Politieberichten van dinsdag 2 augustus

Verdachten aangehouden voor openlijke geweldpleging

STIENS- De politie onderzoekt een openlijke geweldpleging die vrijdagmorgen rond 07.00 uur plaatsvond nabij een woning aan de Platohof. Daarbij werd een 35-jarige inwoner van Stiens door vijf inwoners van Stiens geslagen en geschopt. Bovendien werd een 60-jarige inwoner van Stiens, die het slachtoffer te hulp schoot, door het vijftal met een ijzeren staaf geslagen. Rond 07.00 uur werd het 35-jarige slachtoffer wakker van lawaai rond zijn woning. Door het raam zag hij het vijftal zich vervelend en lawaaierig gedragen. Het slachtoffer besloot naar buiten te gaan en de vijf mannen op hun gedrag aan te spreken. Eenmaal bij de mannen aangekomen wilde één van de mannen het slachtoffer met zijn mobiele telefoon filmen. Toen deze dat niet accepteerde en daar iets van zei, ontstond er een handgemeen waarbij het 35-jarige slachtoffer ten val kwam en door de vijf mannen werd geslagen en geschopt. Een buurman die dit alles zag gebeuren en het slachtoffer te hulp schoot, werd met een ijzeren staaf geslagen. Na hun daad vertrokken de mannen. Doordat de slachtoffers enkele van de daders hadden herkend, kon de politie even later die dag een 21- en 25-jarige inwoner van Stiens aanhouden. De beide verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten en vervolgens in verzekering gesteld. Zondagmiddag werd een derde verdachte, een 18-jarige inwoner van Stiens aangehouden. De andere twee verdachten zullen deze week worden aangehouden. Beide slachtoffers deden aangifte.

Rijden zonder rijbewijs

DRACHTEN – De politie heeft maandagochtend een 37-jarige automobilist uit Ureterp een bekeuring gegeven voor het rijden zonder rijbewijs. Een agent zag de man rijden over de A-7. Het was de agent bekend dat de man geen rijbewijs had. Op de Zuiderhogeweg kreeg de bestuurder een stopteken. Hij kreeg vervolgens een bekeuring voor het rijden zonder rijbewijs. Ook bleek dat de auto van de man niet verzekerd was. Daarom kreeg hij ook hiervoor een bekeuring. De auto werd vervolgens overgebracht naar het politiebureau. In de auto vonden de agenten een klem om dieren mee te vangen. Het bezitten van deze klem is niet toegestaan en daarom werd ook daarvoor proces-verbaal opgemaakt.

Tien verdachten aangehouden voor openlijke geweldpleging

BAKKEVEEN – De politie heeft het onderzoek van een geval van openlijke geweldpleging die in de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 juni plaatsvond afgerond. In het pinksterweekend kregen agenten de melding dat een groep jongens een kampeerboerderij aan de Nije Drintsewei waren binnengedrongen. Daarnaast hadden zij met stokken vernielingen gepleegd. Met name het meubilair en een raam moest het ontgelden. Naast de vernielingen sloegen de verdachten een aantal jongens die in een slaapzaal lagen te slapen. Zij werden met stokken geslagen, waarbij ze builen en bloeduitstortingen opliepen.

Eerder die nacht was in een horecabedrijf in Bakkeveen ruzie tussen een groep Friezen en een groep Noord-Hollanders ontstaan, doordat een Friese jongen een meisje uit de Noord-Hollandse groep wilde versieren. In het horecabedrijf ontstond een handgemeen dat daar kon worden gesust. De ruzie kreeg later die nacht een vervolg in de kampeerboerderij, zoals hierboven beschreven. Toen de agenten na een melding in de kampeerboerderij ter plaatse kwamen, waren de daders net vertrokken. Een 19-jarige verdachte kon in de omgeving worden aangehouden. Hij had tijdens de vernieling een slagaderlijke bloeding opgelopen bij het vernielen van een raam. Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Tijdens het onderzoek werden vele getuigen gehoord waarna men tien verdachten, inwoners van Bakkeveen, Wijnjewoude en Waskemeer in de leeftijd van 17 tot 25 jaar, op het spoor kwam. De verdachten werden vervolgens aangehouden. De mannen werden uitgebreid op het politiebureau verhoord waarna tegen alle 10, waaronder één 17-jarige minderjarige, proces-verbaal werd opgemaakt. Vijf Noord-Hollandse slachtoffers deden aangifte bij de politie.

Man aangehouden voor vervaardigen hennep

HARLINGEN- De politie heeft maandagmorgen in een woning aan de Zuidoostersingel een in werking zijnde hennepkwekerij ontmanteld. De politie kwam de kwekerij op het spoor door eigen bevindingen en door anonieme tips. In de woning van de 33-jarige verdachte troffen de agenten 223 hennepplanten aan. De verdachte werd in de woning aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De planten en elektrische apparatuur werd in beslaggenomen. Ook werd de elektriciteit illegaal afgetapt. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Motorrijder gewond na aanrijding

ENGWIERUM- De politie heeft maandagavond op de Saatsenwei een aanrijding met letsel afgehandeld. Daarbij raakte een motorrijder, een 58-jarige inwoner van Noardburgum gewond. toen hij werd aangereden door een automobilist, een 68-jarige inwoner van Loppersum. De motorrijder kreeg op de kruising met Mûnebuorren geen voorrang van de automobilist die vanaf de Mûnebuorren kwam en linksaf wilde slaan. De Noardburgumer is voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Een passagier die op de motor zat (leeftijd en woonplaats onbekend) bleef, net als de bestuurder van de auto, ongedeerd.

Fietser gewond bij aanrijding

NOORDWOLDE- De politie heeft maandagavond een aanrijding op de Zuiderweg tussen een fietser, een 12-jarige inwoner van Noordwolde, en een 24-jarige bromfietsster uit Boschoord afgehandeld. De 12-jarige fietser verleende toen hij vanaf een erf de weg opreed geen voorrang aan de bromfietsster met een botsing als gevolg. De fietser raakte hierbij de gewond aan zijn been en gezicht. Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De bromfietsster kwam met de schrik vrij.

Burgernet ingezet na insluiping

SLOTEN- DE politie heeft maandagavond aan de Lytse Jerden een onderzoek ingesteld naar een insluiping in een bedrijf waarbij de dader door de eigenaar werd overlopen. Rond 20.00 uur stapte de 52-jarige eigenaar de receptie van de camping binnen toen hij plotseling een verdachte man aantrof. Toen de eigenaar de man aansprak, duwde deze hem aan de kant en ging er vandoor. De eigenaar constateerde dat de kluis verplaatst was. De eigenaar belde direct via 1-1-2 de politie waarna Burgernet (www-burgernet.nl) werd ingezet. Daarbij werden 1395 deelnemers geactiveerd om uit te kijken naar een verdachte met getinte huidskleur met een stevig en breed postuur. Helaas leverde de Burgernetactie niet het gewenste resultaat op.

Man onder invloed raakt rijbewijs kwijt

LEEUWARDEN- De politie heeft maandagavond in de Pieter Stuyvesantweg een 25-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Een agent zag de man slingerend in zijn auto over het Oostergoplein rijden en meldde dit direct bij de Meldkamer. Vervolgens gaf hij de bestuurder een stopteken, waaraan de bestuurder geen gevolg gaf. Vervolgens gingen meerdere agenten op zoek naar de betrokken auto en bestuurder die in de richting van het Zuidvliet wegreed. Daarbij de bestuurder al slingerend en met piepende banden wegreed. Op de Pieter Stuyvesantweg werd de bestuurder in zijn auto door diverse surveillance wagen klem gereden waarna de bestuurder werd aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar een bloedproef werd afgenomen omdat het vermoeden bestond dat de man drugs had gebruikt. De onverzekerde auto werd in beslag genomen en het rijbewijs van de verdachte ingevorderd. De verdachte werd vervolgens voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens de fouillering werd drugs bij de man aangetroffen die ook in beslag werd genomen.Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt.

Drugsdealer aangehouden

HEERENVEEN- De politie heeft maandagavond op de gedempte Molenwijk een 20-jarige inwoner van Jubbega aangehouden op verdenking van handel en bezit van harddrugs. Agenten zagen de man achter een muurtje zitten en spraken hem aan. De man bleek dat onder invloed van alcohol en drugs. Nadat de agenten hem naar zijn identiteitsbewijzen vroegen en de man deze uit zijn broekzak haalde, kwam plotseling ook een wikkel met daarin vermoedelijk harddrugs tevoorschijn. Uit onderzoek bleek dat de man nog meer drugs bij zich had. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau, waar hij voor verhoor werd ingesloten. In zijn kleding en tassen troffen de agenten 18 wikkels amfetamine, 2 wikkels ketamine, 3 zakjes hash en 180 ml GHB aan. De drugs werd in beslag genomen en tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Twee gewonden na aanrijding

BOLSWARD- De politie onderzoekt de oorzaak van een aanrijding die dinsdagmiddag plaatsvond op de Harlingerstraat. Daarbij raakten een 62-jarige vrouw en een 67-jarige man, beide inwoners van Wjelsryp, gewond. De vermoedelijke oorzaak van de aanrijding is, dat een 41-jarige inwoner van Witmarsum, met zijn auto door rood licht is gereden waarna hij op de auto van het echtpaar botste. Beide inzittenden werden per ambulance met rugklachten naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht.

De Witmarsumer kwam met de schrik vrij.

Toezicht op water en varen onder invloed

EARNEWALD- DE VEENHOOP- De politie heeft maandag toezicht op de wateren rondom Earnewald en de Veenhoop gehouden in verband het Veenhoopfestival en het Skutsjesilen. De sfeer was, net als het weer, goed te noemen. Toch werd tegen zes bestuurders proces-verbaal opgemaakt omdat deze te snel met hun boot voeren en omdat er geen zwemvesten aan boord waren. Een 44-jarige inwoner van Usquert (Grn) kreeg proces-verbaal toen hij met alcohol op een boot bestuurde. Tijdens een controle op het water van It Wiid bleek de man alcohol te hebben gedronken. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 1205 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij een vaarverbod van 16 uur.

Twee gewonden bij aanrijding

EEN-WEST- De politie heeft maandagmiddag een aanrijding “kop-staart” afgehandeld op de kruising Bakkeveenseweg/Schansweg. Daar botste een auto die bestuurd werd door 22-jarige inwoonster van Noordwolde tegen de achterzijde een auto die bestuurd werd door een 63-jarige inwoner van Een-West. Deze auto botste op zijn beurt tegen de auto die bestuurd werd door een 27-jarige inwoonster van De Wilp. Zowel de 27-jarige, alsmede de 22-jarige automobiliste, werden met rugklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Man aangehouden voor mishandeling

LEEUWARDEN- De politie heeft maandagavond in de Bernard Zweerstraat een 36-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van poging zware mishandeling c.q bedreiging. Tijdens een ruzie liepen de emoties zo hoog op dat beide mannen een mes pakten en elkaar probeerden te steken. Daarbij werd een 43-jarige inwoner van Leeuwarden door het mes geraakt van de verdachte. De verdachte werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau.

Burgernet ingeschakeld bij diefstal

JOURE- DE politie heeft samen met 437 Burgernetdeelnemers een onderzoek ingesteld naar een diefstal van hout bij een bedrijf aan de Slachtedyk. Een getuige had gezien dat twee mannen bij een bedrijf, dat gesloten was, hout in een auto laadden en vervolgens vertrokken. De getuige belde direct via 1-1-2 de politie, waarna Burgernet werd ingeschakeld om mee uit te kijken naar een lichtblauwe Volkswagen, type Golf. Helaas werd deze niet meer in de omgeving aangetroffen. De eigenaar deed aangifte van diefstal.

112Fryslan

})