Politieberichten van dinsdag 19 april.

Inbraak supermarkt
DOKKUM – De politie onderzoekt een inbraak in een supermarkt aan de Koophandel. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen via een gat in een dak, dat de inbrekers gemaakt hadden. Eenmaal binnen werd de kluis opengebroken van waaruit een geldbedrag van enkele duizenden euro’s uit werd gehaald. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 32-jarige inwoner van Dokkum aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Diefstal auto
WOLVEGA – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een blauwe personenauto van het merk Audi, type 100 Quattro met het kenteken XX-40-HB. De diefstal werd vermoedelijk gepleegd tussen zondagavond 23.00 uur en maandagochtend 07.20 uur. De auto stond geparkeerd aan De Polle. De 25-jarige eigenaar uit Wolvega deed aangifte.

Vermiste man teruggevonden dankzij Burgernet
JOURE – De politie heeft maandagmiddag samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een vermiste 65-jarige inwoner van Joure. De man had ’s middags zijn woning in overspannen toestand verlaten en was op de fiets vertrokken. Zijn familie maakte zich ernstig zorgen en waarschuwde de politie. De centralist van de Meldkamer Fryslân besloot om een Burgernetactie te starten. De eerste Burgernetactie in de gemeente Skarsterlân. Samen met 549 deelnemers keken de agenten uit naar de vermiste man. Een Burgernetdeelnemer uit Oudehaske zag de man fietsen. De deelnemer gaf de informatie door aan de Meldkamer. Agenten zorgden er voor dat de man weer naar zijn woonadres ging.

Twee mannen aangehouden na inbraak
IJLST – De politie heeft maandagmorgen rond 12.00 uur op de Stadsrondweg twee mannen aangehouden op verdenking van diefstal. Een getuige had gezien dat de mannen bij een bedrijf aan de Hendrik Huizengastraat oud ijzer in een auto aan het inladen waren en belde te politie. Toen deze ter plaatse kwam, waren de mannen weg. De getuige had het kenteken echter ook genoteerd, waardoor de mannen niet veel later op de Stadsrondweg een stopteken kregen. De 38- en 40-jarige mannen uit Sneek werden aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau. Uit onderzoek bleek dat de mannen vlak voor hun aanhouding 38 kg ijzer/koper hadden verkocht bij een bedrijf in de Hemmen.

Man overleden bij bedrijfsongeval
HARLINGEN – Een 55-jarige man uit Makkum is maandagmiddag bij een bedrijfsongeval aan de Lange Lijnbaan om het leven gekomen. De man wilde na werkzaamheden aan een dokdeur uit de werkbak stappen toen deze kantelde en, met de man erin, in het water viel en zonk. Ondanks pogingen van collega’s en brandweer om de man tijdig uit het water te krijgen, was hij overleden toen hij weer boven kwam.

Man aangehouden na inbraak
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 46-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van inbraak. Een getuige had bij de politie melding van inbraak gedaan, nadat bij een winkel aan de Voorstreek rond 1.45 uur een ruit ingeslagen was. De dader was daarna weggefietst in de richting van de Korfmakerstraat. Op basis van het doorgegeven signalement hielden agenten niet veel later de verdachte man op de Voorstreek aan. De man werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. Bij de fouillering werd bij de man een zakje drugs en een mes gevonden, welke in beslag genomen werden.

Man aangehouden na poging inbraak
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 25-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van poging inbraak. Nadat agenten rond 5.30 uur een melding hadden gekregen dat bij een benzinestation aan de Wismastate een man probeerde een steen door de voorruit te gooien, gingen zij ter plaatse. De verdachte rende er bij het zien van de politieauto vandoor, maar werd klemgereden en aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. Een 53-jarige man uit Leeuwarden deed namens het benzinestation aangifte.

Leeuwarder verdacht van meerdere inbraken
LEEUWARDEN – De politie verdenkt een 38-jarige inwoner van Leeuwarden van meerdere inbraken in Leeuwarden. De man werd vrijdagavond aangehouden in de Marijkestraat, zie ook de politieberichten van zaterdag 16 april. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. Medewerkers van het regionale woninginbrakenteam starten een onderzoek omdat het vermoeden bestond dat de verdachte meerdere inbraken in de stad had gepleegd. Het DNA van Leeuwarder bleek overeen te komen met het DNA-materiaal dat was aangetroffen bij een inbraak in een sporthal in 2002 en in auto na een auto-inbraak in januari 2011. Ook wordt de man verdacht van twee woninginbraken in de Marowijnstraat en de Sint Maartenstraat. De Leeuwarder wordt vandaag in opdracht van de officier van justitie geleidt voor de rechter-commissaris.

Het woninginbrakenteam is ook actief op twitter. Volg de tweets via @inbrakenteam.

112Fryslan