Politieberichten van dinsdag 19 oktober.

Man overleden na aanrijding
Raerd – Bureau Verkeersongevalsanalyse van politie Fryslân onderzoekt de oorzaak van een dodelijke aanrijding die dinsdagmorgen om 05.30 uur op de N354 (Snitserdijk) nabij de afslag Oosterwierum plaatsvond. Daarbij kwam een 30-jarige inwoner van Wirdum om het leven.

De man die in de richting van Sneek reed, raakte vermoedelijk door nog onbekende oorzaak in de flauwe bocht met zijn auto in de slip en botste frontaal tegen een vrachtwagencombinatie die uit de richting van Sneek kwam. De bestuurder (leeftijd en woonplaats nog onbekend) kon een aanrijding niet meer voorkomen. De Snitserdijk raakte tot 07.30 uur gestremd. Getuigen en de chauffeur zijn opgevangen door slachterhulp.Verdachte bekent vernieling voetbalveld
AMELAND- De politie heeft de verdachte van de vernieling met een auto aan de grasmat van het voetbalveld van de voetbalclub Amelandia aan de Oranjeweg te Hollum proces-verbaal gegeven. In de nacht van maandag 11 op dinsdag 12 oktober werd er schade aan het veld aangericht door met een auto de grasmat te rijden. De politie kwam de 23-jarige eilander op het spoor door een tip van een getuige. Vervolgens werd de verdachte uitgenodigd op het politiebureau in Nes. Daar bekende hij met zijn auto op het voetbalveld te hebben gereden. De man is bereidt de veroorzaakte schade te betalen.

Bestuurster gezocht na aanrijding met fietser
DOKKUM – De politie is op zoek naar een bestuurster van een donkerblauwe auto (merk en kenteken onbekend). Een 75-jarige man uit Dokkum werd op woensdag 13 oktober rond 15.30 uur op het Zuiderbolwerk aangereden door deze bestuurster. De vrouw reed met haar auto achteruit omdat zij bij wegwerkzaamheden voorrang moest verlenen. Op dat moment werd de 75-jarige aangereden en viel daarbij op de grond. Bestuurster en fietser hebben wel gesproken; alles was in orde. Toen de 75-jarige man thuis kwam bleek er een grote slag in zijn achterwiel te zitten. De donkerharige bestuurster, rond 45 jaar en ongeveer 1.65 cm lang wordt, voor de afwikkeling van de verzekering wordt opgeroepen zich te melden bij de politie via 0900-8844.

Getuigen gezocht voor inbraken
GORREDIJK- De politie is op zoek naar getuigen of mensen die informatie hebben over negen inbraken. De inbraken vonden plaats in het weekend van 14,15 op 16 oktober. De kantine van de voetbalclub en de korfbalclub, gevestigd aan de Mientewei, werden door ongenode gasten bezocht. Diezelfde nacht werd er ook ingebroken in een school aan de Vlecke. Daarnaast werd er ingebroken in de Kringloopwinkel die gevestigd is ’t Kiemke. Hier werd een geldbedrag weggenomen. In een aantal bedrijven aan de Wetterkant werd ook ingebroken. In alle vier gevallen werd aangifte gedaan. Mocht u informatie hebben die kunnen leiden tot de aanhouding van de inbrekers, dan kunt u met de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Anoniem Anoniem via 0800-7000.

Hennepkwekerij opgerold
APPELSCHA – De politie heeft zondagavond een hennepkwekerij opgerold aan de Boslaan. Naar aanleiding van een tip is de politie naar binnen gegaan. In het pand werd een professionele en net nieuw aangelegde hennepkwekerij aangetroffen met 600 planten. Er werd een 34-jarige man uit Groningen aangehouden en is voor nader onderzoek ingesloten. De planten en kwekerij zijn vernietigd.

Twee ongevallen op de A32
OLDEHOLTWOLDE – De politie heeft maandagmorgen twee ongevallen op de A32 bij Oldeholtwolde afgehandeld. Bij de afrit Heerenveen Zuid waren meerdere voertuigen bij een aanrijding betrokken. Een 25-jarige man uit Wolvega reed in noordelijke richting toen hij naar links moest uitwijken omdat er een aluminium huishoudtrap op zijn weghelft lag. Het is onduidelijk hoe de trap op het wegdek terecht gekomen is. Op de linker weghelft reed hij tegen de auto van een 27-jarige vrouw uit Wolvega aan, die door de klap tegen de middengeleider botste. De auto van een 22-jarige vrouw uit Klazienaveen raakte beschadigd toen zij over de ladder heen reed. Geen van de betrokkenen raakten gewond. Wel werd het verkeer tijdelijk stil gelegd om de voertuigen van het wegdek te slepen en de rommel op de weg op te ruimen. Op datzelfde moment ging op de andere rijstrook een 19-jarige motorrijder uit Heerenveen door onbekende oorzaak onderuit. De man werd voor controle per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar bleek dat hij geen letsel had.

Verdachte gepakt voor diefstal sigaretten
LEEUWARDEN/WIERINGERWERF- De politie heeft maandagmiddag rond 13.30 uur op de A7 bij Wieringerwerf een 38-jarige inwoner van Den Haag aangehouden op verdenking van diefstal van sloffen sigaretten. De diefstal werd in Leeuwarden gepleegd bij een supermarkt aan de Bilgaardpassage. Drie mannen, waaronder de verdachte, wisten de winkel met in hun bezit een groot aantal sloffen sigaretten te verlaten. Toen de mannen in hun auto stapten noteerde een getuige het kenteken van de auto en belde direct via 1-1-2 de politie. Via de meldkamer werd een zoektocht naar de auto en inzittenden opgestart. Een onderzoek in de omgeving leverde geen resultaat op. De inmiddels gealarmeerde omliggende politieregio’s keken uit naar de verdachte auto. Op de Afsluitdijk kregen de agenten de verdachte auto in het vizier. Na een achtervolging wisten de mannen met een auto een parkeerplaats te bereiken en uit de auto te springen. Een verdachte kon worden aangehouden en werd aan een lantaarnpaal met de handboeien vastgemaakt zodat de agent de achtervolging kon inzetten naar de andere twee verdachten. Een van hen wist door de Rijksweg A7 over te steken te ontsnappen, terwijl een andere in onbekende richting verdween. Een helikopter werd ingezet bij de zoektocht, maar helaas werden de twee andere mannen niet meer aangetroffen. De auto werd in beslag genomen. De 38-jarige verdachte werd overgebracht naar een politiebureau in Fryslân. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Diefstal katalysatoren
JOURE – De politie heeft maandag een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een bedrijf aan de Haskerveldweg. Tussen vrijdag 15.00 uur en maandag 07.15 uur werd hier aan de achterzijde een deur opengebroken, waarna 150 katalysatoren weggenomen werden. Een 60-jarige inwoner van Sneek deed aangifte.

Gestolen auto teruggevonden
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag rond 04.00 uur een gestolen auto teruggevonden. De auto werd door onbekend gebleven personen geparkeerd op de oprit voor een woning aan het Fedde Schurerplein. De bewoner werd wakker en zag de auto met de koplichten nog aan op zijn oprit staan. Hij belde vervolgens met de politie. De auto bleek maandag 18 oktober gestolen te zijn in Heerenveen. Het voertuig is in beslag genomen en door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Auto in sloot gereden
Sneek – De politie heeft maandag rond 21.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een verkeersongeval op de Groenedijk. Hier was een 21-jarige automobilist uit Scharnegoutum met zijn auto in een sloot gereden. Aangezien het vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol verkeerde is op het politiebureau een ademanalyse afgenomen. De verdachte blies 550 ug/l. De 21-jarige was beginnend bestuurder en daarom is zijn rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt. Tevens kreeg hij rijverbod.

Inbraak auto
SNEEK – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een auto die gepleegd werd in de nacht van zaterdag 9 oktober op zondag 10 oktober. Een 22-jarige inwoonster van Nijland parkeerde haar auto op het Martiniplein maar toen zij later die nacht rond 02.30 uur bij haar auto kwam was er een portier van de auto opengemaakt en haar tas gestolen. Later die dag werd haar tas leeg teruggevonden op het Veemarktterrein. Uit het politieonderzoek kwam vast te staan dat er die nacht een groepje jongeren zich op had gehouden in de omgeving van de vindplaats van de tas. Een van deze jongeren droeg een petje met hierop zogenaamd ‘Jägermeister’ lichtjes. De politie wil graag in contact komen met mensen die weten wie deze persoon is. Hij kan iets met de diefstal te maken hebben maar het kan ook een belangrijke getuige zijn. De politie is te bereiken via 0900 – 8844. Wilt u liever anoniem blijven bel dan met de Stichting Meld Misdaad Anoniem bereikbaar via het telefoonnummer 0800 – 7000.

Fietsendief aangehouden
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag op de Schrans een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. Om 02.00 uur hoorde een getuige lawaai op straat en keek naar buiten. Hij zag dat twee mannen bezig waren een fiets te stelen en belde 1-1-2. Door surveillerende agenten is een onderzoek ingesteld en op aanwijzing van de getuige kon de Leeuwarder aan worden gehouden. De fiets, een oranje damesfiets van een onbekend merk, voorzien van rood-wit blauwe spatborden en de andere man werden niet meer aangetroffen. Een 21-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor verhoor ingesloten.

Inbrekers overlopen
DRACHTEN – De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van drie jongens die betrokken waren bij de diefstal van een beeldscherm uit een school aan de Ring. Rond 22.50 uur betrapte een medewerker van deze school de dieven op heterdaad toen zij de school verlieten en een beeldscherm bij zich droegen. Bij de worsteling die vervolgens ontstond liet één van de daders het beeldscherm vallen en beiden vluchtten de jongens op scooters weg. Tijdens de vlucht verloor één van hen een sportschoen. Een uitgebreid signalement van de daders en een foto van de schoenen wordt in de loop van de dag op [url=http://www.dadergezocht.nl]www.dadergezocht.nl[/url] geplaatst.De politie wil graag in contact komen met mensen die weten wie deze jongens zijn of die informatie over deze inbraak hebben. De politie is te bereiken via 0900 – 8844. Wilt u liever anoniem blijven bel dan met de Stichting Meld Misdaad Anoniem bereikbaar via het telefoonnummer 0800 – 7000.

Man aangehouden voor oplichting
LEEUWARDEN- De politie heeft maandag in een supermarkt in de Van Loonstraat een 32-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van oplichting. Het bleek dat de verdachte een bierfust in de statiegeldautomaat had gedaan, en hem weer terug had gepakt zodat hij hem nog een keer in kon leveren. Vervolgens trad het alarm inwerking en kon de man door het winkelpersoneel worden aangehouden. Uit onderzoek bleek dat man het afgelopen week dezelfde truc had uitgehaald. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen de man werd opgemaakt. Een 55-jarige bedrijfsleider deed aangifte.

112Fryslan

})