Dinsdag 18 oktober

Politieberichten van dinsdag 18 oktober

Inbraak woning

SNEEK – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Famylje Leverstrjitte. Tussen 17.45 uur en 21.00 uur werd hier ingebroken. Hoe de dader(s) binnen is/zijn gekomen is uit het politieonderzoek nog niet duidelijk geworden. De woning is doorzocht en als buit zijn computers, een I-pad en sieraden gestolen. Een 52-jarige bewoner deed aangifte.

Auto te water

BURDAAD – De politie heeft maandag rond 22.00 uur een 46-jarige inwoner van Burdaad aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol en poging tot doodslag. De 46-jarige was op de Hikkaarderdyk in met zijn auto in een sloot gereden waarbij de auto op het dak in het water terecht was gekomen. De Burdader en de vijf kinderen die ook in de auto zaten, konden uit het voertuig klimmen en raakten niet gewond. Aangezien het vermoeden bestond dat de 46-jarige alcohol gebruikt had, is hij voor een adem analyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 885 ug/l. Gezien de ernst van het feit en de aanwezig van de vijf kinderen in de auto werd de verdachte naast het rijden onderinvloed ook poging tot doodslag ten laste gelegd. Het rijbewijs van de 46-jarige is ingevorderd. De Burdader werd voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau. Door de politie wordt nog onderzoek gedaan naar de toedracht van de aanrijding.

Brandstichting

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag rond 04.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een brand in een keet aan de Douwe Kalmaleane. Een getuige zag dat de keet in brand stond en belde de hulpdiensten. Onderzoek wees uit dat er brand gesticht was in de keet. Er was een luik van de keet opengebroken en een raam ingeslagen. Vervolgens waren twee pionnen in brand gestoken. Doordat de brand snel geblust kon worden bleef de schade beperkt.

Dakinbraak winkel

KOLLUMERZWAAG – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een winkel aan de Foarwei. In de nacht van maandag op dinsdag rond 04.45 uur hebben de inbrekers een gat in het dak van het pand gemaakt en zijn naar binnen geklommen. De winkel is doorzocht en als buit zijn o.a. sigaretten gestolen. De politie wil graag in contact komen met mensen die in de nacht van maandag op dinsdag iets opvallends hebben gezien in of rond de Foarwei. De politie is te bereiken via het telefoonnummer 0900 – 8844.

Overval winkel

HARLINGEN – De politie heeft maandag een 36-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van het plegen van een overval. Rond 17.00 uur kwam een man een winkel aan de Spoorstraat binnen. Onder bedreiging van een groot mes eiste hij geld van de caissière. Toen hij dit niet kreeg vluchtte hij weg op een ‘moeder’fiets met een lage instap. Met meerdere politie eenheden is er gezocht naar de overvaller. Agenten zagen de fiets staan bij een woning aan de Prinses Irenestraat. In de fietstassen werd een groot vleesmes aangetroffen. Achter de woning werd een man aangetroffen die voldeed aan het signalement van de overvaller. De verdachte is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Getuigen gezocht van vernieling

LEEUWARDEN – De politie zoekt getuigen van de vernieling van twee bushokjes in de Esdoornstraat. In de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 03.10 uur werden met behulp van bakstenen de twee abri’s vernield. In de omgeving van de Coopmansstraat zagen agenten zeven jongeren lopen. De melder kon helaas geen goed signalement van de vernielers geven. De agenten hadden wel het sterke vermoeden dat de jongeren iets met de vernieling te maken hadden, maar dit vermoeden was niet voldoende om hen als verdachte te kunnen aanmerken. De politie komt dan ook graag in contact met getuigen van deze vernieling. Wellicht kunnen zij wel een goede omschrijving van de vandalen geven. Hebt u iets van deze vernieling gezien of aan de andere kant informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Gestolen skûtsje teruggevonden

DE WESTEREEN – De politie heeft maandagmiddag dankzij meerdere tips een gestolen skûtsje teruggevonden op de Zwemmer tussen Noadburgum en De Westereen. Het historische zeilschip lag afgemeerd in het water aan de Krimwei in de Hommerts. Daar werd het tussen maandag 10 oktober en zaterdag 15 oktober gestolen. De diefstal werd afgelopen zaterdag ontdekt. De eigenaar uit Krommenie deed aangifte. De politie besloot om een Burgernetactie op het water te starten en ook de buurtagent plaatste een tweet met daarbij een foto van het gestolen schip. Dankzij deze acties en de vele media-aandacht kwamen bij de politie diverse tips binnen. Het 13 meter lange skûtsje werd uiteindelijk maandagmiddag teruggevonden op de Zwemmer. Vanuit daar werd het naar een veilige plaats gesleept, waarna de 57-jarige eigenaar uit Krommenie door de agenten werd geïnformeerd. De politie stelt een nader onderzoek in naar deze opmerkelijke diefstal.

Diefstal uit woning

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de diefstal uit een woning aan de Haydnstraat. Maandagmiddag kon men binnen komen via een niet afgesloten deur. Een laptop, die vanaf de straat was te zien, werd gestolen. De 27-jarige bewoner deed aangifte. Het advies van de politie is dan ook om uw kostbaarheden goed op te bergen, ook als u maar even uw woning verlaat.

Twee straatrovers aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft maandagmiddag nabij het treinstation twee inwoners van Heerenveen van 20- en 22 jaar aangehouden op verdenking van een straatroof. Nabij de Kelders hadden de twee een 24-jarige inwoner van Leeuwarden beroofd van zijn geld. Het slachtoffer waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Hij kon een goed signalement van het duo geven. Een motoragent zag later die middag in de omgeving van het treinstation twee mannen lopen die voldeden aan het opgegeven signalement. Beide mannen werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de fouillering vonden de agenten in de kleding van de twee het gestolen geld. De verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in woning

SNEEK – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Mr. P.S. Gerbrandystraat. Maandagavond kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd de gehele woning doorzocht. Daarbij werden onder andere sieraden gestolen. De 44-jarige bewoner deed aangifte. De forensische opsporing stelt een nader onderzoek in.

Bromfietser en passagier gewond na eenzijdig ongeval

LEMMER – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag op de Sluisweg een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 17-jarige bromfietser uit Bant en zijn 18-jarige passagier uit Rutten gewond raakten. Na een bezoek aan café waren de twee op de scooter onderweg naar huis. Op de Sluisweg ging het mis en de twee kwamen ten val. Het duo liep door de val letsel op en werd daarom per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Daar werd van de 17-jarige bestuurder een bloedproef afgenomen, dit omdat het sterke vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol verkeerde. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt en ook zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Vernieler aangehouden

BUITENPOST – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag rond 02.00 uur op de Kerkstraat een 19-jarige inwoner van Kollumerpomp aangehouden op verdenking van vernieling. Surveillerende agenten kregen een melding dat op het Stationsplein met fietsen werden gegooid. Toen de agenten arriveerden zagen ze drie fietsen op het spoor liggen. Ook op het perron lagen diverse fietsen. De agenten liepen vervolgens naar de fietsenstalling. Daar was het een grote ravage. Meer dan 20 fietsen waren daar omgegooid, waarvan een groot aantal schade opgelopen hadden. Een aantal fietsen was ook tegen twee geparkeerde auto’s aangekomen die daardoor schade opliepen. Na een zoektocht in de omgeving van het station kon een 19-jarige inwoner van Kollumerpomp worden aangehouden. Volgens een aantal getuigen was hij verantwoordelijk voor de ravage op het treinstation. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De politie roept de gedupeerde eigenaren van gestalde fietsen en geparkeerde auto’s om zich te melden bij de politie. Dit kan bij de politiepost in het gemeentehuis in Buitenpost, niet ver van het station. Ook kunnen eigenaren bellen met 0900-8844.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan