Fryslân, 17-03-2009 • Politieberichten maandag 16 maart 07.00 uur t/m dinsdag 17 maart 07.00 uur

Sneek: politie zoekt getuigen in zaak autodiefstal
De politie heeft een onderzoek gestart naar de diefstal uit een woning aan de Zomermeter. In de nacht van vrijdag op zaterdag is men via de garage binnengekomen. Daarbij zijn twee personenauto’s weggenomen. Het gaat om een zwarte Audi A6 Avant, kenteken 78-SN-HL en een zwarte Audi A4 Cabriolet, kenteken 77-RJ-GZ. De 45-jarige eigenaar heeft inmiddels gedaan. Uit het onderzoek is gebleken dat de benzinetank van de Audi A4 zo goed als leeg was. Er kon nog ongeveer voor 30 kilometer meegereden worden. Het is mogelijk dat door de daders ergens in Sneek en omstreken getankt is. Misschien zijn er tankhouders of mensen die getankt hebben in de omgeving van Sneek die meer informatie hebben of iets gezien hebben? Of heeft u meer informatie? U kunt contact opnemen met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Leeuwarden: serie overvallen in Sneek in Dader Gezocht en in Hjoed
In het programma Dader Gezocht van vandaag bij GPTV en in het programma Hjoed van Omrop Fryslân is er aandacht voor een serie overvallen in Sneek. In enkele maanden tijd werden er maar liefst acht overvallen gepleegd. Op 20 oktober 2008 vond de eerste overval plaats op een tankstation. Het bleef echter niet bij deze ene overval. Er volgenden nog zeven, waaronder één in een woning en één waarbij een bejaarde vrouw het slachtoffer werd. Zowel in het programma Dader Gezocht als in Hjoed worden camerabeelden van de overvaller getoond.

Dader Gezocht wordt dinsdag 17 maart vanaf 17.00 uur bij GPTV uitgezonden. Daarna is het programma tot woensdag 18 maart 17.00 uur ieder uur twee keer te zien. U kunt de uitzending ook bekijken via [url=http://www.gptv.nl]www.gptv.nl[/url] Het televisieprogramma is een gezamenlijke productie van de politie Fryslân, het Openbaar Ministerie Leeuwarden en GPTV. Hjoed wordt dinsdag 17 maart vanaf 17.00 uur bij Omrop Fryslân uitgezonden. Daarna is het programma tot woensdag 18 maart 09.00 uur ieder één keer uur te zien. U kunt de uitzending ook bekijken via [url=http://www.omropfryslan.nl]www.omropfryslan.nl[/url]

Fryslân: executieacties
De politie Fryslân heeft maandag een zogenaamde executieactie gehouden. Bij een dergelijke actie worden mensen bezocht die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten of achterstallige boetes moeten betalen. In totaal werden veertig adressen bezocht waarbij bij een persoon DNA afgenomen werd en drie personen aangehouden werden die in totaal nog 131 dagen cel hadden openstaan. Verder werd voor ruim € 1.400,- aan openstaande boetes geïnd.

Leeuwarden: diefstal auto
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een Lancia Lybra vanaf het parkeerterrein van een bedrijf aan de Pieter Stuyvesantweg. Maandagmorgen merkte een 35-jarige man uit Hieslum dat zijn jas, met daarin onder andere zijn autosleutels, uit zijn kantoor in het bedrijf weggenomen was. Hij gaf dit onmiddellijk door aan de beveiliging. Kort daarna kreeg de beveiliging een melding door dat twee verdachte personen op het parkeerterrein liepen. Hierna zag een beambte twee mannen in de zwarte Lancia Lybra met het kenteken 83-FH-LR stappen en wegrijden in de richting van de Jachthavenlaan. Het signalement van de daders is als volgt:

[ul][li]Dader 1
Ongeveer 1.80 meter
Ongeveer 40 jaar
Donkergetinte huid
Tatoeage in de nek
Donkere broek en jas, rood/oranje T-shirt en geruite schoudertas[/li][/ul]

[ul][li]Dader 2
Ongeveer 1.75 meter
Tenger postuur
Lichtere huidskleur dan dader 1[/li][/ul]

Heeft u maandag tussen 10.00 en 14:00 uur iets opvallends gezien of gehoord, herkent u het signalement of heeft u de genoemde auto gezien? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844.

Leeuwarden: man aangehouden voor heling
De politie heeft maandagmiddag op de Waeze een 33-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal / heling. Tijdens een surveillancecontrole werd de fiets van de man gecontroleerd met een handscanner en bleek de fiets als gestolen geregistreerd te staan. Hierop werd de man aangehouden en overgebracht naar het bureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten.

Leeuwarden: weeddief aangehouden
De politie heeft maandagmiddag in de Kleine Kerkstraat een 23-jarige man, met een nog onbekende woonplaats, aangehouden op verdenking van diefstal. De man had bij een coffeeshop voor ruim € 50,- aan weed meegenomen zonder te betalen. Een personeelslid en klanten van de coffeeshop renden achter de man aan en konden hem aanhouden, waarna onmiddellijk de politie gebeld werd. Deze heeft de man overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. Een 25-jarige man uit Leeuwarden deed aangifte.

Ee: dronken man rijdt tegen brugleuning
De politie heeft maandagmiddag een ongeval afgehandeld waarbij een 49-jarige man uit de gemeente Dongeradadeel gewond raakte. De man was op de Saatsenwei tegen een brugleuning aangereden. Hij werd voor onderzoek door de ambulance naar het ziekenhuis in Dokkum vervoerd. Omdat het vermoeden bestond dat de man gedronken had, werd hij, nadat hij uit het ziekenhuis ontslagen was, naar het bureau overgebracht voor een ademanalyse. Hier blies de man 830 ug/l. Goed voor een rijverbod van tien uur en invordering van het rijbewijs.

Rottum: snelheidscontrole
De politie heeft maandagmiddag tussen 17:00 en 17:30 op de Binnendyk een snelheidscontrole gehouden. Op deze weg geldt een maximum snelheid van 30 kilometer per uur. Bij de lasercontrole werd op de excessen gelet. Hierbij werden twee overtredingen geconstateerd, van 61 kilometer per uur en 51 kilometer per uur.

Drachten: inbraak in woning
De politie heeft maandagavond een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Stal. Tussen 17:30 en 19:15 uur kwam men de woning binnen door de achterdeur te forceren, waarna een handtas en een taptop werden weggenomen. De 41-jarige bewoner deed aangifte.

Ureterp: aanrijding tegen stilstaande auto
De politie heeft maandagavond op de Mounleane een aanrijding afgehandeld, waarbij een 88-jarige man tegen een stilstaande auto aanreed. Een 19-jarige vrouw had net haar auto van haar oprit afgereden en stond stil op de weg voor haar woning, toen de man uit tegengestelde richting kwam. Hij reed hierbij frontaal tegen de auto van de vrouw aan. De man en zijn tevens 88-jarige bijrijdster, werden per ambulance voor onderzoek naar het ziekenhuis in Drachten gebracht.

Warns: man overlijdt in lege giertank
Een 23-jarige man uit Warns is maandagavond overleden, nadat hij in een giertank was geklommen om een klep te repareren. Zijn 47-jarige vader die hem probeerde te redden, ligt nog gewond in het ziekenhuis. De zoon was bij zijn woning aan ’t Sou mest aan het uitrijden, toen hij het mankement aan de giertank ontdekte. Om het mankement te verhelpen klom hij in de bijna lege giertank. Hier raakte vrijwel direct bewusteloos. De vader belde 1-1-2 en klom vervolgens ook in de tank om zijn zoon te redden, maar raakte zelf ook buiten kennis. De 43-jarige buurman wist de vader met een haak uit de tank te trekken, waarbij hij geassisteerd werd door de brandweer. Hierna werd de zoon door de brandweer uit de tank gehaald en per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen waar hij niet veel later overleed. De vader werd per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek vervoerd.

Heerenveen: winkeldief aangehouden
De politie heeft maandagmiddag een 73-jarige man uit Heerenveen aangehouden op verdenking van diefstal. Na een melding dat bij een winkel aan de Jister personeel een winkeldief vasthielden, gingen agenten ter plaatse. De verdachte bleek een aantal boodschappen niet afgerekend te hebben, waarop hij werd overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht hij het bureau met een proces-verbaal weer verlaten. Daarnaast kreeg de man een winkelverbod van een jaar.

112Fryslan