Politieberichten van dinsdag 20 juli.

Gestolen auto gevonden in sloot
LEEUWARDEN – De politie heeft maandagochtend een auto teruggevonden die in de nacht van zondag op maandag gestolen werd op De Anjen. Omstreeks 07.30 uur waren agenten onderweg naar De Anjen in verband een onderzoek naar een diefstal van een auto. Eenmaal onderweg, kregen zij een melding dat er een auto in de sloot lag langs het Bilgaardenpad. Ter plaatse bleek het om dezelfde auto te gaan als waar diezelfde ochtend melding van was gedaan. De politie heeft de auto voor nader onderzoek in beslag genomen. Een 29-jarige man uit Delft, eigenaar van de auto, deed vervolgens aangifte.

Crossmotor gestolen bij inbraak
DRACHTEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Veenscheiding. De bewoners ontdekten bij terugkomst van een vakantie, dat er was ingebroken in de woning. Er werden onder andere twee LCD tv’s, enkele sieraden en een crossmotor weggenomen. De crossmotor was afgesloten met twee kabelsloten. Toch heeft men kans gezien om de gele motor van het merk Suzuki mee te nemen. De 43-jarige bewoonster deed aangifte. De politie komt graag in contact met getuigen die deze opvallende motor onlangs hebben gezien of weten waar deze nu is. U kunt uw informatie doorgeven aan de politie via 0900 – 8844 of via Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/crossmotor_tcm7-593020.JPG[/img]

Man aangehouden voor schennis plegen en openbare dronkenschap
LEMMER – De politie heeft maandagochtend een 29-jarige inwoner van Rutten aangehouden voor het plegen van schennis en openbare dronkenschap op de Industrieweg. Surveillerende agenten kregen de melding dat de man met kapotgeslagen bierflessen en gedeeltelijk naakt over het strand zou lopen. Tevens zagen de eenmaal gearriveerde agenten dat de man met regelmaat zijn broek liet zakken. Hierop werd hij aangehouden voor het plegen van schennis. De 29-jarige man gaf aan alcohol en drugs te hebben gebruikt waarna hij werd overgebracht naar het politiebureau. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd de man heengezonden.

Vermist meisje terecht
FRANEKER – De politie heeft maandagmiddag in een woning in Franeker het 17-jarige meisje aangetroffen dat sinds 14 juli werd vermist. Zij verliet de ouderlijke woning na een ruzie en verbleef op een onbekend adres. Daar werd ze niet tegen haar wil vast gehouden. De agenten hebben maandag met het meisje gesproken. Het meisje maakt het naar omstandigheden goed.

Politie zoekt getuigen van zware mishandeling
LEEUWARDEN – De politie zoekt getuigen van een zware mishandeling van een 21-jarige inwoner van De Westereen. De man werd in de nacht van zaterdag op zondag aangevallen in de Bagijnestraat. Het slachtoffer liep daarbij zwaar letsel op aan zijn gezicht. Diezelfde nacht kon de politie al een 17-jarige inwoner van Groningen aanhouden. Zondagmiddag volgde een tweede aanhouding van een 17-jarige inwoner van Feanwâlden. Beide verdachten zijn voor verhoor ingesloten op het politiebureau. De personen waren betrokken bij een ruzie bij een snackbar aan het Ruiterskwartier. Later die nacht kwamen de twee verdachten het slachtoffer weer tegen op de hoek van de Nieuwesteeg met de Bagijnestraat. Daar ontstond een vechtpartij, waarbij de man uit de Westereen zwaar letsel op liep aan zijn gezicht. De vechtpartij werd gezien door twee meisjes. De twee spraken even kort met de agenten. De namen van deze twee zijn echter onbekend en vandaar dat de politie graag met hen wederom in contact komt. Daarnaast zoekt de politie ook andere getuigen van deze zware mishandeling. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Vrouw aangehouden na meerdere diefstallen
DRACHTEN – De politie heeft maandagmiddag een 63-jarige inwoonster van Boerakker aangehouden op verdenking van diefstal aan de Houtlaan. De vrouw had in een kledingwinkel kaartjes van goederen afgetrokken en deze vervolgens in haar tas gestopt. Na het passeren van de kassa werd zij door personeel aangesproken. Hierop deed zij vervolgens afstand van de goederen. De vrouw is daarna door agenten overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Tijdens het verhoor werd duidelijk dat de vrouw in het personeelstoilet van de winkel kledinggoederen had achtergelaten uit een andere kledingwinkel. Daarnaast zaten in de schoudertas van de vrouw nog meer gestolen kledinggoederen. Gezien het feit dat er uit meerdere winkels goederen waren ontvreemd is er vervolgens in de auto van de vrouw gekeken. Hierin troffen zij wederom gestolen kledinggoederen uit verschillende winkels. Een 53-jarige inwoonster van Drachten deed namens een winkel aangifte. Er is proces-verbaal tegen de vrouw opgemaakt en na verhoor werd zij heengezonden.

Brand in voormalige basisschool
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar een brand die plaatsvond in de nacht van maandag op dinsdag in een voormalige basisschool aan de Brandemeer. Omstreeks 00.20 uur kregen surveillerende agenten de melding dat er vlammen uit het pand kwamen. De brandweer was snel ter plaatse en had de brand dan ook in korte tijd onder controle. De politie sluit brandstichting niet uit.

Jongens aangehouden voor vernieling
NES – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 16 -en 17-jarige jongen, beide inwoners van Eelde, aangehouden voor vernieling die plaatsvond op de Molenweg. Omstreeks 03.25 uur kregen surveillerende agenten de melding dat er een groepje jongens uit een horecagelegenheid waren gezet waarna zij zich vervelend gedroegen. Eenmaal ter plaatse bleek er in een horecagelegenheid een handgemeen te zijn geweest tussen twee partijen, die vervolgens door beveiligers uit het pand zijn gezet. Eenmaal ter plaatse zagen agenten dat de 17-jarige jongen een fiets optilde en deze met kracht tegen de grond gooide. Hierop is hij aangehouden. De jongen spartelde echter flink tegen waarna hij geboeid in de dienstwagen is gezet. Vervolgens is de 16-jarige inwoner van Eelde aangehouden voor het schoppen tegen een fiets en het gooien met een barkruk. Beide jongens zijn overgebracht naar het bureau waar proces-verbaal tegen hen werd opgemaakt. Zij zijn na verhoor heengezonden. Er werd geen aangifte gedaan.

Man aangehouden na mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft maandagavond een 26-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor mishandeling op de Droppingstraat. Agenten kregen de melding dat er een vechtpartij gaande zou zijn. Eenmaal ter plaatse zagen agenten dat er een 35-jarige inwoner van Leeuwarden gewond op de straat lag. Getuigen verklaarden dat de 26-jarige man de 35-jarige man klappen had gegeven. De aanleiding hiervoor is onbekend. Het slachtoffer was onder invloed van alcohol en is met een gebroken arm per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Snelheidscontroles op klachtlocaties
GROU/AKKRUM- De politie heeft maandag op twee klachtlocaties snelheidscontroles gehouden. Op het Leechlân in Grou werden 506 automobilisten gecontroleerd. 42 bestuurders kregen proces-verbaal omdat zij te snel reden. Van één automobilist werd het rijbewijs ingevorderd. Hij reed 137 kilometer per uur daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Op Jinshuzen te Akkrum werden 776 automobilisten gecontroleerd. Daarbij werden 71 overtredingen geconstateerd. De snelste automobilist reed 114 kilometer per uur daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan.

Man met vuurwapen aangehouden
FRANEKER- De politie heeft maandagavond rond 19.20 uur een 25-jarige inwoner van Minnertsga aangehouden op verdenking van het bezit van een vuurwapen. Een getuige had gezien dat de man voor een woning zat. Volgens de melder zou de verdachte een vuurwapen in zijn handen hebben. Direct gingen diverse eenheden ter plaatse waarbij de straat werd afgezet. Inmiddels was de verdachte een woning binnen gegaan. Toen hij na een tijdje weer buiten kwam en op zijn fiets wilde stappen, werd hij door de politie aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tijdens een zoektocht naar het wapen in de woning en in omgeving, werd het wapen voor de woning aangetroffen. Het bleek om een nepvuurwapen te gaan. Het wapen werd in beslaggenomen. Het in bezit of voorhanden hebben van nepvuurwapens die voor afdreiging geschikt zijn, is strafbaar gesteld.

Burgernetactie na diefstal brandstoftank
SNEEK – De politie heeft maandagmiddag samen met de 1447 deelnemers van Burgernet uitgekeken naar twee jongens die een brandstoftank hadden gestolen vanaf een rubberboor aan de Looxmagracht. Getuigen hadden dit gezien en hadden direct de politie gealarmeerd via 1-1-2. Direct daarna kon de meldkamer een Burgernetactie opstarten. De daders zouden zich verplaatsen in een witte rubberboor en in de richting van de Zwettehaven zijn gevaren. Eén van de jongens had een wit petje en een wit t-shirt aan. Na de Burgernetactie en een uitgebreide zoektocht werden de verdachten niet meer aangetroffen. De politie stelt een onderzoek in. Een 47-jarige man uit Hoorn heeft aangifte van diefstal gedaan.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan