Fryslân, 02-06-2009 • Politieberichten van maandag 01 juni 11:00 uur tot dinsdag 02 juni 07:00 uur

Menaldum: fietser gevallen, hersenschudding
De politie heeft zondagmorgen een eenzijdig ongeval op de Rijksstraatweg afgehandeld waarbij een 53-jarige inwoner van Wagenborgen met zijn fiets was gevallen toen hij over een bidon heen reed. Hij viel met zijn hoofd op straat en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Makkum: motorrijder raakt rijbewijs kwijt
De politie heeft zondagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 22-jarige man uit Bolsward. De man reed op de Weesterweg waar 80 km/u is toegestaan. Zijn snelheid werd gemeten op 140 kilometer per uur. Naast de invordering van het rijbewijs kreeg hij proces-verbaal voor het overschrijden van de maximum snelheid.

Nijland: bromfietser raakt rijbewijs kwijt
De politie heeft zondagavond een 18-jarige inwoner van Burgwerd proces-verbaal gegeven voor het overschrijden van de maximum snelheid. Agenten zagen de man op zijn bromfiets op de Trije Dyken rijden en met een snelheid van 90 kilometer per uur daar waar voor een bromfiets buiten de bebouwde kom 40 kilometer per uur is toegestaan. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij kreeg proces-verbaal voor de overschrijding van de maximum snelheid.

Bolsward: gevaarlijk rijgedrag, rijbewijzen ingevorderd
De politie heeft zondagavond de rijbewijzen van een 18-jarige inwoner van Nijland en van een 21-jarige inwoner van Bolsward ingevorderd. De mannen die zich op de Snekertrekweg bevonden, vertoonden gevaarlijk rijgedrag. Uit onderzoek bleek dat men op de weg een tijdje naast elkaar had gereden. Ook bleek men zich niet aan de snelheid had gehouden. Toen de agenten bezig waren met een controle, zagen zij de beide voertuigen op hun afkomen. Plotseling remde een van de bestuurders zodanig af dat het voertuig in de tegenovergestelde richting kwam te staan. De mannen kregen proces-verbaal en hun rijbewijs werd ingevorderd.

De Blesse: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning die in de nacht van zondag op maandag plaatsvond. Dit keer werd een woning ongewenst bezocht aan de Spoorstraat. Door een raam te forceren kwam men de woning binnen. Men nam een portemonnee met geld mee en een mobiele telefoon. Een 52-jarige inwoner van De Blesse deed aangifte.

De Blesse: inbraak in woning, auto gestolen
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Steenwijkerweg die tussen zondagnacht en maandagmorgen plaatsvond. De dader(s) verschaften zich toegang tot de woning door een raam te forceren. Daarbij nam men de sleutels van een grijze personenauto van het merk Opel, type Astra. De auto is voorzien van kenteken XV-HR-31. Uit woning werd nog een spelcomputer, een fotocamera een mobiele telefoon en geld gestolen. De eigenaar, een 38-jarige inwoner van De Blesse deed aangifte.

Oudeschoot: diefstal van trailer met daarin een Shetland pony
De politie onderzoekt de diefstal van een paardentrailer met daarin een zwartbont gekleurde Shetland pony. De trailer stond maandagochtend geparkeerd op de Jagtlustweg en was voorzien van kenteken 11-BN-HP. De eigenaar, een 60-jarige inwoner van Horssen deed aangifte.

Harlingen: aanrijding letsel
De politie heeft maandagmorgen een aanrijding op de Grensweg afgehandeld. Een automobilist, een 47-jarige man uit Harlingen zag een motor die bestuurd werd door een 29-jarige man uit Ried over het hoofd. De man raakte gewond aan zijn been en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Hichtum: fietser gevallen, hersenschudding
Een 50-jarige inwoner uit Laren (NH) is maandagmorgen gewond geraakt toen hij door nog onbekende oorzaak ten val kwam op de Schwartzenbergweg. Hij kwam daarbij met zijn hoofd op het wegdek terecht. De man is met een hersenschudding per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Wijns: fietser gevallen, rugletsel
De politie heeft maandagmorgen het ambulancepersoneel geassisteerd bij een eenzijdig ongeval waarbij een 22-jarige inwoonster van Bolsward rugletsel opliep. De vrouw die samen met anderen over de weg reed, botste tegen de achterzijde van de voor haar rijdende fietser. Zij verloor vervolgens de macht over het stuur en kwam ten val. Met rugletsel is de vrouw per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Sumar: auto over de kop, bestuurder bekneld
De politie heeft maandagmiddag het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval die plaatsvond op de Bosweg. Daarbij sloeg een auto over de kop en botste tegen het talud. De bestuurder (gegevens onbekend) is met rugletsel over gebracht naar het ziekenhuis.

Ferwerd: bestuurder trike raakt rijbewijs kwijt
De politie heeft maandag het rijbewijs ingevorderd van een 36-jarige inwoner van Gouda. De man die op zijn trike op de Ljouwerterdijk reed maakte een”weely”en kwam daarbij op de linker weghelft terecht. Door een stuurcorrectie wist de bestuurder een aanrijding te voorkomen. De man kreeg proces-verbaal voor gevaarlijk rijgedrag en moest zijn rijbewijs inleveren.

Drachten: aanrijding personenauto en fietser
De politie heeft maandagavond een aanrijding tussen een personenauto en een fietser op de Langewijk afgehandeld. Een automobilist (woonplaats en leeftijd onbekend) raakte door nog onbekende oorzaak in botsing met een 16 –jarige fietsster uit Drachten. De fietsster had tevens een passagier (woonplaats en leeftijd onbekend) achterop zitten. Beide raakten door de botsing gewond en werden met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Oudeschoot en Heerenveen: Skoattermerke en Pinksterkermis goed verlopen.
De politie kijkt tevreden terug op het verloop van de Skoattermerke en de Pinksterkermis. Op Tweede Pinksterdag was het druk maar vooral gezellig in Oudeschoot en het centrum van Heerenveen. Maandag werden kleine incidenten en meldingen door de politie afgehandeld, zoals een vechtpartij, diefstal van fietsen, diefstal van paardentrailer (zie apart politiebericht hierboven vermeld) en rijden onder invloed. Ook werd een meisje vermist maar later teruggevonden. Er werden vier mensen aangehouden op verdenking van mishandeling, ordeverstoring en vandalisme.

Leeuwarden: burgernetactie na vermoedelijke winkel inbraak
Maandagavond hebben 1513 deelnemers aan Burgernet met de politie uitgekeken naar een inbreker. De politie kreeg de melding dat een man een inbraak had gepleegd bij een bedrijf aan de Schrans. De man was op zijn fiets weggereden. De politie werd gealarmeerd en er werd een burgernetactie opgezet waarbij 1513 deelnemers naar de man, met een lang tenger postuur, zwarte spijkerbroek en grijze pull-over uitkeken. De man had een karretje achter zijn fiets. Door meldingen van deelnemers van Burgernet met aanwijzingen van de locatie van de man, kon de politie de man staande houden op het Vliet. De verdachte verklaarde dat hij toestemming had van de eigenaar en dat er dus geen sprake was van inbraak. Dit bevestigde de eigenaar van de winkel. Hierop kon de man zijn weg weer vervolgen.

112Fryslan

})