Fryslân, 18-08-2009 • Persberichten van maandag 17 augustus 07:00 tot dinsdag 18 augustus 07:00 uur

Heerenveen/Wijnjewoude: politie houdt vijf mannen uit Polen aan
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag vijf mannen in de leeftijd van 23, 31, 32, 33 en 34 jaar uit Polen aangehouden op verdenking van het plegen van een inbraak. Agenten in burger zagen dat de mannen zich verdacht ophielden in de omgeving van het Groot Schavernek in Leeuwarden en namen positie in om te observeren. Een getuige zag ondertussen dat een man op het dak in de buurt van de Molensteeg stond en belde hierop direct via 1-1-2 de politie. De getuige had ook gezien dat de man het dak was afgesprongen en dat hij een tas bij zich had. Kort daarna zagen agenten dat de mannen in twee voertuigen stapten en met hoge snelheid wegreden. Na een zoekactie werden beiden voertuigen met inzittenden aangetroffen. Eén van de auto’s werd op de Opperhoudmare ter hoogte van Wijnjewoude staande gehouden. Het andere voertuig werd op de rijksweg A32 ter hoogte van Heerenveen staande gehouden. De vijf inzittenden werden vervolgens aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. In de voertuigen trof de politie diverse inbrekerswerktuigen aan. De politie onderzoekt nog of het vijftal in verband kan worden gebracht met een inbraak. Mogelijk dat meer mensen deze mannen hebben gezien in de omgeving van het Groot Schavernek. De politie vraagt hen om contact op te nemen via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Wymbritseradiel: politie houdt snelheidscontroles op klachtlocaties
De politie heeft maandag in de gemeente Wymbritseradiel op 3 locaties waar omwonenden regelmatig klagen over te snel rijdend verkeer gecontroleerd op snelheid. Eerst werd er met de radar gecontroleerd op de Rigedyk in Oudega. Tijdens de controle passeerden 203 bestuurders waarvan er 15 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 100 kilometer per uur. Daarna werd er op de Alde Skatting in Heeg gecontroleerd. Tijdens de radarcontrole passeerden 257 bestuurders waarvan er 25 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 146 kilometer per uur. Tenslotte werd er nog gecontroleerd op de Legedyk in Scharnegoutum. Hier passeerden 249 bestuurders waarvan er 16 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 125 kilometer per uur.

Heerenveen: politie houdt man aan na ontsnapping aan controle
De politie heeft maandagmiddag een 22-jarige man uit Heerenveen aangehouden op verdenking van mishandeling. Surveillerende agenten wilden de man controleren op grond van de opiumwet nadat hij een coffeeshop aan de Gedempte Molenwijk verliet. Toen de verdachte de agenten zag zette hij het op een lopen. De agenten zetten de achtervolging in maar de Heerenvener verdween uit het zicht op de Dracht. Door omstanders werden de agenten er opgewezen dat de verdachte aanwezig was in een kledingzaak. Daar had hij zich verstopt achter een kledingrek. De verdachte werd aangesproken en de agenten gaven hem te kennen dat zij hem wilde controleren. Hierop drukte de verdachte een van de agenten aan de kant en ging er vandoor in de richting van de Fok. Gebruikmakend van een fiets die de agenten werd aangeboden door een omstander werd de achtervolging in de auto, lopend en per fiets voortgezet. Op de Fok gaf de verdachte geen gehoor aan het bevel om staan te blijven. De agent op de fiets probeerde de man beet te pakken. Dit lukte maar daarbij sloeg de verdachte de agent tegen het hoofd. Hij ontsnapte wederom, nu gaande in de richting van het station. Omdat de verdachte weigerde te stoppen gebruikte de agent pepperspray. Hierop zette de verdachte het opnieuw op een lopen en verdween nabij het treinstation uit het zicht. Op het station werden agenten door omstanders erop gewezen dat de verdachte, over het spoor, in de bosjes was verdwenen en in de richting van de Haskeruitgang was gerend. Na een zoekslag troffen zij de verdachte, hijgend en proestend op de Barten aan. Hier werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Koudum: rijden onder invloed van alcohol
De politie heeft maandagavond het rijbewijs ingevorderd van een 31-jarige man uit Warns. De bestuurder viel een medeweggebruiker tussen Molkwerum en Koudum op toen hij slingerend over de weg reed. De getuige twijfelde geen moment en haalde op de Onderweg de verdachte in en zette zijn auto midden op de rijbaan. Hierdoor moest de verdachte wel stoppen. De getuige nam de sleutels van de bestuurder af en alarmeerde direct de politie die ter plaatse kwam. Er werd een blaastest afgenomen en de man uit Warns werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Die had een uitslag van 1005 ug/l goed voor een rijverbod van 15 uren. Naast de invordering van zijn rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: man aangehouden voor vaststellen identiteit
De politie heeft maandagavond op het Bonifatiusplein een 33-jarige man uit Leeuwarden aangehouden voor het vaststellen van zijn identiteit. Agenten kregen de melding dat de Leeuwarder een tent had opgezet terwijl dit niet is toegestaan. Zij troffen de man in de tent aan en vroegen hem zich te legitimeren. Omdat de man geen identiteitskaart kon tonen is hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek dat de man nog diverse boetes open had staan. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Joure: politie vordert rijbewijs in na snelheidsovertreding
De politie heeft maandagavond op de A7 het rijbewijs ingevorderd van een 45-jarige automobilist uit Hamburg (Duitsland). De man passeerde een snelheidscontrole met 183 kilometer per uur terwijl op de A7 een maximum snelheid van 120 kilometer per uur is toegestaan. Hierop werd het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Oosterwolde: politie houdt mannen aan voor het bezit van hennepplanten
De politie heeft maandagavond op de Weperpolder een 32- en een 45-jarige man uit Oosterwolde aangehouden op verdenking van het vervaardigen van softdrugs. Surveillerende agenten zagen dat de mannen in de struiken bezig waren met het voeden van zestien wietplanten. Hierop werd het duo aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. In de auto van de verdachten trof de politie een kleine hoeveelheid vermoedelijk harddrugs aan. De wietplanten en de harddrugs werden in beslag genomen en vernietigd. Na verhoor mochten de mannen het politiebureau weer verlaten. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Sneek: politie houdt man aan voor vaststellen identiteit en openbare dronkenschap
De politie heeft maandagavond op de Grote Kerkstraat een man aangehouden (identiteit onbekend) voor het vaststellen van zijn identiteit en op verdenking van openbare dronkenschap. Agenten kregen de melding dat de man zich hinderlijk ophield bij een restaurant. Ze troffen hem met alcohol op straat aan. Hij gedroeg zich recalcitrant toen de agenten hem om zijn identiteitsbewijs vroegen. Omdat hij geen legitimatiebewijs kon tonen is hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens het vervoer naar het politiebureau spuugde de man een van de agenten in het gezicht. De man is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: bewoners betrappen inbreker
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Gale Hamkesstraat. De bewoners werden in de nacht van maandag op dinsdag wakker van blaffende hondjes en gingen polshoogte nemen. Beneden stond de bewoonster oog in oog met een man. De dader zette het op een lopen. De bewoonster riep haar echtgenoot die zonder twijfelen achter de dader aanrende. De vrouw belde eveneens direct met 112 om de politie te alarmeren. Tijdens de achtervolging zette de dader zijn buit, een laptop, op straat en verdween uit het zicht van de gedupeerde. De bewoner kon de dader niet meer achterhalen. Ook de politie maakte nog een zoekslag. Daarbij werd de verdachte niet meer aangetroffen. De laptop is veiliggesteld en teruggegeven aan de 48-jarige bewoner die aangifte heeft gedaan.

Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen. Zie voor meer informatie hierover ook [url=http://www.112heterdaad.nl]www.112heterdaad.nl[/url]

Wolvega: rijden onder invloed en rijden tijdens rijverbod
De politie heeft een 41-jarige man uit Bant aangehouden op verdenking van het rijden tijdens rijverbod en het rijden onder invloed. In de nacht van maandag op dinsdag zagen de verdachte op een parkeerplaats naast zijn auto nabij de voetbalvelden aan de Kruistraat staan. Omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed was en aanstalten maakte om te gaan rijden hielden de agenten de man staande. Daarbij werd een blaastest afgenomen en het bleek dat de man onder invloed van alcohol was. Hij kreeg een waarschuwing en een rijverbod van 2 uren. Tijdens de surveillance kwamen de agenten de man wederom tegen, rijdend in zijn auto terwijl hij eerder een rijverbod had gekregen. De bestuurder kreeg een stopteken en werd direct aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Die had als uitslag 345 ug/l. Er werd proces-verbaal opgemaakt tegen deze beginnend bestuurder voor rijden tijden rijverbod en rijden onder invloed.

112Fryslan