Politieberichten van dinsdag 19 juni

Drugsdealer aangehouden

OUDEHASKE – De politie heeft in een onderzoek naar de handel in harddrugs een 20-jarige inwoner van Oudehaske aangehouden. De man wordt verdacht van de handel in de XTC, GHB en speed over een periode van bijna een jaar.

Start onderzoek

Bij de politie in Heerenveen kwamen in het voorjaar van 2012 diverse signalen binnen dat een 20-jarige inwoner van Oudehaske in harddrugs zou handelen. Reden genoeg om een onderzoek op te starten. Zo werden diverse afnemers gehoord die tegenover de agenten verklaarden dat ze drugs bij de man hadden gekocht. Uit het onderzoek kwam naar voren dat 20-jarige vanaf augustus 2011 tot begin juni 2012 harddrugs heeft verkocht.

Aanhouding verdachte

Op vrijdag 15 juni werd de verdachte aangehouden. Tijdens de doorzoeking van de woning van de man werden onder andere XTC-pillen, zakjes met speed, GHB en contant geld aangetroffen. Dit alles werd in beslag genomen. De verdachte werd op vordering van de officier van justitie geleid voor de rechter-commissaris. Die besloot de 20-jarige in bewaring te stellen en hij zit dan ook nog steeds vast.

Roemeense parkeerautomaatkrakers aangehouden

SNEEK – De politie heeft maandagochtend vroeg op de Oude Koemarkt twee Roemenen van 32 en 35 jaar aangehouden op verdenking diefstal uit parkeerautomaten. Getuigen zagen de twee mannen bij de parkeerautomaten staan. Toen ze daadwerkelijk aan de parkeerautomaten gingen rommelen, werd de politie via 1-1-2 gewaarschuwd. Agenten gingen naar de Oude Koemarkt en troffen daar de beide mannen aan. Het duo werd aangehouden toen duidelijk was geworden dat in de parkeerautomaten meerdere gaatjes waren geboord. Ook vonden de agenten in de omgeving een aantal schroevendraaiers. De twee Roemenen werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De auto van de mannen werd voor nader sporen onderzoek in beslag genomen.

Man aangehouden voor bezit GHB

HEERENVEEN- De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 31-jarige inwoner van Eelde aangehouden. De man wordt verdacht van het bezit van GHB. De agenten kregen via 1-1-2 een melding dat in de Bolster een man buiten bewustzijn op straat naast zijn fiets lag. Eenmaal ter plaatse troffen de agenten de man aan. Hij was op dat moment niet aanspreekbaar. In zijn kleding vonden de agenten een fles met daarin vermoedelijk GHB. De verdachte, die inmiddels weer bij bewustzijn was gekomen, werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. De drugs werden in beslag genomen. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Hennepkwekerij ontmanteld

LEEUWARDEN- De politie heeft maandagavond rond 18.30 uur in een woning aan de prof. mr. P.S. Gerbrandyweg een hennepkwekerij ontmanteld. De politie kreeg via een nutsbedrijf een melding binnen van een stroomstoring en een zeer brandgevaarlijke situatie. Het vermoeden bestond dat er een hennepkwekerij in de woning aanwezig was. In de woning troffen de agenten 220 hennepplanten aan. De planten en apparatuur werden in beslag genomen. Er werden geen aanhoudingen verricht. De elektriciteit werd illegaal afgenomen.

Inbraak in appartementencomplex

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een inbraak, die in het afgelopen weekend plaatsvond in een appartementencomplex aan de Van Swietenstraat. Uit de appartementen, die momenteel worden gerenoveerd, werden een groot aantal messing kranen en kniestukken weggenomen. Een 23-jarige inwoner van Sneek deed namens het benadeelde bedrijf aangifte.

Moordaanslag in Opsporing Verzocht
De politie roept in het onderzoek naar de moordaanslag op een 32-inwoner van Gorredijk de hulp van het programma Opsporing.

Aanslag in Munein

In de nacht van zaterdag 15 oktober op zondag 16 oktober 2011 werd de 32-jarige man na een hardcorefeest in Mûnein door drie mannen aangevallen en meerdere malen gestoken met een mes. Het slachtoffer raakte hierbij zwaar gewond en werd in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Gelukkig overleefde hij de aanslag. Het politieonderzoek leverde in eerste instantie niets op.

Wel werd duidelijk, dat de steekpartij een wraakactie van drie mannen was met wie het slachtoffer in het weekend van 17 op 18 september 2011 ruzie had gehad bij een houseparty in een discotheek in Berlikum. Tijdens deze ruzie liep één van de drie mannen een gebroken neus op.

Publiciteit

In februari 2012 werd deze zaak weer onder aandacht gebracht tijdens een hardcorefeest in Berlikum. Er werd geflyerd en er werden onder andere posters opgehangen in bussen. Naar aanleiding hiervan kwam er nieuwe informatie bij de politie binnen waaruit bleek dat er meerdere mensen in het partycircuit van het misdrijf op de hoogte moeten zijn geweest en ook mogelijk de daders kennen. De man die tijdens de vechtpartij in Berlikum een gebroken neus opliep, lijkt de sleutel in dit onderzoek te zijn. Samen met zijn twee vrienden is hij betrokken bij de moordaanslag in Mûnein. De politie wil dan ook graag weten wie deze mannen zijn. De uitzending van Opsporing Verzocht begint vanavond om 20.30 uur op Nederland 2.

Bromscooter gestolen

LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een bromscooter van het merk Peugeot, type Zentith, grijs van kleur en voorzien van het kenteken DT-446-R. De bromscooter werd in de nacht van zondag op maandag weggenomen bij een woning aan de M.H. Trompstraat. Het 46-jarige slachtoffer deed aangifte.

Diefstal mobiele telefoons

LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van acht mobiele telefoons van het merk Samsung, HTC en Blackberry. Deze werden gestolen uit een bedrijf in het winkelcentrum De Centrale tussen dinsdag 12 juni en zaterdag 16 juni. Een 35-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Vrouw gewond bij aanrijding

FRANEKER- De politie heeft maandagmorgen rond 08.00 uur op de Harlingerweg een aanrijding met letsel afgehandeld. Daarbij raakte een 17-jarige inwoonster van Franeker gewond, toen zijn vanaf het Filosovenpad zonder uit te kijken de Harlingerweg overstak. Daar werd zij aangereden door een 58-jarige automobilist uit Harlingen, die in de richting van Herbaijum reed en de fietsster niet meer kon ontwijken. Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Gokkasten opengebroken

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een horecagelegenheid aan de Valeriusstraat. De inbraak vond in de nacht van zondag op maandag plaats waarbij diverse gokkasten werden opengebroken. Uit de gokkasten werd geld weggenomen. Een 48-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Onderzoek naar vernielingen

OUDESCHOOT- De politie stelt een onderzoek in naar diverse vernielingen die de laatste weekenden plaatsvinden in het dorp. Zaterdagnacht werden talloze kentekenplaten van voertuigen afgetrokken. De kentekenplaten werden vernield, meegenomen en in de bosjes gegooid. Bij de politie kwamen vele aangiftes binnen van de Marktweg, Benzweg, Archimedesweg en Kolfbaan. Daarnaast werden beukenhaagjes uit de grond getrokken bij het nieuwe MFA (Multi Functionele Accomodatie) aan de Anthonie van Leeuwenhoekweg. Op het plein voor het MFA werd veel kapot glas aangetroffen. Ook werden planten vernield in bloembakken aan de James Wattlaan.

De afgelopen weekenden vonden eerder ook al vernielingen plaats. Zo werd een bankje op de Anthonie van Leeuwenhoekweg in brand gestoken. Bij een kerk aan de Marktweg werden glas in loodramen vernield. Bij het wijkcentrum de Rank werd een deur vernield. De bewoners, eigenaren en politie zijn de vernielingen beu en vragen getuigen of mensen die anderszins informatie hebben zich te melden. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Getuigen gezocht van mishandeling

DRACHTEN – De politie zoekt getuigen van een mishandeling op de Zuiderdwarsvaart. Woensdag 13 juni tussen 11.00 uur en 11.20 uur zag een 64-jarige inwoner van Drachten dat een voor hem onbekende man rozen uit een gemeenteperkje trok. Naast de man stond een vrouw met een fiets aan haar hand op het fietspad te wachten. De 64-jarige Drachtster sprak de twee aan en vroeg waarom ze de rozen uit het gemeenteperkje trokken. De vrouw liep op de 64-jarige af en gaf hem met beide handen een krachtige duw. Het slachtoffer viel achterover op zijn rug. De man had veel pijn en werd daarom per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Daar bleek dat hij één van zijn rugwervels was gebroken. Het slachtoffer ligt dan ook nog steeds in het ziekenhuis. Na het incident vertokken de man en de vrouw zonder zich om de 64-jarige Drachtster te bekommeren. De politie komt dan ook graag in contact met getuigen van deze mishandeling. Het signalement van de twee is als volgt:-man

– donkere huidskleur

– leeftijd 25-30 jaar

– lengte ca 1.80 meter

– droeg lang zwart rastahaar tot halverwege de rug

– groter dan vrouwspersoon

– droeg donkere kleding

– sprak de Nederlandse taal

– leeftijd onbekend

– had een boodschappentas bij zich met gekleurde bloemetjes erop-Vrouw

– blanke huidskleur.

– leeftijd 20-25 jaar

– lengte ca 1.70 meter.

– droeg blond haar in een paardenstaart

– droeg vermoedelijk een spijkerjasje

– had stevig postuur

– had een donkergekleurde damesfiets bij zich

Weet u wie deze twee personen zijn of was u getuige van de mishandeling? Neem dan contact met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Man bekent drie woninginbraken en vernieling

LEEUWARDEN – Een 27-jarige inwoner van Leeuwarden heeft drie woninginbraken in Tytsjerk, Nij Beets en Lekkum bekend. De Leeuwarder werd in de nacht van donderdag op vrijdag samen met drie stadsgenoten aangehouden op verdenking van een overval op een goudbus in de wijk Bilgaard. Uit onderzoek bleek dat hij een goed alibi had en niks met de overval te maken had. De man werd in de loop van zaterdag dan ook weer in vrijheid gesteld. Hij werd echter direct weer aangehouden door het woninginbrakenteam. Bij de drie woninginbraken in Tytsjerk, Nij Beets en Lekkum waren vingerafdrukken van man gevonden. Tijdens het verhoor bekende hij dan ook deze drie inbraken te hebben gepleegd. Daarnaast bekende de man de vernieling van een celdeur. Na zijn aanhouding vrijdagochtend koelde hij zijn woede op één van de celdeuren. De man zal de schade moeten betalen. De 27-jarige man zit nog steeds vast.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan