Politieberichten van maandag 1 maart 07:00 uur tot dinsdag 2 maart 07.00 uur.

De Westereen: getuigen gezocht van vernieling
De politie zoekt getuigen van de vernieling van ruiten van een woning en een kerkgebouw. In de nacht van vrijdag op zaterdag werden vijftien ruiten van een kerkgebouw aan Suder Stasjonsstrjitte ingegooid met stenen. In de nacht van zaterdag op zondag moesten ruiten van een leegstaande woning aan de Noarder Stasjonsstrjitte het ontgelden. Hier werden drie ruiten op eerste verdieping vernield. De politie heeft inmiddels een buurtonderzoek gehouden. Daarnaast komt de politie graag in contact met getuigen. Heeft u iets gezien of anderszins informatie over deze vernielingen? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of bel met Meld Misdaad Anoniem via 0800 -7000.

Drachten: politie zoekt getuigen van vernielingen aan auto’s
De politie onderzoekt dertig vernielingen aan auto’s die in de nacht van zaterdag op zondag geparkeerd stonden op de Nova Cura en op de Orion. Van alle auto’s werden de banden lek gestoken. De politie wil graag de dader(s) van deze vernielingen aanhouden, zodat de schade vergoed kan worden en is op zoek naar getuigen. Mocht u iets gezien hebben wat tot aan de oplossing van deze vernielingen kan bijdragen, belt u dan met de politie via 0900-8844. Mocht u anoniem wensen te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Terwispel: auto in beslag genomen na rijden zonder rijbewijs
De politie heeft maandagmorgen de auto van een 21-jarige inwoner van Terwispel in beslag genomen. Agenten zagen de auto op de Alde Dyk in de richting van Langezwaag rijden. De agenten herkenden de bestuurder, omdat deze al eerder zonder rijbewijs in een auto had gereden en daarvoor was bekeurd. Nadat zij de man een stopteken hadden gegeven en hij daarop reageerde, bleek inderdaad de bekende van de politie achter het stuur te zitten. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar voor de zesde keer proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt. De auto werd in beslag genomen.

Sumar: eenzijdige aanrijding met letsel
De politie onderzoekt een eenzijdige aanrijding met letsel die maandagmorgen plaatsvond op de Van Harinxmaweg. Door nog onbekende oorzaak botste een auto die bestuurd werd door een 61-jarige inwoner van Boornbergum, tegen een waarschuwing signaleringbord voor de brug aan. Een getuige die het ongeval zag gebeuren, belde direct via 1-1-2 de politie. De bestuurder is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Surhuisterveen: diefstal bedrijfswagen 01-BK-BP
De politie onderzoekt de diefstal van een witte bedrijfswagen van het merk Fiat, type Scudo, voorzien van het kenteken 01-BK-BP. Bijzonderheid is, dat op de linker- en rechterzijkant een grote sticker
geplakt is met het opschrift Fiat. De auto stond geparkeerd op een bedrijventerrein aan de Kerkstraat. Door het hek open te breken, kon men de auto wegnemen. De auto is tijdens het weekend gestolen. Een 41-jarige inwoner van Surhuisterveen deed aangifte.

Noordwolde: bromfietser aangereden
De politie onderzoekt een aanrijding die maandagavond omstreeks 19.00 uur plaatsvond op de Elsweg in Noordwolde. Een 33-jarige bestuurder van een personenauto uit Noordwolde sloeg op de Elsweg linksaf de Mauritsweg in. Hij zag niet dat vanuit de andere richting een bromfiets kwam aanrijden waardoor een aanrijding ontstond. De 16-jarige bromfietser uit Noordwolde kwam hierbij op de motorkap terecht en kwam met zijn hoofd tegen de voorruit van de auto. Hierna kwam hij ten val en brak hierbij mogelijk twee polsen. De jongeman is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De bestuurder van de auto verklaarde dat zijn zicht mogelijk werd belemmerd, of dat hij was afgeleid door een voetganger die zich ook op het kruispunt bevond. Deze vrouw met een hond is na het ongeval doorgewandeld. De politie wil graag in contact komen met deze getuige. Ze wordt verzocht contact op te nemen met de politie.

Leeuwarden: rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 38-jarige man uit Stiens aangehouden omdat hij een auto bestuurde terwijl hij te veel drank op had en geen geldig rijbewijs meer had. Agenten zagen de man rijden op de Aldlandyk in Leeuwarden, gaven hem een stopteken en lieten hem blazen. Op het politiebureau blies hij op de ademanalyseapparatuur 670 ug/l. Omdat hij al eerder was opgepakt voor het rijden met drank op, was zijn rijbewijs inmiddels ongeldig verklaard. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: burgernetactie na insluiping in woning
De politie heeft maandagavond samen met 776 deelnemers aan Burgernet uitgekeken naar een insluiper in een woning. Rond 20.00 uur belde een 31-jarige vrouw dat zij breekgeluiden bij de achterdeur van haar woning aan de Pasteurweg hoorde. Daarna zag zij een man in haar woning die wegrende in de richting van de Beverwijkstraat zodra zij hem zag. Aangezien de vrouw een zeer goed signalement van de insluiper kon geven, werd besloten om een Burgernetactie te starten. De insluiper werd niet aangetroffen. Later in de avond vond er nog een insluiping plaats in een woning aan de Frederik Ruyschstraat. Het signalement van de dader verschilde van het eerdere signalement en was niet duidelijk genoeg om een Burgernetactie op te starten.

Leeuwarden: hennepkwekerij ontmanteld
De politie heeft maandag op de bovenverdieping in een woning aan de Willem Lodewijkstraat een hennepkwekerij ontmanteld. Hiervoor werd illegaal stroom afgetapt. In totaal werden 224 hennepplanten in beslag genomen en vernietigd. Agenten kwamen de kwekerij op het spoor na een melding. De hennepplanten en de apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. De eigenaar van de woning was niet aanwezig en kon nog niet worden aangehouden. De politie vraagt u om bij het vermoeden van de aanwezigheid van een hennepkwekerij dit te melden via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. De melder blijft in dit laatste geval onbekend.

Grou: onderzoek brand in loods
De politie heeft naar aanleiding van een brand zondagavond in een loods aan de Stationsweg in Grou, een nader onderzoek ingesteld. De brand verwoestte het volledige pand. De technische recherche heeft geen sporen aangetroffen die wezen op brandstichting. Ook is niet gebleken dat er een hennepkwekerij in het pand gezeten heeft. Hoe de brand wel is ontstaan is onbekend.

112Fryslan