Fryslân, 16-06-2009 • Politieberichten van maandag 15 juni 07:00 tot dinsdag 16 juni 07:00

Vlieland: auto te water
De politie heeft zondagavond bij de Havenweg op Vlieland de brandweer geassisteerd bij het uit het water halen van een auto. De 44-jarige eigenaar van Vlieland was vergeten de auto op de handrem te plaatsen, waarna de auto het water inreed. De eigenaar zat toen niet meer in het voertuig. Een duiker heeft op verzoek van de brandweer de zijramen ingeslagen, zodat een lus om de auto heen geslagen kon worden. Op die manier werd de wagen uit het water getakeld.

Deinum: politie zoekt getuigen autobranden
De politie wil naar aanleiding van de autobranden en vernielingen aan auto’s in de Spoorstrjitte graag in contact komen met getuigen. In de nacht van zaterdag op zondag rond 1:45 werden hier twee auto’s in brand gestoken en meerdere tussenliggende auto’s vernield. Uit onderzoek kwam naar voren dat rond dat tijdstip een groepje jeugd in de buurt was die mogelijk iets gezien hebben. Zij, of andere getuigen, kunnen contact met ons opnemen via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Sint Annaparochie: vier aanhoudingen inbraak sportcomplex
De politie heeft vier verdachten aangehouden op verdenking van de inbraak in de sportkantine van sportcomplex de Waai aan de Statenweg die in de vroege morgen van zaterdag 6 juni plaatsvond. De vier verdachten, een 27-, 19- en 18-jarige man uit Sint Annaparochie en een 21-jarige man uit Sint Jacobiparochie, werden in overleg met de Officier van Justitie buiten heterdaad aangehouden. Zij namen een laptop, een mengpaneel, bier, frisdrank en ijs mee. De politie doet nog onderzoek of er een verband is tussen de brand die het sportcomplex geheel uitbrandde en de inbraak. Eén van de vier mannen werd na verhoor heengezonden. De andere drie mannen zijn in verzekering gesteld en moeten vandaag voor de rechter-commissaris verschijnen.

Harlingen: inbraak in school
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een school aan de Joost van den Vondelstraat. Tussen vrijdagmiddag en maandagmorgen werd hier met een klinker een ruit ingeslagen, waarna twee beeldschermen weggenomen werden. Een 54-jarige vrouw uit Harlingen deed aangifte.

Burgum: diefstal personenauto
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een grijze Volkswagen Variant met het kenteken 90-HZ-TV. De auto werd tussen zaterdagmiddag en maandagmorgen gestolen vanaf de Elingsloane. De 36-jarige eigenaar uit Burgum deed aangifte.

Echten: snelheidscontrole
De politie heeft maandagmiddag op de Hoofdweg een snelheidscontrole met de radar uitgevoerd. Tijdens deze controle passeerden 480 bestuurders, waarvan 102 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 91 kilometer per uur.

Harlingen: rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag op de Zuidwalweg een 29-jarige bromfietser uit Wijnaldum aangehouden op verdenking van rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten gaven de man een stopteken, waarna een controle volgde. Omdat een vermoeden bestond dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de bromfietser 630 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: inbraak woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Valeriusstraat. De inbraak werd gepleegd tussen woensdag 3 juni en maandag 15 juni terwijl de bewoners met vakantie waren. Men kwam binnen na het openbreken van een raam, waarna onder andere een laptop werd weggenomen. De 26-jarige bewoner deed aangifte.

Wijnjewoude: inbraak kerk
De politie onderzoekt een inbraak in een kerk aan de Tsjerkereed. Daar werd tussen zondagmorgen en maandagavond een raam opengebroken, waarna dertien koperen kandelaars en twee kroonluchters werden weggenomen. Een 68-jarige man uit Wijnjewoude deed aangifte.

Drachten: kentekenbewijs bromfiets ingevorderd
De politie heeft maandagavond op de Noorderdwarsvaart een kentekenbewijs ingevorderd van een 18-jarige bromfietser uit Drachten. Agenten zagen de brommer rijden en namen deze ter controle mee naar het politiebureau voor een test op de rollenbank. Daar bleek de brommer een snelheid van 85 kilometer per uur te halen, waar 45 kilometer per uur is toegestaan. Naast het invorderen van het kentekenbewijs kreeg de man een proces-verbaal.

Idaerd: rijbewijs ingevorderd na te snel rijden
De politie heeft maandagavond op de A32 een snelheidscontrole gehouden met een lasergun. Ter hoogte van Idaerd reed een 22-jarige bestuurder uit Grou 179 kilometer per uur, waar 120 kilometer per uur is toegestaan. Naast een proces-verbaal voor de snelheid, werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

112Fryslan