstichting aangehouden verdachte, legt bekentenis af
De 42-jarige verdachte, die afgelopen zondagnacht werd aangehouden in verband met de drie portiekbranden in Sneek, heeft maandagmiddag tijdens het verhoor een bekentenis afgelegd. Hij verklaarde dat hij alle drie branden had gesticht. Over het motief of over andere bijzonderheden, doet de politie op dit moment nog geen mededelingen. Door de branden was er grote onrust ontstaan bij de getroffen bewoners. De politie heeft vandaag een buurtonderzoek gehouden en diverse getuigen gehoord. Toch zou de politie nog graag in contact komen met mensen die eventueel nog over informatie beschikken die voor het onderzoek van belang kan zijn. Zij kunnen bellen met 0900-8844.

112Fryslan