Dinsdag 20 december

Politieberichten van dinsdag 20 december

Jonge vuurwerkhandelaar aangehouden

BURGUM – De politie heeft zaterdagavond een 15-jarige inwoner van Burgum aangehouden op verdenking van het verhandelen van illegaal vuurwerk. Dankzij anonieme tips en het digitaal rechercheren kwam de politie de jonge handelaar op het spoor. In de woning vonden de agenten een grote partij illegaal vuurwerk bestemd voor de handel waaronder grote strijkers van het type Dolova Rana met een doorsnede van 50 millimeter. Dit vuurwerk is levensgevaarlijk en diverse politiekorpsen hebben hier dan ook onlangs voor gewaarschuwd. Al het vuurwerk werd in beslag genomen. Ook het geld dat de jongen met de vuurwerkhandel had verdiend werd in beslag genomen. De jonge handelaar werd door agenten overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor mocht hij zondagmiddag het bureau weer verlaten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Heeft u informatie over (de handel in) illegaal vuurwerk, meld het dan bij de politie via 0900 – 8844 of doe dit bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Vernieling in parkeerkelder

SNEEK – De politie stelt een onderzoek in naar de vernieling van een vloer in een parkeerkelder aan de Louw Doniastraat. Op zaterdag 17 december ging naar aanleiding van een brandmelding het toegangshek van de parkeerkelder automatisch open. Door een storing in het computersysteem lukte het niet om het toegangshek weer te sluiten. Tussen zaterdag 17 december 16.30 uur en zondag 20.30 uur is er met een tot nu toe onbekende auto in de parkeerkelder gereden. Er is diverse keren met de auto geremd waardoor grote schade is ontstaan aan de coating op de vloer van de parkeerkelder.

Weedkwekerij

WIJNJEWOUDE – De politie heeft dinsdag rond 18.00 uur een weedkwekerij ontmanteld in een woning aan de Welfingstrjitte. Naar aanleiding van een tip stelden agenten een onderzoek in en roken in de woning een sterke weedlucht. Op de bovenverdieping in een afgesloten ruimte werd een inwerking zijnde weedkwekerij aangetroffen. In de kwekerij werden 100 weedplanten gevonden. Uit sporen bleek dat er recentelijk geoogst was. De kwekerij is ontmanteld en de kweekapparatuur met toebehoren zijn in beslaggenomen. De stroom voor de kwekerij werd illegaal ‘afgetapt’. De 64-jarige bewoner is aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Insluiper aangehouden

OPPENHUIZEN – De politie heeft maandag rond 11.30 uur een 30-jarige inwoner van Joure aangehouden voor poging tot diefstal. De 30-jarige werd in een bedrijf aan de H.S. Reinardastraat door een medewerker overlopen. De Jouster was weggevlucht op een fiets. Aan de hand van het opgegeven signalement zagen agenten de man fietsen op de Oppenhuizerweg. De 30-jarige probeerde nog uit de handen van de politie te blijven maar kon toch worden aangehouden. De verdachte werd voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Uit het politieonderzoek bleek dat de 30-jarige ook bij een bedrijf aan het Noardein binnen was geweest. Het is nog niet bekend of er iets gestolen is.

Gestolen snorfiets

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag rond 00.30 uur een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor de diefstal van een snorfiets. Agenten zagen de 21-jarige rijden op de Schrans en probeerden hem staande te houden. De 21-jarige ging er vandoor via de Nieuwe Schrans en de Emanuel Murandstraat. Op een gegeven moment waren de agenten de Leeuwarder uit het ook verloren maar werd hij even later aangetroffen op het platte dak van een woning. Nadat hij van het dak af was geklommen en probeerde te vluchten werd hij aangehouden. Onderzoek wees uit dat de snorfiets waar hij op reed gestolen was. De verdachte is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. De fiets werd in beslag genomen.

Brand in schuur

RAERD – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag rond 01.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een brand in een schuur aan de Snitserdyk. Een tractor die achter de schuur stond was vermoedelijk door kortsluiting in brand geraakt. Het vuur was overgeslagen naar het rieten dak van de schuur. De brandweer had het vuur snel onder controle.

Rijden zonder rijbewijs

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag rond 02.30 uur een 21-jarige inwoner van Leeuwarden bekeurd voor het rijden zonder rijbewijs. Het politieonderzoek wees uit dat dit de vierde keer was dat de 21-jarige betrapt werd voor het rijden zonder rijbewijs. Tegen de verdachte is weer proces-verbaal opgemaakt.

