Politieberichten van dinsdag 17 mei.

Twee bekeuringen bij bromfietscontrole
BOLSWARD – De politie heeft maandagmorgen twee bromfietsers bekeurd voor het overschrijden van de constructiesnelheid. Tussen 07.00 en 09.00 uur werd op de Hichtumerweg een bromfietsercontrole gehouden. Vijf bromfietsen moesten mee naar het bureau voor een extra controle op de rollentestbank. Twee hiervan waren te snel en de bestuurders kregen een bekeuring. Daarnaast werd een bekeuring uitgeschreven voor het niet kunnen tonen van een kentekenbewijs.

Kwetsbare groep
Bromfietsers zijn een kwetsbare groep in het verkeer. Hoewel zij verantwoordelijk zijn voor slechts 1% van de totale mobiliteit in Nederland, nemen zij 10% van alle verkeersdoden en 20% van alle ziekenhuisgewonden voor hun rekening. Wanneer een brommer, scooter of snorfiets wordt opgevoerd, is de kans op een ongeval en aanzienlijke schade groter.

Constructiesnelheid
Het opvoeren van motorrijtuigen is verboden. Brom- en snorfietsen mogen niet harder kunnen dan de maximum constructiesnelheid zoals die staat vermeld op het kentekenbewijs en in het kentekenregister, vermeerderd met 5 km/uur. De maximum constructiesnelheid is voor een snorfiets 25 km/uur en voor een bromfiets bijna altijd 45 km/uur. Voor de meting van de maximum constructiesnelheid gebruikt de politie geijkte rollentestbanken. Blijkt dat de brommer of snorfiets harder kan, dan is dat een indicatie dat het voertuig is opgevoerd en volgt een boete of inbeslagname.

Inbraak in kinderboerderij
STIENS – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in de kinderboerderij aan de Truerderdyk. Tussen zondag 18.00 en maandag 07.30 uur kwam men hier binnen door een slot te forceren, waarna een onbekend geldbedrag weggenomen werd. Een 52-jarige vrouw uit Bolsward deed aangifte.

Inbraken in woningen
HOLWERD – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar twee inbraken in woningen aan De Kamp en De Iest. Aan de Kamp werd tussen zondag 22.45 uur en maandag 05.15 uur een slot opengebroken waarna een laptop en een geldbedrag weggenomen werd. De 40-jarige bewoonster deed aangifte. Aan De Iest werd ook een slot opengebroken, maar niets weggenomen. De bewoner werd hier rond 01.15 uur wakker van het geluid en deed het licht aan, waarna de inbreker wegrende. De 27-jarige bewoner deed aangifte.

Diefstal (stroom)kabels
BOLSWARD/WORKUM – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van kilometers (stroom)kabel op de bouwplaats van het project Hartwerdervaart. Afgelopen weekend werd op de Tecla Hesselstate in totaal 4,5 kilometer kabel weggenomen. Een 47-jarige man uit Drachten deed aangifte. Op de Ugolaan werden datzelfde weekend veertig stroomkabels van 30 meter weggenomen. Hiervan deed een 41-jarige man uit Koekange aangifte. Ook in Workum werd 30 meter kabel vanaf een bouwlift op de Merk weggenomen. Een 54-jarige man uit Nijkerk deed aangifte.

Winkeldief aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft maandagmiddag op de Jokse een 28-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Rond 12.00 uur werd bij een winkel op de Bilgaardpassage meerdere pakken vlees weggenomen zonder te betalen. Medewerkers waren de man achterna gerend. Een getuige zag dit allemaal gebeuren en ging op de fiets achter de verdachte aan en hield hem op de Jokse staande. De politie werd gebeld, die de verdachte van hem overnam en overbracht naar het bureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Woning brand
HARLINGEN – De politie heeft dinsdag rond 17.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een brand in een woning te Harlingen. Bij de hulpdiensten was een melding binnengekomen van een getuige dat er rookontwikkeling was in een woning aan de Franekertrekvaart. Agenten die terplaatse kwamen zagen vlammen in de woonkamer. De 34-jarige bewoonster bleek nog in de woning aanwezig te zijn. Zij had rook binnen gekregen en is overgebracht naar het ziekenhuis. De technische recherche doet onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Snelheidsovertreding zonder rijbewijs
HEERENVEEN- De politie heeft maandagavond een 28-jarige inwoner van Veendam op de A7 aangehouden. De agenten zagen de man in zijn auto rijden. Zij hadden het vermoeden dat de bestuurder sneller dan de toegestane 120 kilometer per uur reed waarna zij besloten de snelheid met de lasergun te controleren. Zij meten vervolgens een snelheid van 156 per uur. Na het stopteken werd de bestuurder overgebracht naar het politiebureau. Uit onderzoek bleek dat de man nog een boete van € 1178,14 open had staan en dat hij geen geldig rijbewijs had. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Vrouw gewond bij eenzijdige aanrijding
GORREDIJK- De politie heeft maandagmiddag een aanrijding op de Tolhusleane afgehandeld waarbij een 16-jarige inwoonster van Nijbeets gewond raakte. De vrouw die op haar scooter vanuit Terwispel in de richting van de Stationsweg reed, kwam door nog onbekende oorzaak op de rotonde ten val. Daarbij raakte de vrouw licht gewond aan haar buik. De vrouw is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Man zwaar gewond bij ongeval
BEETSTERZWAAG- Bureau Verkeersongevalsanalyse van politie Fryslân onderzoekt de oorzaak van een eenzijdig verkeersongeval dat dinsdagmorgen rond 05.30 uur plaatsvond op de Beetssterweg. Getuigen troffen de auto waarin een 24-jarige inwoner van Drachten zat, zwaar beschadigd tegen een boom en half in de sloot aan. In de auto lag de zwaar gewonde bestuurder. De brandweer heeft het beknelde slachtoffer uit zijn auto bevrijd waarna hij per ambulance met been en aangezichtsletsel werd overgebracht naar het UMCG in Groningen. Duikers van de brandweer hebben uit voorzorg nog in het water gezocht of er misschien meerdere slachtoffers waren. De zoektocht leverde niets op.

112Fryslan