Politieberichten maandag 18 januari 07.00 uur t/m dinsdag 19 januari 07.00 uur.

Drachten: politie onderzoekt diefstal uit winkel
De politie onderzoekt een diefstal uit een winkel aan de Noorderbuurt. Tussen zaterdagmiddag en maandagochtend werden uit de winkel 70 brillen gestolen. Daarnaast werd een geldbedrag uit de kassa weggenomen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 45-jarige inwoner van Drachten aangifte.

Drachten: hennepkwekerij ontmantelt
De politie heeft maandagochtend in een woning aan de Tjaarda een kleine hennepkwekerij ontmanteld. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor na klachten over stankoverlast. In een slaapkamer werden 27 hennepplanten aangetroffen. De apparatuur en de planten werden in beslag genomen en vernietigd. De bewoner was tijdens de inval niet thuis. Hij moet zich binnenkort verantwoorden op het politiebureau.

Langedijke: woonhuis volledig afgebrand
De politie heeft maandagavond de brandweer geassisteerd bij een brand in een lege, onbewoonde woning aan de Broekhorst. Rond negen uur zag een getuige vanuit zijn auto de brand en belde 1-1-2. De brandweer was snel ter plaatse, maar omdat de woning ver van de brandkraan af lag, duurde het lang voordat voldoende brandwater kon worden aangevoerd. Het pand brandde gecontroleerd af. De politie waarschuwde de 63-jarige eigenaar uit Fochteloo en doet onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Stiens: rijbewijs ingevorderd voor rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 53-jarige man uit Stiens aangehouden op verdenking van rijden onder invloed. Surveillerende agenten zagen de man op de Juckemaleane rijden en gaven hem een stopteken. Omdat het vermoeden bestond dat de man gedronken had werd hij naar het bureau overgebracht voor een ademanalyse. Hier blies hij 565 ug/l, naast de invordering van het rijbewijs goed voor een rijverbod van zes uur. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Eastermar: man overlijdt na scheepsongeval
Een 61-jarige man uit Zwolle is maandagavond laat overleden door de klap van een losgeslagen touw tegen zijn hoofd. Het slachtoffer wilde samen met zijn zoon hun binnenvaartschip bij de Skulenboargerwei aanleggen. Het slachtoffer stond op het voordek en had een touw om een bolder op de wal gelegd. Vermoedelijk is het gespannen touw losgeschoten en met een klap tegen het hoofd van het slachtoffer terecht gekomen. De man viel zwaar gewond op het dek. Hulpdiensten hebben nog geprobeerd te man te redden, maar hij overleed ter plaatse.

Leeuwarden: man aangehouden
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 38-jarige taxichauffeur uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het niet voldoen aan een vordering. Surveillerende agenten zagen op de Weaze een taxi geparkeerd staan welke niet voorzien was van een vergunning of ontheffing. Bovendien bleek de auto niet gekeurd te zijn. Toen de eigenaar van de auto meerdere malen weigerde zijn ritten- en werkstaat te laten zien, werd de man aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
De politie heeft maandagmiddag op de Schrans een 39-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De man had in de winkel een dvd-speler weggenomen en zonder te betalen de winkel verlaten. Een medewerkster van de winkel hield de man aan en belde de politie. Deze namen de man mee naar het bureau en sloten hem voor nader onderzoek in.

Formerum: controle op gordelgebruik
De politie heeft maandag tussen 16:00 en 16:30 uur in Formerum automobilisten gecontroleerd op het gebruik van een gordel. Bij de 25 gecontroleerde voertuigen, werd één overtreding geconstateerd.

Appelscha: fietser gewond na botsing tegen auto
De politie heeft maandagmiddag op de Steegde een ongeval afgehandeld waarbij een 64-jarige inwoner van Appelscha gewond raakte. De man droeg een bril en fietste in de regen. Waarschijnlijk had hij hierdoor slecht zicht, waardoor hij frontaal tegen een geparkeerde auto fietste en met zijn hoofd op het wegdek terecht kwam. Hij werd voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Assen vervoerd.

Leeuwarden: twee winkeldieven aangehouden
De politie heeft maandagmiddag twee winkeldieven aangehouden bij een winkel op de Centrale. Getuigen hadden gezien dat de 15- en 17-jarige man uit Leeuwarden, twee micro-chips hadden weggenomen. Hierop werden de mannen aangehouden en de politie gebeld. Deze brachten de mannen over naar het bureau, waar ze voor nader onderzoek ingesloten werden.

Heerenveen/Joure: inbraak in twaalf auto’s
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak in twaalf auto’s op parkeerterreinen van eenzelfde horecagelegenheid in Joure en Heerenveen. In de nacht van maandag op dinsdag kwam een melding binnen dat het alarm van een auto op een parkeerterrein aan de Weimakker in Heerenveen af ging. Ter plaatse bleek dat bij deze auto ingebroken was. Nader onderzoek wees uit dat bij een andere auto ook een raam ingeslagen was. Bovendien bleek op een parkeerterrein aan de Sewei in Joure ook bij tien auto’s te zijn ingebroken. Bij in ieder geval vier auto’s werd het navigatiesysteem weggenomen. De politie sluit niet uit dat de inbraken in Heerenveen en Joure met elkaar in verband staan.

112Fryslan