Oudejaarsstunt

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag de diefstal van het provincieschild kunnen verijdelen. Rond 04.00 uur werd de politie gewaarschuwd dat er iets aan de hand was bij het provinciehuis aan de Tweebaksmarkt. Agenten zagen dat er een aanhangwagen voor het provinciehuis stond en dat hier een stellage op gebouwd was. Op deze stellage stonden een aantal personen die bezig waren de schroeven van het provincieschild los te maken. Al gauw werd duidelijk dat dit leden van de oudejaarsvereniging ‘Vrijstaat Folgeren’ waren die probeerden het wapenschild van de provincie mee te nemen. Ondanks verzoeken van de leden om door te mogen gaan met hun actie, werd het schild in opdracht van de agenten weer vastgeschroefd. Volgens een woordvoeder van de vereniging was dit de eerste keer in hun 35-jarig bestaan dat de door hen bedachte oudejaarsstunt door de politie is verijdeld.

Belediging

HEERENVEEN – De politie heeft maandag rond 16.00 uur een 23-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden voor overtreding van de Opiumwet en belediging. Bij de meldkamer Noord Nederland werden een aantal meldingen ontvangen dat er een persoon die behoorlijk onder invloed van alcohol of drugs verkeerde via de Jister in de richting van het centrum liep. Aan de hand van het opgegeven signalement werd de 23-jarige aangetroffen op de Gedempte Molenwijk. De 23-jarige bleek onder invloed te zijn van verdovende middelen en in zijn kleding werd een flesje met GHB aangetroffen. De verdachte werd aangehouden. Tijdens zijn aanhouding schold hij de agenten uit en beledigde hen. De Heerenvener is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Inbraakpreventieactie

GROU – De politie heeft maandag in samenwerking met de gemeente Boarnsterhim, woningbouwvereniging Elkien en het dorpsbelang een inbraakpreventieactie in het dorp gehouden. Door middel van gesprekken, flyers en de zogenaamde voetstapjes wordt aan hen inbraakpreventie gegeven. Ook stond op de toegangsweg naar Grou een tekstkar met daarop de tekst ‘Doe aan inbraakpreventie! Of is de volgende woninginbraak bij u?’ Ook kregen alle deelnemers van Burgernet in Grou een sms-bericht met daarin de oproep om vooral aan inbraakpreventie te doen. In 200 gevallen konden de deelnemers aan de preventieactie zo een woning of een schuur binnen omdat deze niet goed was afgesloten. De bewoners werden vervolgens aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid.

Drugsdealer aangehouden

HARKEMA – De politie heeft maandag een 21-jarige inwoner van Harkema aangehouden op verdenking van de handel in softdrugs. Agenten hadden informatie gekregen dat de man zich bezig zou houden met de verkoop van softdrugs aan minderjarigen in Surhuisterveen en omgeving. Ook kwamen er klachten binnen van verontruste ouders en de school over deze 21-jarige man. Zo zou drugs aan minderjarigen in de leeftijd van 13 worden verstrekt. Reden genoeg om een onderzoek in te stellen. Dit onderzoek richtte zich met name op het verkopen van softdrugs, maar ook kregen de rechercheurs signalen van het uitproberen van harddrugs. Maandag werd de handelaar aangehouden, dit na toestemming van de officier van justitie. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Meerdere aanhoudingen in dit onderzoek zullen zeker nog volgen. De 21-jarige inwoner van Harkema opereerde namelijk niet alleen. De man had een kleine hoeveelheid softdrugs bij zich. Dit werd in beslag genomen.

Aangehouden voor winkeldiefstal

LEEUWARDEN- De politie heeft maandagmiddag in een warenhuis aan de Nieuwestad een 30-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Een oplettende beveiligingsmedewerker zag dat de vrouw kleding meenam naar de kleedhokjes en vervolgens met de lege hangertjes terug kwam. Toen de beveiliger een onderzoek instelde, bleek dat zij de kleding had aangetrokken onder haar eigen kleding. Ook de tas die de vrouw bij zich had bleek van diefstal afkomstig te zijn. Daarnaast had de vrouw diverse kledingstukken klaargezet om mee te nemen. De verdachte werd aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. De bedrijfsleider deed aangifte. De kleding en de tas werden in beslag genomen.

Vijf jaar zonder rijbewijs

DOKKUM- De politie heeft dinsdagmiddag op de Beurvaart tegen een 49-jarige inwoner van Dokkum proces-verbaal opgemaakt omdat hij al vijf jaar zonder rijbewijs reed. De agenten kwamen de man op het spoor toen zij hem telefonerend in zijn auto zagen rijden. Nadat zij de man een stopteken hadden gegeven en naar zijn rijbewijs vroegen, bleek deze ongeldig te zijn verklaard. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Tractorbestuurder gewond bij aanrijding

FRANEKER- De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van een aanrijding met letsel die maandagmorgen plaatsvond op de N384. Vermoedelijk heeft de tractorbestuurder, een 67-jarige inwoner van Hinnaard, bij het oprijden van de N384 vanuit een zijweg geen voorrang verleend aan een vrachtwagen, bestuurd door een 50-jarige inwoner van Reduzum, komende uit de richting van Franeker. De tractorbestuurder raakte zo ernstig gewond dat hij per traumahelikopter moest worden overgebracht naar het UMCG.De N384 werd enkele uren afgesloten voor alle verkeer.

Delen:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
LinkedIn
Adverteren op 112fryslan