Politieberichten van dinsdag 16 oktober

Diefstal fiets

DRACHTEN – De politie heeft maandag rond 17.00 uur een 22-jarige inwoner van Drachten aangehouden voor de diefstal van een fiets. Getuigen zagen dat de 22-jarige een fiets probeerde te stelen die achter de Lawei gestald stond. Met behulp van een tang had de Drachtster het slot doorgeknipt en wilde de fiets meenemen. Toen hij werd betrapt gooide de 22-jarige de tang weg. Gewaarschuwde agenten hebben de verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Motorrijders onderuit door glad wegdek

SPANGA – De politie heeft maandag rond 15.00 uur geassisteerd bij het afhandelen van twee ongevallen. Twee motorrijders waren (afzonderlijk van elkaar) door een met modder besmeurd glad wegdek ten val gekomen. Een 30-jarige inwoner van Meppel reed samen met zijn 27-jarige duo passagier over de Lindedijk in de richting van de Kuinre. Door landbouwvoertuigen was een dikke laag modder/klei op de rijbaan gebracht. De weg was hierdoor spek glad geworden en de motor ging onderuit. De beide opzittenden raakten niet gewond maar hun motor werd wel beschadigd. Een paar minuten later kwam een 50-jarige inwoner van Marken uit de zelfde richting aanrijden op een motor. Ondanks het feit dat hij stapvoets reed ging ook deze bestuurder ook onderuit. Hij raakte niet gewond maar zijn splinternieuwe BMW werd beschadigd. Politie onderzoek wees uit dat er wel waarschuwingsbordjes met opschrift ‘modder’ waren geplaatst.

Inbraak woning

LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Tylkedam. Aan de achterzijde van de woning was een raam kapot gemaakt en via dit raam waren de inbrekers naar binnen geklommen. De woning stond leeg en er was geen inboedel aanwezig. Uit de badkamer, keuken, hal en garage zijn de aanwezige koperen leidingen gestolen. Vermoedelijk heeft deze inbraak in het weekend van zaterdag 13 oktober op zondag 14 oktober plaats gevonden. De politie wil graag in contact komen met mensen die informatie hebben over deze inbraak of die mensen bij het leegstaande pand hebben gezien.

Inbraak woning

GYTSJERK – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Cornelis Wielsmastrjitte. Hier werd maandag tussen 14.30 uur en 22.45 uur ingebroken. De dader(s) kwamen binnen door een deur te forceren. De woning is doorzocht en als buit werden een bankpas en waardepapieren gestolen.

Koeien gewond

URETERP – De politie heeft maandag rond 15.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Hegebrechsterleane. Een 62-jarige inwoner van Opende (Gr) reed met zijn tractor en hierachter een veewagen met 6 koeien, vlak bij Ureterp. Door het gewicht van de koeien bezweek een plank in de bodem van de aanhangwagen. Twee koeien kwamen met hun poten op het wegdek terecht en raakten gewond. De veewagen kon ter plaatse worden gerepareerd waarna het transport door kon gaan.

Vernieling Le Roy kunstwerk

HEERENVEEN- De politie heeft maandagmorgen 15 oktober rond 09.00 uur op de President Kennedylaan een 51-jarige inwoner van Wijnjewoude aangehouden op verdenking van vernieling van een kunstwerk en diefstal van “ c.a. 1000-geeltjes”. Surveillerende agenten zagen op de President Kennedylaan een auto staan die vol geladen was met geeltjes nabij het Le Roy kunstwerk. Na onderzoek zagen zij de verdachte bezig de stenen uit het kunstwerk weg te halen. Hij bleek ondertussen het kunstwerk over een lengte van 20 tot 25 meter te hebben vernield. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De stenen zijn weer uit de auto gehaald en terbeschikking gesteld van de gemeente Heerenveen. De auto is in beslag genomen. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Alcoholcontrole beroepsvervoer

WONS- De politie heeft maandagmorgen van 06.30 uur tot 13.30 uur op de A7 nabij het verkeersknooppunt Zurich- Witmarsum een alcohol gehouden gericht op het beroepsgoederenvervoer. 249 chauffeurs werden verzocht mee te werken aan een blaastest. Een Tsjechische chauffeur bleek alcohol te hebben gedronken en moest mee naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 265 ug/l blies. Hij moest ter plaatse 400 euro afrekenen. De politie sluit niet uit in de toekomst vaker van deze controles te houden.

Inbraakpreventieactie in Ureterp en Beetsterzwaag

OPSTERLAND – De laatste maanden is een sterke stijging te zien van het aantal woninginbraken in Fryslân, waaronder ook in de gemeente Opsterland. In 2011 werd in 50 keer aangifte gedaan van een woninginbraak. In de eerste acht maanden van 2012 staat de teller van het aantal woninginbraken al op bijna 47. Sieraden, geld en laptops blijken vooral favoriet te zijn bij inbrekers.

Verminderen woninginbraken

Reden voor de politie Fryslân om alles op alles te zetten om woninginbraken te verminderen. Zo is een speciaal woninginbrakenteam opgericht dat zich specifiek bezig houdt met het opsporen van woninginbrekers.

Inbraakpreventie

Naast het opsporen van woninginbrekers richt de politie zich ook op inbraakpreventie. In Ureterp en Beetsterzwaag werd daarom maandag 16 oktober een ‘voetjesactie’ gehouden. In samenwerking met de gemeente Opsterland en vertegenwoordigers van dorpsbelang Ureterp trok de politie beide dorpen in om bewoners te wijzen op inbraakrisico’s. Via gesprekken, flyers en de zogenaamde voetstapjes (een waarschuwing: hier had een inbreker kunnen staan!) kregen tientallen inwoners inbraakpreventieadvies. Eerder vonden in de gemeenten Leeuwarden, Súdwest Fryslân, Heerenveen, Lemsterland, Boarnsterhim, Oost- en Weststellingwerf en Skarsterlân ook al van deze acties plaats.

Gelegenheid maakt de dief

De inwoners van Fryslân kunnen een belangrijke bijdrage leveren in het verminderen van het aantal woninginbraken. Zorg voor goed hang- en sluitwerk en sluit deuren en ramen af als u uw huis verlaat. Laat geen waardevolle spullen zoals laptops, smartphones en ipads in het zicht liggen, want gelegenheid maakt de dief. Installeer daarnaast een programma op je computer, laptop, smartphone of tablet-pc om hem bij diefstal eenvoudig te kunnen traceren. Op de website [url]www.keurmerkveiligwonen.nl/consumentleest[/url] u hoe u uw woning veiliger kunt maken. Of ga naar [url]www.123inbraakcheck.nl[/url] en test hoe snel een inbreker uw huis binnen kan komen.

Bel 1-1-2 bij verdachte situaties

Dat het alarmnummer 1-1-2 alleen is bedoeld voor noodsituaties waarin levens op het spel staan is een misverstand. U kunt het nummer namelijk ook gebruiken als u getuige bent van een misdrijf of verdachte situaties ziet in uw woon- of werkomgeving. Dus als u ziet dat iemand inbreekt of een ander strafbaar feit begaat, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie snel in actie komen! De centralist van de Meldkamer Noord-Nederland kan tevens een Burgernetactie starten, zodat agenten samen met deelnemers van Burgernet kunnen uitkijken naar inbrekers. Kijk voor meer informatie op [url]www.burgernet.nl[/url].

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan