Politieberichten van dinsdag 19 juli

Politie zoekt eigenaar gestolen fiets

SNEEK – De politie zoekt de eigenaar van een fiets die in de nacht van zaterdag op zondag door surveillerende agenten in beslag werd genomen. Agenten zagen op de Prins Hendrikkade een 29-jarige inwoner van Sneek op een nieuwe fiets rijden. Omdat de man in het verleden een reputatie op het gebied van fietsendiefstal had opgebouwd, vertrouwden de agenten de zaak niet en besloten hem te controleren. De Sneker gaf al snel toe dat het niet zijn fiets was. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De fiets werd in beslag genomen. De eigenaar van de fiets is echter tot op heden onbekend. Het betreft een grijze herenfiets van het merk Altra Navigator. Weet u van wie deze fiets is of bent u zelf de eigenaar? Neem dan contact op met de politie in Sneek via 0900 – 8844 of stap even het politiebureau in Sneek binnen.

Twee koperdieven aangehouden

DRONRIJP – De politie heeft in een onderzoek naar koperdiefstal twee inwoners van Dronrijp van 21 en 40 jaar aangehouden. Het duo wordt er van verdacht dat ze op 28 juni 2011 tussen de 1000 á 1500 kilo koper hebben gestolen vanaf een fabriek aan It Heech. Namens de fabriek werd aangifte gedaan en de politie startte een onderzoek. Daarbij werd onder andere gesproken met getuigen en sporenonderzoek verricht. Donderdag 14 juli werd de 21-jarige man aangehouden. Zijn 40-jarige dorpsgenoot werd maandagochtend vroeg aangehouden. Het duo werd in verzekering gesteld en zit nog steeds vast. Het onderzoek gaat verder en meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.

Inbraak in woning

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Verlengde Schrans. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden onder andere een laptop, i-pad, mobiele telefoon en een spelcomputer weggenomen. De 48-jarige bewoner deed aangifte. De politie heeft inmiddels sporen- en buurtonderzoek verricht.

Twee verdachte aangehouden in onderzoek brandstichtingen

DRACHTEN – De politie heeft maandagochtend in het onderzoek naar de vele brandstichtingen in Drachten twee inwoners van Drachten van 18 en 20 jaar aangehouden. Het duo wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere branden. De twee werden maandag in de loop van de dag in verzekering gesteld en ze zullen deze week dan ook op vordering van de officier van justitie voor de rechter-commissaris worden geleid.

In het onderzoek werd op 12 juli al een 21-jarige inwoner van Drachten aangehouden. Deze verdachte is door de rechter-commissaris inmiddels voor veertien dagen in bewaring gesteld. Het onderzoek gaat verder en meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.

Agressieve winkeldief aangehouden

DRACHTEN – De politie heeft maandagmiddag in de Tine Talmanstraat een 39-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van winkeldiefstal met geweld. De man had eerder die dag bij een winkel aan de Noordkade sieraden gestolen. Hij werd daarbij betrapt door het personeel. Bij het verlaten van de winkel probeerde de man één van de personeelsleden te slaan. Die kon de klap maar net ontwijken. De winkeldief vluchtte vervolgens naar een pand in de Tine Talmanstraat. Hij werd daar aangehouden door de inmiddels gewaarschuwde agenten. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Bejaarde man slachtoffer van oplichting

IJLST – De politie onderzoekt de oplichting van een 83-jarige inwoner van IJlst. Bij de woning van de man aan de Ylostinslaan werd ’s middags aangebeld. Voordat de 83-jarige het goed en wel besefte stond een voor hem onbekende man in zijn woonkamer met een aantal jassen. De man kwam erg intimiderend over en hij wist de 83-jarige zo ver te krijgen dat hij betaalde voor de jassen. Vervolgens verliet de oplichter snel de woning. De bejaarde man waarschuwde een familielid, waarna de politie werd gebeld. Burgernet werd nog ingezet om de oplichter te achterhalen, maar dit had helaas geen resultaat. Onlangs vond in Bolsward ook al een soortgelijke truc met jassen plaats. De politie waarschuwt wederom voor deze vormen van oplichting. Laat niet zo maar mensen toe in uw woning die u niet kent en waarmee u geen afspraak heeft. Bel bij verdachte situaties direct met 1-1-2. Geef signalementen van personen en kentekens van auto’s door. De politie kan zo snel in actie komen om deze oplichters aan te houden.

Twee hennepkwekerijen ontmanteld

LUXWOUDE/DAMWÂLD – De politie heeft maandag in Fryslân twee hennepkwekerijen ontmanteld, waarbij twee aanhoudingen werden verrichten. De agenten kwamen de kwekerijen op het spoor dankzij anonieme tips en politieonderzoek. ’s Ochtends werd een hennepkwekerij ontdekt in een oude varkensstal aan de Wyngaerden in Luxwoude. In deze zeer professionele hennepkwekerij stonden ruim 600 planten. Later die dag werden een 39-jarige inwoner van Almere en een 47-jarige inwoner van Hilversum in de omgeving van Luxwoude aangehouden op verdenking van het vervaardigen van softdrugs. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Meer aanhoudingen in dit onderzoek worden niet uitgesloten. ’s Middags werd in een schuur achter een woning aan de Frijsted in Damwâld een hennepkwekerij ontdekt met circa 1200 planten. Hier werden nog geen aanhoudingen verricht. Maar er volgt nog nader onderzoek naar de eigenaren van de kwekerij. Beide hennepkwekerijen werden geruimd en de apparatuur en de planten werden vernietigd.

Twee automobilisten gewond na aanrijding

OUDEHASKE – De politie heeft maandagmiddag op de Hasker Utgong een aanrijding afgehandeld, waarbij een 33-jarige automobilist uit Sloten en een 41-jarige automobilist uit Creil gewond raakten. Op de T-splitsing kwamen beide voertuigen in botsing, dit na een voorrangsfout van één van de bestuurders. Door de aanrijding raakten de twee automobilisten gewond. De slachtoffers werden dan ook voor nader onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Man aangehouden voor bedreiging

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 37-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had eerder die nacht een 23-jarige inwoonster van Surhuizum per telefoon ernstig bedreigd. De vrouw waarschuwde de politie en deed vervolgens aangifte. Agenten gingen naar de woning van de beller en hielden hem daar aan. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Inbreker betrapt

WOLVEGA – De politie onderzoekt een poging tot inbraak in een woning aan de Kommavlinder. In de nacht van maandag op dinsdag werd de bewoonster wakker van gestommel bij haar achterdeur. Toen ze ging kijken stond de vrouw plotseling oog in oog met een voor haar onbekende man die bij haar probeerde in te breken. Bij het zien van de vrouw ging de inbreker er snel vandoor. De bewoonster waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Agenten zochten in de omgeving, maar de inbreker werd niet meer aangetroffen. De vrouw deed aangifte.

Auto van wanbetaler in beslag genomen

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagochtend vroeg op de Valeriusstraat de auto van een 55-jarige automobilist uit Leeuwarden in beslag genomen omdat hij nog een grote belastingschuld had openstaan. Surveillerende agenten gaven de bestuurder een stopteken omdat ze hem op het gebruik van alcohol wilden controleren. Nadat de agenten de gegevens van de auto en de bestuurder hadden gecontroleerd bij de Meldkamer Fryslân kwam al snel het bericht dat de man nog een behoorlijke belastingschuld had openstaan. De auto van de man werd dan ook in opdracht van de Belastingdienst in beslag genomen. Na het bestalen van de belastingschuld krijgt de Leeuwarder zijn auto weer terug.

Kentekenplaten gestolen

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de diefstal van kentekenplaten van geparkeerde auto’s op de Harlingerstraatweg. Surveillerende agenten reden door deze straat en het viel hen op dat van diverse voertuigen de voorste kentekenplaten ontbraken. Na een inventarisatie bleek het in ieder geval om vier voertuigen te gaan. De eigenaren van deze auto’s moeten nog aangifte doen.

112Fryslan