Fryslân, 02-12-2008 • Politieberichten van maandag 1 december 07.00 uur t/m dinsdag 2 december 07.00 uur

Oosterzee: kop-staart aanrijding op A6
De politie heeft maandagochtend een aanrijding tussen een bestelauto en een personenauto afgehandeld. Een 22-jarige automobilist uit Burdaard reed over de A6. De bestuurder was bezig met zijn navigatiesysteem en zag vervolgens een 21- jarige automobilist uit Buitenpost, die voor hem reed, over het hoofd. De 22-jarige kon een kop-staart botsing met de bestelauto niet meer voorkomen. De bestuurder uit Buitenpost is met letstel aan zijn hoofd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De man uit Burdaard kwam met de schrik vrij.

Ferwert: man dreigt met vuurwapen
De politie heeft maandagochtend in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee een 36-jarige man uit Ferwert aangehouden voor het dreigen met een vuurwapen. Eerder die nacht kreeg de politie melding van de vernieling van een ruit van een woning aan de Boterhoek. Enkele uren later hoorde men nabij dezelfde woning harde knallen. De agenten gingen ter plaatse. Tijdens het aanrijden werd gemeld dat er met een vuurwapen zou zijn geschoten. Aangekomen bij de Boterhoek ontdekten de agenten een man met een vuurwapen. Na een korte zoekactie en achtervolging wordt de verdachte op de Zeedijk, met hulp van de gewaarschuwde Koninklijke Marechaussee, aangehouden. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau en ingesloten voor verder onderzoek. De aanleiding zit vermoedelijk in de relationele sfeer.

A7/Afsluitdijk/Rinsumageest: snelheidsovertredingen, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft maandagmiddag- en avond op een drietal plaatsen in de provincie het rijbewijs ingevorderd voor snelheidsovertredingen. Op de A7 ter hoogte van de Breezanddijk reed een 40-jarige man uit Den Oever met een snelheid van 127 km/u waar 70 km/u is toegestaan.

Op de Afsluitdijk, Kornwerderzand, reed een 45-jarige man uit Bergen 51 km/u harder dan de maximaal toegestane snelheid van 70 km/u. Tenslotte passeerde een 52-jarige man uit Peins een snelheidscontrole op de Klaarkamsterweg in Rinsumageest. Zijn snelheid bedroeg 121 km/u waar 60 km/u is toegestaan.

Zweins: eenzijdig ongeval, auto over de kop
De politie heeft maandagmiddag een eenzijdig ongeval afgehandeld op de Rijksstraatweg waarbij een 24-jarige bestuurder uit Franeker met zijn 24-jarige passagier de berm in reed en hierna met de auto over de kop sloeg. Omdat het vermoeden bestond dat de bestuurder onder invloed van alcohol was werd een blaastest afgenomen. Hierna werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 505 ug/l blies. Het betrof hier een beginnende bestuurder. Zijn rijbewijs is ingevorderd en er is proces-verbaal opgemaakt.

Wolvega en Oosterwolde: controle op klachtlocaties
De politie heeft maandag in de gemeenten Weststellingwerf en Ooststellingwerf, op locaties waar bewoners hadden geklaagd dat er te hard werd gereden, diverse controles gehouden.

Op de Lycklamaweg te Wolvega, passeerden 543 voertuigen de controle. Hierbij reden 31 voertuigen boven de maximum toegestane snelheid van 50 km/u, waarbij de snelste 96 km/u reed. Op de Heerenveenseweg in Wolvega zijn 726 voertuigen gecontroleerd waarvan 75 te snel reden. De hoogste gemeten snelheid zat op 82 km/u. In Oosterwolde, op de Molenweg, passeerden deze middag 335 voertuigen de controle. 21 voertuigen reden daarbij te hard waarvan de snelste 96 km/u reed.

112Fryslan

})