Politieberichten van dinsdag 16 november.

Man aangehouden voor brandstichting
LEMMER – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 22-jarige inwoner van Lemmer aangehouden op verdenking van brandstichting. Een surveillerende agent op de fiets kreeg een melding van een brand in een tuin aan de Luitjen Mulderstraat. De mogelijke brandstichter zou nog in de omgeving zijn. De agent ging direct naar de betreffende straat en zag daar een man lopen. Hij sprak hem aan en de 22-jarige verklaarde dat hij een vuurtje had gestookt een in een tuin van een woning. De Lemster werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. De man is in verzekering gesteld. Het is nog onduidelijk of hij betrokken is geweest bij eerdere brandstichtingen in Lemmer

Man aangehouden voor mishandeling en vernieling
OOSTERWOLDE – De politie heeft zondagmiddag een 20-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden op verdenking van mishandeling en vernieling. De man had in een woning aan de Vossehaer ruzie gekregen. Eén van de aanwezigen, een jonge vrouw, nam hij mee naar buiten. Daarbij gebruikte de 20-jarige geweld. Eenmaal buiten gooide de man een aantal stenen door de ruiten van de woning. Hierdoor ontstond veel schade. De agenten waren inmiddels gewaarschuwd en de verdachte kon dan ook snel worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten. Maandagochtend tijdens verhoren gaf de man een bekennende verklaring af. Na het verhoor werd dan ook tegen hem proces-verbaal opgemaakt. De 20-jarige man mocht in de loop van maandagmiddag het bureau dan ook weer verlaten.

Woninginbraak
IJLST- De politie onderzoekt een woninginbraak in een woning aan de het Croleskwartier die maandagavond heeft plaats gevonden. De dader(s) zijn via een ruit aan de achterzijde van de woning binnen gekomen. Uit de woning werd een computer weggenomen. De eigenaar, een 53-jarige inwoner van IJlst, deed aangifte.

Man aangehouden voor vernieling van scooter
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag op de Nieuwestad een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling van een bromscooter. Getuigen zagen dat de man samen met een paar andere mannen een bromscooter in de gracht gooide. Na hun daad gingen zij er vandoor. Direct ondernamen de getuigen actie en belden via 1-1-2 de politie en gingen achter de verdachten aan. Samen met de agenten kon de 23-jarige verdachte worden aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De andere mannen werden niet meer aangetroffen. De eigenaar van de scooter, een 23-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Man aangehouden voor heling
LEEUWARDEN- De politie heeft maandagavond in de Egelantierstraat een 21- jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. Een agent zag de verdachte op een bromfiets rijden en besloot de bestuurder een stopteken te geven. Daar wilde de bestuurder geen vervolg aan geven en ging er met hoge snelheid vandoor. Na een wilde achtervolging kon de man uiteindelijk tot stoppen worden gedwongen. Toen bleek dat de man geen geldig rijbewijs had en dat de bromfiets onverzekerd bleek te zijn. Uit onderzoek bleek dat de kentekenplaten die de brommer voerde van diefstal afkomstig waren. De Leeuwarder werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De bromfiets werd in beslag genomen en is vermoedelijk ook van diefstal afkomstig.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
SNEEK- De politie heeft maandagavond het rijbewijs van een 45-jarige inwoner van Bolsward ingevorderd. Agenten constateerden op de A7 ter hoogte van Boornzwaag dat de automobilist 198 kilometer per uur in zijn auto reed daar waar 120 kilometer per uur is toegestaan. In Sneek kon de man staande worden gehouden. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Inbraken in auto’s
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar twee auto-inbraken die in de nacht van maandag op dinsdag plaatsvonden. Maandagavond hoorde de 30-jarige eigenaresse uit Leeuwarden op de Lieuwenburg een luide knal en zag dat bij haar auto een onbekende jongen stond. Toen de aangeefster dat in de gaten kreeg, ging de jongen er op een herenfiets er vandoor. Toen de vrouw bij haar auto kwam, bleek haar het raam van de auto te zijn vernield met een stuk tegel. Uit het dashboard kastje werd een navigatiesysteem weggenomen. De vrouw deed aangifte. In de nacht van maandag op dinsdag werd in de Anemoonstraat uit een auto een autoradio, I-pod en een muts gestolen. Een 22-jarige inwoner van Franeker deed aangifte. De politie adviseert auto-eigenaren om geen waardevolle spullen achter te laten in de auto.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
KORNWERDERZAND- De politie heeft maandagmiddag het rijbewijs van een 33-jarige inwoner van Everdingen ingevorderd. De automobilist reed over de A7 in de richting van Den Oever. Ter hoogte van de sluizen bij Kornwerderzand werd zijn voertuig met de lasergun op snelheid gecontroleerd en werd een snelheid van 138 kilometer per uur geconstateerd daar waar 70 kilometer per uur is toegestaan. De man zijn rijbewijs werd ingevorderd en tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Aangehouden voor diefstal laptop
HEERENVEEN- De politie heeft maandagavond twee inwoners van Heerenveen van 16 en 21 jaar aangehouden op verdenking van diefstal van een laptop. De laptop werd uit een kantoor van een school aan de Jousterweg weggenomen. Uit onderzoek bleek dat de beide verdachten de laptop uit een kantoor hadden weggenomen en vervolgens de school hadden verlaten. Beide mannen konden even later worden aangehouden. Ze werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Het tweetal bekende de diefstal en verklaarden dat zij deze weer door hadden verkocht aan een 20-jarige inwoner van Heerenveen. Die verklaarde dat hij de laptop weer had doorverkocht aan een vrouw. Even later werd de computer bij de vrouw aangetroffen en in beslag genomen. Tegen de twee verdachten en de heler werd proces-verbaal opgemaakt.

Auto-inbreker aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft maandagochtend een 34-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een inbraak in een auto. De eigenaar van een auto zag een voor hem onbekende man in zijn geparkeerde auto aan de Nachtegaalstraat zitten. De eigenaar belde direct via 1-1-2 de politie. In de omgeving van de auto konden agenten de verdachte aanhouden. Hij was in het bezit van een tas met daarin onder andere een navigatiesysteem en een autoradio. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens de fouillering van de verdachte werd nog een navigatiesysteem aangetroffen welke ook van diefstal afkomstig bleek te zijn. Deze goederen werden dan ook in beslag genomen.

112Fryslan

})